Tuesday, April 05, 2011

Zahin Berusia 6 Bulan

Alhamdulillah sekarang budak kecik dah 6 bulan 1 minggu usianya :) Update tentang lil' Zahin:

1. Berat

Berat sehari sebelum masuk 6 bulan ialah 8 kg. Dalam pada tak berapa nak minum susu dan banyak main dan tak banyak tidur, naik menten je macam bulan-bulan sebelumnya. Alhamdulillah.

2. Solid food, poo poo, dan tumbuh gigi

Lil' Zahin dah mula makan. First saya kasi makan ialah seminggu sebelum masuk 6 bulan, masa tu kat Besut. Saya kasi dia makan bubur + EBM. Pandai dia makan! Hehe tapi tak banyak pun masa tu. Saya saja try sebab takut la kan dia lapar ke kan sebab dia asyik merengek je. Tapi lepas kasi makan pun dia merengek jugak so I guess bukan sebab lapar la kan. Rupanya dia nak tumbuh gigi.

Cakap pasal gigi, gigi lil' Zahin dah mula tumbuh 2 batang. Mula-mula nampak kat gusi bawah, lepas 2-3 hari gigi yang sebelah tu pulak tumbuh. Sian gak kat dia, patutla dia nampak tak selesa je.


Ini gigi saya 2 batang


Lepas dia masuk 6 bulan baru saya kasi dia makan hari-hari. Mula-mula saya kasi makan pisang. Saya penyek2 dengan jari dan suap pakai jari jugak untuk make sure ia betul2 lembut sebelum masuk mulut dia. Nampak ok sebab dia berak macam biasa. Dia suka pisang sebab saya suka makan pisang kot. Hehe. Saya belikan jugak dia Rice Cereal yang Cerelac punya. Saya campur dengan EBM jugak. Nampak dia suka. Kalau lambat marah pulak. Hehe. Tapi nak kumpul EBM susah la jugak sebab selama ni saya direct bf je. 2 kali pam baru dapat 2 oz. Pam masa bf dia. Senang sikit nak keluar susu :D

Lepas tu saya kasi makan puree apple, pear, parsnip + carrot yang Heinz punya. Kadang nampak dia suka kadang tak. Dan kadang dia berak ok kadang tak. Biskut Rusk pun saya kasi jugak. Dia suka la kalau boleh pegang tapi tak banyak pun dia makan. Maybe sebab manis kot. Bagi saya pun biskut tu manis. Saya beli yang perisa original punya. Tapi tengok dia pandai pulak pegang elok je masuk mulut isap2 macam dah biasa je. Hehe.


Makanan beli siap :P


Saya dah terer makan :D


Tapi saya makan comot hehe


Dan saya tergigit tangan saya masa makan biskut hehe


2 hari lepas sepupu Encik Gajah belikan lil' Zahin Baby Bites perisa ayam+sayur. Saya kasi dia pegang. Nampak cam sedap je dia makan. Tapi semalam dia tak berak. Tadi Alhamdulillah berak jugak. Sebab kesian dia nampak cam tak sedap perut je. Tak tau la memang sebab perut atau dia tak selesa dengan gusi dia. Kadang dengar kat hidung dia macam hidung tersumbat pun ada jugak. Kesian dia tak berapa nak tidur 1-2 minggu ni. Ummi dia pun sama la. Memang penat.

Tapi yang paling best bila tengok dia minum air masak lepas makan. Bersungguh-sungguh dan tak menyempat. Sebelum ni saya kasi pakai sudu agaknya tak puas kot. Tadi saya kasi pakai botol. Dia minum dekat 1 oz lepas makan setengah biskut Baby Bites perisa ayam+sayur :D Mungkin sebab saya suka minum air masak kot ;) Tapi takpe ke ek kasi dia air masak sebab saya bf dia?

Tengah nak beli blender baru khas untuk makanan budak kecik tu. Semalam tengok kat Manjaku Baby Center kat Bangi, Avent punya RM219. Woahhh. Patutkah saya beli yang itu?

3. Pandai bergolek

Lil' Zahin dah boleh pusing from meniarap to baring. Ini telah menyebabkan dia jatuh katil semalam :( Sedih sangat masa tu sampai blank saya. Dahlah dia jatuh masa saya tengah tidur. Tetibe bunyi something jatuh yang bukan benda. Dan lepastu bunyi Encik Gajah terkejut & suara tangisan lil' Zahin.

Syukurlah masa tu kat Bangi, mak Encik Gajah ada. Cepat2 dia ambik lil' Zahin dan bacakan Al-Fatihah dan ayat Kursi. Dia kata kena baca sebab takut masa dia jatuh tu tertimpa anak jin. Dan masa tu baby kan nangis kuat jadi takut jin masuk dalam badan baby. Alhamdulillah nampak takde apa-apa, nampak dia macam biasa je lepas tu. Tapi bila cerita ni rasa sedih semula :( Malam ni rasanya kena pergi klinik jugak malam ni to make sure he's fine.

Bila dah pandai bergolek ni, style tidur pun dah ada variety sikit. Kalau tak dia memang tidur meniarap je. Sekarang kadang-kadang dia tak sengaja tidur meniarap atau mengiring. Tapi saya suka tengok dia tidur mengiring secara tak sengaja. Comel je sebab dia debab. Haha.

4. Duduk & merangkak

Duduk belum boleh sepenuhnya lagi tapi ok la kejap2. Lepastu dah menyenget ke kiri atau kanan. Lagipun kalau duduk dia suka bongkok sebab nak pegang kaki dia. Merangkak pun belum jugak, cuma dah angkat bontot sikit-sikit.

5. Makan kaki

Lil' Zahin dah dapat masukkan kaki dalam mulut masa 5 bulan setengah haritu. Tapi dia takde pulak cakap dia nak adik. Hehe.

6. Dah tak layan Pocoyo

Dia dah tak excited macam sebelum ni masa tengok Pocoyo. Dah bosan kot. Tapi kalau tengok Upin Ipin dia gelak2 bila dengar suara kembar tu.


Tengah layan Upin Ipin


7. Kurang tidur

Sekarang lil' Zahin dah kurang tidur. Malam tidur lambat tapi pagi2 bangun awal. Siang pulak tak banyak tidur. Tapi bila naik je kereta asyik tertidur je sambil pegang teether/toy dia. Masa tengah makan biskut baby pun dia penah tertidur!






Tertidur masa makan biskut -_-"


P/S: Tadi adik saya 2 orang sampai dari Besut temankan saya kat sini so barulah ada masa sikit nak update blog :D

15 comments:

  1. zahin dh 6 bln... best ny tgk perkembangan dia.. darwish br 5 bln 3 hari.. tak sbr nk kasi dia mkn jg.. byk tips nad kasi.. tq nad :)

    ReplyDelete
  2. org kata kalau exclusive tu tak bg minum air masak..tp tak kesah la..makan biskut kering tekak bagi je minum air masak tu.bg saya,keinginan kita untuk bf anak spenuhnya dah ckup.tak perlu exclusive ke apa ke...term2 tu kadang2 macam merendah2kan usaha ibu2 je

    ReplyDelete
  3. dh besar dh lil zahin ek. dh bole mkn macam2 dh..msti bes kn leh kasi die mkn mcm2. leh try fud byk2. kakak ipar ayu dlu suke sgt time bg ank die mkn (after 6 months). die bce artikel, buku seme n applykan. huhu. oh, and zahin sgtlah comel!

    p/s: ape slhnye kalo zahin nk adik lg kn? ;)

    ReplyDelete
  4. kekeke comelnya tetido smbal pegang biskut kak nad hehe ;D

    ReplyDelete
  5. nad, rafique pun pernah jatuh katil..wawawa..ibu dia yang nanges lebih dari anak..hihihi

    ReplyDelete
  6. naddo-chan,
    mengikut firasat saya xperlulah beli blender avent tuh pakai blender biase jek tp jangan la plak yg kita guna wat blend cili tuh. beli baru yg atas die jek pakai motor sama.murah pon murah. hihi. nih pendapat org yg xberapa nk ada duit cam saye lah. hihi.. pastu try jek blend veggies, fruits, dll.. seronok3 tau masak3 utk anak nih. rs cam maen masak2 pon ade. setakat nih dah try 5jenis resepi utk aathif. die pon suka makan alahmadulillah!! tp xleh lawan zahin punye bam-bam lg. aathif next week 7bln baru 7.1kg ;)

    ReplyDelete
  7. btul kata ah tu kak..bli je blender yang biasa tu jek...kira 1motor 2bkas blend tu :) jimat2.. :P zahin dah pndai isap kaki ea?? hehehhe :)

    ReplyDelete
  8. hehe.. cepat jer masa blalu kan.. hehe.. air masak ok dan elok utk kesihatan dalaman.. cuma xsebaik susu ibu jer.. sebab xbyk kasiat.. tp dia leh cuci usus.. hehe..

    ReplyDelete
  9. comelnye lil zahin. jom kawan dgn humairah jom! hehehe

    ReplyDelete
  10. cepatnya lil' zahin grows up. dah boleh makan dah..

    tak sabar jugak nak bagi ziyad makan.he's now almost 5 months n 2 weeks.

    ziyad's motor development pun dah macam lil' zahin dah even belum reach 6 month but lil' zahin tumbuh gigi cepat lah!

    cuma nak tny, for the beginning, lil' zahin makan how many times per day ye?

    ReplyDelete
  11. salam nad..suka ikuti blog nad ni..bnyk info yg saya dapat..thanks..btw..comelnye lil zahin :)

    ReplyDelete
  12. Ala ciannya zahin jatuh katil..ari tu baru ckp selamat xjatuh lg, lg skit nk jatuh..ni dh terjatuh..cian dia..nani xsabar nk bg Aqeef mkn jugak..minggu dpn Aqeef dh bleh mkn..nani pun dok pk nk beli blender..tp ramai yg suggest beli balang dia je..tp nani dok pk jugak balang dia harga murah ke?..nani pakai blender philip, senang ke nk cari balang yg murah..hehehe..kalo ada boleh jimat..xsempat nk uplaod gambar Aqeef ngn zahin..nnt ada masa nani upload..geramnya tgk zahin..

    ReplyDelete
  13. experience saya dulu, bile baby dah start makan, memang ada perubahan tang pembuangan air besar dia. agaknya perut + usus baru nak biasakan dengan solid food kot. pastu boleh bagi air masak even kite exclusive bf sebab dia dah start makan. time anak saya jatuh katil dulu pon masa dia 6 bulan. tapi terus bawak gi kinik la sebab risau kan.. so far doktor kata kalau dia takde muntah2 ok la.. doktor cek pergerakan tangan ngan kaki dia. geram tgk lil zahin... gebu...hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails