Wednesday, January 26, 2011

Zahin Berusia 4 Bulan

Harini lil' Zahin dah 4 bulan :D

Isnin lepas lil' Zahin kena inject untuk 3 bulan punya. Lambat sebab masa dia 3 bulan saya bagitau doktor yang dalam hidung lil' Zahin ada bunyi, macam flu tapi takde pulak meleleh. Bunyi pun masa malam dan pagi; waktu sejuk je. Doktor swasta tu tak check pun terus bagi ubat flu dan demam. So tak inject la masa tu.

Bila dah kasi lil' Zahin makan pun nampak macam sama je. Bila pergi klinik swasta yang lain, rupanya lil' Zahin tak flu pun. (Ada tak sesiapa yang pernah experience benda yang sama?) So patut takde masalah nak inject.

Tapi dia punya ubat untuk inject lain dari kat KK punya sebab masa 2 bulan punya kat KK Kampung Raja sebab kami masih kat kampung lagi masa tu. Doktor tu kata inject 2, 3, dan 5 bulan kena kat tempat sama sebab dia 3 serangkai. Dia suggest saya pergi KK jugak.

So inject kali ni first time buat dekat KK Kerteh. Saya cuak jugak la sebab masa kat klinik tu lil' Zahin asyik lompat-lompat je. Saya terpaksa kasi dia duduk. Kalau dia berdiri sure nak lompat-lompat punya. Lepastu kan nak kena inject kat peha. Takut la dia makin sakit pulak.

Tapi bila kena inject, lil' Zahin tak nangis langsung. Sikit pun tak. Ajaib betul rasanya. Haha. Atau mungkinkah Ummi dia ni yang terlebih risau? Mungkin sebab lil' Zahin punya peha dah cukup gebu kot untuk menampung kesakitan injection. Hehe.

Berat lil' Zahin untuk hampir 4 bulan ialah 6.5kg, which naik 0.5 kg je in 3 weeks time. Walaupun agak keciwa sedikit tapi actually expected tak naik banyak sebab lil' Zahin kurang menyusu berbanding biasa dan banyak main. Lepas bangun pagi esoknya, badan lil' Zahin panas sikit tapi by petang dah okay. Alhamdulillah :)

Next jabs saya fikir just teruskan kat situ je sebab nurse kat situ baik-baik belaka. Siap ada 2 orang chop suruh saya datang wat pap-smear kat situ bila lil' Zahin 6 bulan nanti. Haha. Takpelah walaupun saya kena drive sendiri dengan lil' Zahin je. KK tu actually dekat je pun :P


My lil' Zahin at 4 months old :D

9 comments:

  1. hehehe comelll =)) zahin kuat! xnagis.. gempak la hehe

    ReplyDelete
  2. E'eh... sama baju lil Zahin dengan Baby Adam Syafi.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. same cam liya..
    idong die sok sek sok sek bile napas..napas pon berbunyi
    g doc they all ckp xde pape..
    2 normal if sejok..
    kite ni riso cz parent due2 de keturunan astma..:P
    skrg dah makin beso alhamdulilah ok dah...cume jgn dedahkan die sejok...die panas xpe..:)

    ReplyDelete
  4. Nad,I tak tahu pun next jab kena wat kat tmpt same..baru plan nak wat next jab kat hospital lain lak..huhu btw,thanks nad for the info..sharing is caring kan..huhu

    ReplyDelete
  5. happy birthday to zahin pulak!!hehehe..pasal flu to Rafique pernah jugak, tapi masa less than 1 month old dulu..masa malam2..bila tanya doc, dia kata phlegm x abes kuar lagi..by time it will resolve..tapi kalau dah 4 bulan ni x pasti la pulak..

    ReplyDelete
  6. zahin kan macho,
    xrock ar kalu nanges kan??
    hehehe
    owhh yer..psl nafas bunyi tu mmg same cm ank bujang na tu,
    xtao la knape..
    kdang2 ksian,
    tp bile dah biase
    xkesah dah skrg
    haha

    ReplyDelete
  7. nad..yana dh add blog nad sejak join kim lg..hihi..
    erm kalo trun kuantan meh le jalan2 kt rumah..
    bulatnya mata zahin..hihiih..td g jab husna pun xnanges..heran plk rase..kui2 sbb die manje ckit..

    ReplyDelete
  8. Asna, hehe amin! :D

    Aini, tok sedara Zahin yg hadiahkan baju tu :D

    Onniey, ooo mcm tu yer. Lega baca. Thanks ek!

    Mrs Nageb, kalau jab 2 mth kat KK, 3, ngan 5 mth pn kena kat KK jgk. Boleh je tempat lain. Asalkan benda yg dicucuk tu sama. Boleh tanya diorang :D

    Deena, ha tu la. Bila Deena bagitau pasal masa baru2 dulu ada bunyi gak tp doktor ckp pleghm tu baby boleh telan so xrisau.

    Nanonano, hehehe. Tu la kadang if doktor ckp takde pape rasa lega skit.

    Yana, yeke? Alahai thanks ek! I'Allah hihi. Gi Kuantan shopping je biasanya :D Kalo turun sana Nad bgtau k! Oh dia tak nanges sbb peha dah kebal kot :D

    ReplyDelete
  9. CUTENYEEE

    JOM JOIN CONTEST NI :) http://idmatextile.blogspot.com/2011/01/contest-nama-baby-saya.html

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails