Sunday, February 20, 2011

Dah Pergi Klinik Tadi

Salam semua. Tadi saya dah pergi ke klinik biasa untuk dapatkan reference letter ke KTS seperti yang saya bagitahu kat entry lepas.

Doktor confirm kan itu memang tiroid. Dia suggest saya operate buang. Dia kata jangan takut, doktor akan toreh sikit je and buang sebab benda tu kat bawah kulit je. Dia kata kalau tak buang, nanti tapak tangan akan kuat berpeluh, malam-malam susah nak tidur sebab kepanasan, dan badan tak akan naik walaupun makan banyak.



Tapi katanya benda ni tak urgent. Nanti hospital akan bagitahu bila boleh operate tapi bergantung atas masa kita jugak free ke tak. Ok la kan, kita pun boleh plan. But first hospital kena ambil darah dan urine dulu untuk check level tiroksin dalam badan.

Saya tanya doktor if tak operate boleh ke tak? Dia kata boleh jugak. Once hospital dah amik darah dan urine kita, if lucky diorang akan kasi ubat je. Tapi kena selalu pergi hospital lepas tu sebab diorang nak update level tiroksin tu. Hmm mana-mana pun ok je bagi saya. Sebab KTS tak dekat dengan rumah pun kalau nak selalu pergi. Tapi apapun doktor tu bukan doktor KTS pun. Kita tengok kat KTS nanti macamana pulak.

So hari Isnin saya akan pergi ke KTS untuk diorang ambil darah dan urine saya. Itu ajelah update untuk harini :)


Lil' Zahin teman Ummi pergi klinik tapi tdo je hehe


Ummi tengah tunggu giliran. Lil' Zahin mimpi tengah minum susu :P

6 comments:

  1. nad leher bengkak ker?
    kite pun ade tiroid nih since buat medical check up kat satyam dulu..tp a few days ago check balik dgn doc kat tropicana medical center die kate level tyrosine ok symptom pun x der..so nothing to worry lah jugak. tp if pregnancy, hormon tiroid akan terjejas sikit..

    ReplyDelete
  2. ony ada semua simpton 2 dulu time pregy..doc suspek tiroid..after cek darah lege xde..
    adik ony baru form1ada tiroid..doc xkasi operation cz tkot efet..muda lg..tkot efek petisuara..now doc kasi mkn ubtspaya x makin bngkak..
    hope nad ok pasni..hope xde pape..:)

    ReplyDelete
  3. emm...ni pndapat saya ok..kalo salah ke terkasar jgn sentap2 eh??
    sbb makcik dgn adik dua2 pengidap tiroid dan dua2 pengamal perubatan bertauliah.dioarg tak buang pon tiroid tu.makan ubat dan brubat cara kampung.alasan makcik...ALLAH buat bnda tu ade sebab,kalo menyebabkan kesakitan pun bukan sakit y melampau.yes,tapak tgn berpeluh,mudah lapar tak gemuk,mudah gemuruh...dan akan jejas skit fertality kita tp tu semua kuasa ALLAH...badan kita ni cam keta.kalo dibuang satu skru mmg tak jejas masa skrg tp esok2???
    try cara lain dulu...adik brubat kg(cara islam) alhamdulillah mmg dah kecik tiroid die.asal mmg cam biji halkum da tgk

    ReplyDelete
  4. "badan xkan naik walaupun makan banyak"..hehehe..tu macam best jer..hehehe..

    anyway Nad, follow your heart and cuba kaji apa yang doc n friend advise..InsyaAllah semuanya akan ok =)

    btw, lil zahin sangat bambam skang ni..geram tgk pipi dia tu...

    ReplyDelete
  5. Ainul: A'a bengkak. Oh Nad ni takde simptom lain kecuali bengkak tu la. Hopefully nothing serious. Thanks Ainul :)

    Onniey: Oh mcm common jugak kan benda ni. Tu la hope takde pape. Thanks ya :)

    she-G: Haha apasal pulak nak sentap2. Bila baca yg she-G tulis ni baru perasan nanti takdelah 1 tiroid Nad nanti kan if buang. Sebab benda tu mmg organ dlm badan kita, bukannya benda asing yang tetiba tumbuh. Nad pun xmau lah kalau mcm tu. Couldn't agree more. Oh dia berubat kat mana ye? Maybe boleh try jugak. Makcik Nad pun ada bagitahu Alpha Lipid berkesan jugak utk hilangkan tiroid. Thanks ya :)

    Siti: Hehe tulah. Nad pun cakap mcm tu kat doktor tu haha. Ok thanks ye Siti :)

    A'ah memang bam2! Pipi dia n 2nd chin dia tu :P

    ReplyDelete
  6. Tak tau lak leh kena tiroid sbb pregnant...

    Adik ana, si Nini tu penah kena operate kat tengkuk sebab tiroid masa dia sekolah dulu... lepas buang, elok laa...

    tapi mmg sakit time kena buang tu... huhu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails