Saturday, February 12, 2011

Tips Supaya Bayi Tidur Awal

Ingat lagi tak entry yang saya cerita pasal saya happy bila lil' Zahin tidur awal tu? Hehe. Lepastu bila balik ke rumah Kerteh, dia tidur lambat balik. -_-"

Tapi the next weekend tu iaitu last weekend, kami balik Bangi, dia tidur awal! Sebab petang-petang bawak dia keluar bersiar-siar naik stroller kat luar rumah Tokwan & Makwan dia tu. By 8pm dia dah merengek nak susu lepastu dah lentok dan tak bangun main-main dah. Kalau terjaga pun nak susu je :D

Masa tu saya ingat bila balik Kerteh balik, dia akan tidur lambat semula macam yang terjadi masa lepas balik dari Besut. Tapi tidak! Dia tidur awal everyday! Kul 8 minum susu, lepastu tidur dah. Paling lambat pun by 10pm memang kompem dah kat atas katil dah. Hehe. Sebab saya make sure dia ambil angin kat luar rumah petang-petang :D

Harini pulak kami seharian keluar jalan-jalan. Siang pergi East-Coast Mall, Kuantan. Malam pulak pergi Mesra Mall. By 10pm dia dah tidur jugak. Hehe. Alhamdulillah syukur :)


Zzzz.. Anak bujang saya sedang tidur :)


Kiranya tips membawa keluar baby keluar bersiar-siar pada waktu petang adalah terbukti berkesan. Satu lagi tips, kena make sure baby bangun awal. Thanks to MIL yang kasi tips ni sebab dia ada terbaca kat paper bahagian kesihatan :)

So sesiapa yang ada masalah baby suka tidur lambat, bolehlah try apply tips ni k! Selamat mencuba :)

8 comments:

  1. Maybe lah kan.. :) nice tips anyway,I pun rasa ada betulnya tip tu,Mareesa Naima memang jenis tidur awal,ni mesti seharian dah penat kat nusery kan..kan.. :)

    ReplyDelete
  2. exactly nad!!make him occupied during the day, malam konpem zzzZZZ punyer..alhamdulillah rafique still tido as soon after maghrib, paling lewat pun 8.30 mlm..kul 6pg dah segar je bijik mata dia..hihi

    ReplyDelete
  3. wahh boleh try ni..hehe mayb dia dh letih jalan2 tu yg tdo awal kan..tenkiu umi zahin ;o)

    ReplyDelete
  4. aathif plg awal kul630 plg lewat kul9pm tu pon kalo kitorg g dine out la. sian die merah2 mata tahan ngantuk. hihi.. kul5am da senyum2 nk suh mummy bukak lampu. tp sy abaikan jek smpai kitorg puas tido :p die pon tepaksa la wat2 tido gak kot smpai mummy die bangun. hihi..

    ReplyDelete
  5. rania pon same cm rafique... pas maghrib konpirm dh ngantuk... n bgn awal seawal 5 pg... huhu.. tp xpe.. kejut mama n abah pegi kije awal2.. so leh la balik awal..hehehe..

    nieza ade jugak bace psl ni... baby yg byk bermain pd siang hari... akan cepat letih... tu yg memudahkan baby tdo awal.. =)

    ReplyDelete
  6. 10pm?lewat dah tu kalo untuk firas zahin...dia biasnanya tido around 8.30-9pm..plg lambat pun kol 9.30 :)

    ReplyDelete
  7. Betul...amy sokong..sbb rasanya dia penat keluar..tu yg tidoawal..same goes withanya..time tido dia skrg around 8-8.30..bgn awal..tp rasanya tidur diorang ni akan berubah lg ke eh??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails