Sunday, January 02, 2011

Shaklee Breastfeeding Set: Review

Seperti yang dijanjikan dalam entry terdahulu, kali ni saya nak kongsi pengalaman saya consume Trial Pack (Breastfeeding) Shaklee.

Bila penghasilan susu saya merudum, saya terus teringat kat entry Kak Kunaz tentang milk booster. Masa entry tu keluar, saya tengok gitu-gitu je sebab masa tu tengah pregnant & anggap susu akan banyak once baby dah keluar nanti. Tapi bila dah terkena baru lah gelabah baca setiap perkataan kat entry tu :D

Bila saya refer kat Kak Kunaz, dia suggest consume Alfalfa, protein drink, multivitamin, dan Bio Nzyme. Dia tanya kalau nak order Trial Pack (Breastfeeding) Shaklee, dia boleh tolong orderkan hari tu jugak kat officemate dia, Kak Laila. So saya pun setuju sebab dah terdesak nak cepat-cepat susu banyak kembali. Hehe.

Protein drink pulak actually saya berminat dengan yang Amway punya sebab dia kata sedap perisa Berry. Tapi kena tunggu hujung minggu baru dia boleh belikan, lepas tu nak kena post lagi kan. So agak lambatlah nak sampai ke tangan saya. Kalau nak cepat, dia suggest protein drink Shaklee. So saya pun on jelah, belum cuba belum tahu kan?

Bila saya baca testimonial orang-orang yang dah try Shaklee ni, lagilah saya teruja!


Trial Pack (Breastfeeding) Shaklee yang mengandungi 60 tablets Alfalfa, 30 tablets Vitamin C, 30 tablets Multivitamin, dan 30 tablets Vitamin B Complex untuk penggunaan sebulan. Credits


Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee. Boleh tahan hampir 2 bulan. Credits

Setiap hari saya makan 2 tablets Alfalfa. Vitamin C, Multivitamin, dan B Complex pulak saya makan 1 tablet setiap satu. Memang kena minum banyak air bila makan vitamin. So saya pastikan minum 3 liter air masak setiap hari walaupun kadang-kadang tak tercapai :P

ESP plak saya bancuh 1.5 sudu besar dengan Vico. Sedap! :D Tapi ESP tu takleh campur dengan air panas sebab protein mati dalam suhu 40 darjah celcius.


Perubahan Yang Dirasakan

1. Pening-pening pada 5 hari pertama selepas consume. Sebab berlaku healing crisis. Tapi takdelah sampai tak boleh buat kerja :D

2. Lil Zahin menyusu sekejap je dah kenyang. Sebelum ni menyusu around 20 - 45 min, kadang sejam. Sekarang tak sampai 10 min pun, sebelah je pulak tu. Rupanya susu semakin pekat. Dah nampak macam formula milk pulak. Hehe.

3. Masa let-down reflex (LDR), susu memancut keluar. Dulu menitik-nitik saje :D Means susu banyak la kan :) Tak dapat nak tunjuk hasil pump sebab saya direct feeding saja hehe.

4. Ada beberapa orang cakap kulit lil Zahin ni halus dan lembut, best bila sentuh. Bukan ke semua baby kulit halus dan lembut? Hehe. Tapi yang saya perasan, dulu muka lil Zahin banyak biji-biji kecil. Bila saya tanya Ummi saya, dia kata masa saya baby dulu pun macam tu.

Sampai ada orang cakap macam udang kena bakar. And bila time lil Zahin ni, ada jugak orang cakap macam udang kena bakar! Haha. Like mother like son :P Tapi lepas consume Shaklee ni, biji-biji tu dah semakin hilang :D


Sebelum consume, usia lil Zahin 22 hari. Banyak biji-biji kat muka. Kesian :(


Selepas sebulan consume, usia lil Zahin 51 hari. Dah takde biji-biji!


Selepas 2 bulan consume, usia lil Zahin 87 hari. Semakin licin :D

Even saya tak lap dengan kain lembab sisa susu kat mulut lil Zahin pun tak naik ruam. Sebab lil Zahin sangat rajin mengelap mulut dia dengan mitten dia. Haha.

5. Berat badan lil Zahin bertambah dengan pesat. Haha. Masa 1st month, berat lil Zahin naik 0.6 kg je. Masa tu baru 5 hari consume Shaklee. 2nd month naik 1 kg dan 3rd month naik 1.4 kg.

6. Bila BF ni kita cepat lapar kan? Tapi since consume Shaklee ni, jarang sangat lapar! Dulu kejap-kejap je perut bunyi kriuk kriuk hehe.

Sekarang saya sedang consume trial pack ke-3 dan ESP canister kedua :D Untuk trial pack yang latest ni pulak saya add on calcium :D Takmo la gigi sumbing suatu hari nanti kan :P

Kalau berminat, boleh lah contact Nad 012 229 5680 or PM di Facebook Nadiah Suhaidi :)

18 comments:

  1. best kan..bila u ckp pasal kulit ur lil zahin... teringat kat anak i Faiz dulu....kulit dia memang haluss beza dgn kulit baby2// tahu ape yg dlm set tu yg membantu?...pastinya soyprotein shaklee yg berkualiti tinggi...sbb tu akak syg sgt dgn soyprotein tu... hihi... berbaloi2 beli... i loike..

    ReplyDelete
  2. ainul pun beli tp susu mcm makin skt.nad mcm tu jgk ke?

    ReplyDelete
  3. penah gak baca pasal set ni..n ada niat nak try gak..cuma so far production mencukupi, tu pasal x gelabah lagi..hihihi

    ReplyDelete
  4. dear, i pun alami masalah yg sama mcm u. kalau pam, susu sikit sgt. menitik2 jer. bb pun dah mula ada bintik2 kecik kat kulit. kalau menangis, muka merah gila2. produk shaklee tu takde side effect ke? like sembelit ke..ok tak harga dia?

    ReplyDelete
  5. wah menarik jgak ni nad. ade jgak baca2 kat tenet pasal benda ni. teringin jgak nak try utk bykkan susu. skrg ni faeza just minum susu anmum yg utk breastfeeding je.

    ReplyDelete
  6. uiks dpt kredit rupenye. haha! sonoknye dgr susu dh makin ok. best kn bfeed baby? huhu... k.naz now consume gnc n cosway nye protein plak. tuka2 angin. patutla irfan cpat bosan kn.. mak dia gitu jugak. ahahah! nadiah kt kerteh dh ke now

    ReplyDelete
  7. Kak Cery, memang best. Syukur Alhamdulillah :)

    Ainul, makin sikit? Kenapa ek? Nad takde plak mcm tu. Apa kata tanya Kak Laila or Kak Cery?

    Deena, hehe. Kalau macam tu Alhamdulillah. Tapi set ni bkn saja utk kuantiti susu tapi jugak utk kualiti. Eh tapi kalau Deena mkn set ni kang lagi lah bam2 Rafique kan. Deena xmkn pn dia dh sehat dah!

    Azian, Nad xsure plak side effect tu tapi vitamin xde side effect kot. Semua ni mknn kesihatan, bkn ubat. Kalau ubat tu yg leh rosakkan buah pinggang..

    Mrs Aisheiteru, oo Nad xpenah try plak susu tu. Anmum mahal kan? Hihi Nad minum gak susu Fernleaf je :P

    Kak Kunaz, thx byk2 k! Ok x protein drink gnc n cosway? Ada perisa apa? Hehe. Yup dah kat Kerteh :)

    ReplyDelete
  8. Salam.

    thanks Nad for the testimoni. Akak dah post ke entry. Akak doakan semuanya akak menjadi lebih baik dan bertambah baik. Bukan saja effect pada baby, tapi jugak pada Ummi/Mama/Ibu.

    Nak share sket (tiba2 menulis pgj di blog Nad-sharing bfeeding info)

    Ainul - penyusuan berjaya dgn supplement perlu 3 perkara PENTING 1. Minum air 3 liter sehari 2.Pam/direct feed plg lama 3jam sekali 3. Doa berterusan sbb semuanya dr Allah. Boleh baca lebih lanjut kat blog saya....haha... sowi Nad. BF mommies mmg kena bersabar tahap gaban (eh betul ke perumpamaan ni..huhu)

    deena - betul kata Nad - Enrich n boosting milk 2 perkara yg sgt berbeza. Kedua2 nya sama penting.

    Azean - Ni vitamin, bukan ubat/drug. Nak lagi shaklee ni natural vitamin. side effect insyaAllah yg baik2 belaka. Anak sihat, Ibu ceria!

    sori nak tulis pjg2. lain2 pertanyaan leh la email akak or drop by blog akak.

    Nad, ampun kali ke-3 :P.... menconteng dinding awak...dah try tulis paling pendek hahaha

    ReplyDelete
  9. Aini pun baru jer start consume Shaklee gaks tapi, actually bukanlah untuk tambahkan milk production but more of nak calcium supplement tu since Aini tak minum susu kan.. but, alang-alang beli lah terus yang sesuai dengan ibu menyusu tapi, tu ler.. Aini belum start makan lagi Alfalfa tu sebabnya tengok kat botol tu dia ada tulis kalau breastfeeding mothers and preggies nak kena consult doktor dulu so, Aini put on hold dulu.

    But, maybe Nad leh tanya kat Akak yang introduce kat Nad Shaklee ni ker? Sebab Aini beli terus kat Office dia tu and kebetulan dia nya Consultant tak dek :p.

    Lil Zahin dah nampak besar and comellllsss!!! Kejap lagi dah akan lasak cam Baby Adam Syafi ;).

    ReplyDelete
  10. Salam Aini,

    dipetik dari sharing seorg shbt :

    Excerpted from "The Amazing Alfalfa," by Lisa Goldstein, CPM, CNM; in Birth Wisdom: Tricks of the Trade Vol III (a Midwifery Today book)

    Many of pregnancy's discomforts are alleviated by the use of alfalfa tab...lets, including morning sickness, heartburn, constipation and anemia.

    Alfalfa tablets raise the vitamin K level of pregnant women, reducing postpartum bleeding in both quantity and duration, and they increase the vitamin K stores in newborns, reducing bleeding problems for them as well.

    They support success in lactation because they help increase and sustain milk supply. They frequently help alleviate nausea, almost always relieve constipation, and they bring up red blood counts in a beneficial way. They also seem to help reduce swelling and improve erratic blood sugar levels.

    Because alfalfa tablets are very high in vitamin K, they could be dangerous to take for anyone who needs to be on blood thinners such as Heparin. Their use should be stopped temporarily if one gets a urinary tract infection and cut back, at least temporarily, if one gets diarrhea.

    Lagi satu info: In animal studies, alfalfa caused the muscles in the uterus to tighten. Potentially, this tightening could cause a miscarriage, so alfalfa products should not be taken by women who are pregnant - selalunya early pregnancy.

    if ada personal question, can email personally or read info in my blog.

    http://el_lail@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. hahaha... typo...

    email saya el_lail@yahoo.com.

    ReplyDelete
  12. detailnya review awk ni. saya share kat blog saya ye.

    ReplyDelete
  13. Aini, hehe tu sifu dah kasi penjelasan :D

    Kak Laila, thanks :)

    fizanur, silakan :)

    ReplyDelete
  14. Thanks a lot Laila and Nad ;).

    ReplyDelete
  15. Esp tu ke yg bt kulit zahin makin licin? makin comel la zahin ni! nk cantikan kulit arsyad jgk!hehe

    So far ina pn rs vitamin2 ni berkesan. Br ni arsyad selsema..tp sekejap je..esok dh xde selsema dia. Biasa lama jgk.

    Teringin jgk nk try esp tu...tp soy protein cosway masih byk lg..dh berbulan-bulan blm habis2..sbb rs die xbrp best..uhu

    ReplyDelete
  16. Salam Nad,

    Thank you for the credit, hari tu kak Laila mmg ade discuss on question about alfalfa for preggy n nursing mother..TQ akak share kat nadxoxo ni..

    for more info: Iffa dah share kat fw-shaklee2u (refer link di bawah ye)

    http://fw-shaklee2u.blogspot.com/2011/01/interesting-facts-about-al-fal.html

    Suke bace review Nad..sesungguhnye sgt detail!

    ReplyDelete
  17. Iffa C&P Nad nye entry tau..Time kaseh~

    ReplyDelete
  18. Nad, nak share testimonial di blog saya k. bertambah glamur la u :D:D:D

    saya pun pernah dok Miri, skrg dah pindah Klang.

    blog saya yg tak glamur http://www.shakleeshop.blogspot.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails