Tuesday, June 19, 2012

Anak Susuanku

Alhamdulillah, adik Nad dah selamat lahirkan seorang baby boy tengahari semalam seberat 3.18kg secara pembedahan.

Tapi oleh sebab adik Nad masih tak larat dan kena baring selama 24 jam selepas pembedahan, Nad offer diri utk breastfeed babynya. Alhamdulillah Adik Nad dan hubby nya setuju memandangkan seboleh-bolenhnya nak baby nya fully bf.

Nad mula2 segan juga nak offer sebab kita tak tahu apa yang new mom n father ni fikirkan, kan. Last minute kami buat decision. Tak janji2 pun sblm tu. Nad pun mmg fully bf Zahin dan susu masih banyak lagi Alhamdulillah.

Sebenarnya Nad berbesar hati sangat jadi ibu susuan baby adik Nad. Tak sangka diorg setuju nak kasi Nad bf anak mereka dan so open. Nad memang happy sgt sebab dah lama Nad terfikir nak tolong mereka yg dlm kesusahan dlm konteks bf la kan. Tapi Nad xdpt dermakan stok susu kat sesiapa sebab Nad mmg tak buat stok susu utk Zahin, memang direct feed sahaja.

Smlm dpt la breastfeed baby 4x every 2-3 hrs. Nervous jgk la sbb dh lama xpegang n bf newborn kn. Zahin pun dah nk masuk 2 tahun lg 3 bln stgh. Hehe tp baby adik Nad mmg terer walaupun susu tgh laju dia tak tersedak pun. Kuat menyusu btol budak tu. Hihi. Bahagia rasanya bila tgk baby calm and contented je after bf. Ada 2 sessions tu dia bersin sekali pas bf. Ada skali tu dia terus preeettt haha. Kenyang lah tu :)

Arini hopefully adik Nad dpt bf baby nya sbb she is lucky susu dia mmg dh ada sikit before deliver lg. Nad dulu xde lgsg. Hari ketiga baru ada susu. Tapi tu semua tak patahkn semangat utk fully bf. Yg penting niat, ilmu, usaha, dan keazaman yg tggi utk fully bf. Yg lain tu terserah padaNya :)

11 comments:

  1. alhamdulillah..bestnye dpt bfkn new born lg n luckily ur sister open about dis..sy pin tringin nk wat g2,tp xde anak sdare lg..
    skang ngah pk2 nk derma stock ebm yg terlalu byk,deep freezer kat uma da penuh,n smpi tumpang freezer kat uma mak n uma nenek..tp xtau nk bg sape..

    ReplyDelete
  2. tahniah..lps czer mmg terbaring je.tp ainul lps je czer terus minta nurse bgnkan.mmg la sakit giler tp lawan jgk.slow2 bgn & duduk.ainul pun hr ke 4 br ada susu.alhamdulillah masih bf arreessa.tahniah nad ada anak susuan :)

    ReplyDelete
  3. Miss fyza, kalau nak dermakan susu boleh ke facebook Human Milk for Human Babies di http://www.facebook.com/hm4hbmalaysia

    ReplyDelete
  4. Thanks Ainul. Masing2 ada cabaran tersendiri kan bila nak fully bf. Terpulang pada kita nak react pada cabaran tu mcmcana :)

    ReplyDelete
  5. yeay alhamdulillah! It is a wonderful feeling indeed :)

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah...
    bestkan rasanya ada anak susuan ni. sbb kadang2 kita x mampu nak tolong orang lain dalam bentuk yg lain (duit, tenaga, masa, dll), tapi Allah mudahkan untuk kita memberi melalui susu...
    orang kita kadang2 selalu nampak sisi yang rumit dalam perihal anak/ibu susuan ni, padahal sebenarnya itulah yang patut diutamakan sebelum beralih ke susu formula..wallahualam..
    semoga Allah murahkan rezeki nad n ibu2 lain yg menyusukan anaknya...amin..

    :D

    ReplyDelete
  7. good job nad..anak buah sendiri senang nak jaga silaturrahim tu kan..=) adn good luck to your sister with her BF journey..boleh belajar dari kakak yang terer ni..=)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, murah rezeki anak sedara awak dpt juga BF even dari mak sdara dia. Good job :)

    Sekarang dah rindu breastfeeding balik..haih..hehe.

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah syukur nad...niat tuh sungguh murni :)

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..bestnye..nieza dah pasang angan-angan nak kasi fb untuk 2nd baby ni..dah sibuk tanye orang camne kalau susu tak keluar mase lepas deliver tu... nieza dah set dalam otak..pas deliver terus ambik baby bagi susu... mase Rania aritu..mungkin nieza blur tak tau pape..terus kasi je kat nurse bila susu takde

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails