Monday, January 10, 2011

Reconsider Car Seat

Dulu saya pernah post entry tentang baby travelling needs. I was planning to buy Sweet Cherry SCR7 Carrier Carseat since ia boleh pakai dengan Sweet Cherry SCR5 Stroller.


Sweet Cherry SCR7 Carrier Carseat in Sweet Cherry SCR5 Stroller. Credits

Stroller tu dah dibeli tapi saya reconsider since car seat tu boleh pakai sampai berat baby 13kg je iaitu lebih kurang umur 1 tahun.

Kalau boleh nak cari yang boleh pakai walaupun lil Zahin umur lebih setahun. Sebab kami memang selalu travel jauh iaitu dari Kerteh-Besut dan Kerteh-Bangi yang ambil masa 3-5 jam.

Bila saya survey online, saya jumpa car seat ni:


Sweet Cherry CS800 Eternal Carseat. Credits

Saya rasa car seat ni okay sebab boleh pakai from newborn until 18kg, lebih kurang umur 4 tahun. And dia ada head support. Harga pulak affordable iaitu RM439 kat sini dan RM379 kat sini. Kalau cari kat Jusco harga around tu lah kot :D

Ada tak sesiapa yang ada experience dengan car seat ni? Ke anak korang pakai car seat apa ye? Share lah ek :) Thanks!

6 comments:

  1. kebetulan.. jue pakai carseat nie.. masa beli tu kat sogo day, dapat RM 310..

    Memang tak rugi beli, rayyan selesa je duduk dalam tu.. setiap kali letak dalam tu kompem lena tido and guess what he prefer tido dalam tu than atas riba mama die.. ye la dalam kete kan kiter terangkat2 tergoyang2...

    memang dijamin berbaloi2 beli leh guna sampai 4 tahun heheh

    ReplyDelete
  2. dina pakai maxi cosi..memang set ngan quinny zapp..bentuk sama ngan scr7 carrier seat tu..

    aah laa..mmg rugi pun..nanti bila dah besar sket, kena beli lain r..

    ReplyDelete
  3. Mummy Umar : Umar pn pengguna car seat yg tegar sbb everyday carseat diperlukan..Cheqna guna Maxi sbb bole pakai ngn stroller quinny..ok dah tu nad.yg penting cari carseat yg bole masuk ngn stroller skali..Umar slalu tdo lam carseat,so xrugi.Paka to JB tu die tdo je..

    ReplyDelete
  4. akak pakai sweet chery tu..sbb tahan dari newborn ke 4thn..i likee

    ReplyDelete
  5. scr7 tu sama mcm yg ina guna skrg. letak arsyad dlm tu mmg dh padat,tp blh la sikit2 lg..xberbaloi beli yg tu sbb guna sekejap je. Cara pasang dia mengadap kerusi..baby dh besar ni suka tgk jln/pemadangan..time tdo jela blh letak dlm tu..dh jaga xmo duduk dh.

    ReplyDelete
  6. salam nad,

    nad, belum beli kan? rasenye penah nampak sales kat jusco skrg, price mcm lagi murah la dari ni..sweet cherry mmg tgh buat sales kot.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails