Sunday, July 24, 2011

Perkembangan Zahin 8 - 9 bulan

Esok Zahin masuk 10 bulan :) Last update ialah masa Zahin berusia 7 bulan 3 minggu. Berat masa 8 bulan ialah 8.5kg.

Perkembangan Lil' Zahin 8-9 Bulan:

1. Tumbuh 5 batang gigi!

Masa 6 bulan tumbuh 2 gigi pertama Zahin kat bawah. Masuk je 8 bulan, dia tambah lagi 4 batang kat atas. Sehari sebelum masuk 9 bulan, tumbuh lagi sebatang kat bawah. So total gigi ialah 7 batang masa tu :D

Zahin gosok gigi lepas makan :D


Sebab tumbuh banyak gigi sekali gus, badan Zahin mcm suam-suam je sepanjang 8 bulan tu. Tak selesa kot tumbuh gigi. Gatal gusi. Menggigit jelah kerjanya.

Masa gigi 3 batang :)



2. Suka berdiri dan cruising

Kesinambungan dari usia 7 bulan yang dia suka berjalan tapi nak kita pegangkan tangan dia tu, masa 8 bulan Zahin suka berdiri dan pegang-pegang furniture untuk jalan (cuising).

Sampai senget walker tu ha hehehe

Berdiri kat bakul :)


3. Dah pandai nak ikut orang gi jalan!

Ni kes dengar Abi start kerete kat luar


4. Dah pandai duduk dan merangkak

Zahin betul-betul merangkak dengan stabil pada usia 8 bulan 3 minggu, Agak lambat la hehe..


5. Suka gigit sudu masa makan


Tapi makin sikit dia makan :( maybe sebab tumbuh gigi banyak2 skali.

6. Tiba-tiba behave dalam car-seat dia!

Ini yang buat Ummi happy ni. Hehe. Alhamdulillah..dah boleh duduk diam-diam dalam car-seat except nak susu kena la bukak ambik jugak dia. Hehe..

4 comments:

  1. Makin besar, makin muka ummi la Zahin ni... :)

    ReplyDelete
  2. yuhhuuuu..lama tak dengar citer zahin dan ummi zahin.. :) Mareesa pun dah 6 batang dah ggi...ouchhhh..sakit kan kalau kene gigit..huhuhu :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. dah besar lit zahin...

    ReplyDelete
  4. comelnye zahin! tembam=) hehe..dah nak jalan dh..cepatnya..Aufa dah masuh setahun tp x start jalan pon lg..bangun berdiri sendiri tp takot nk jalan..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails