Tuesday, January 04, 2011

100 Hari

Semalam hari ke-100 saya berpantang. Menahan diri dari makan makanan sejuk yang saya ingin makan seperti:


Ais krim. Credits


ABC. Credits


Timun. Credits


Bendi. Credits


Kacang botol. Credits


Kacang panjang. Credits


Pisang. Credits

Makanan masam-masam jugak saya tak boleh makan. Selain tidak mengangkat benda-benda berat, saya juga berpantang minum air teh. Minuman ais saya tak kesah sangat sebab saya bukan peminum ais tegar. Cuma kalau ABC tu terliur gak la :P

Berat saya pula lagi 2 kg nak turun ke pre-pregnancy weight. Haish.. Now semua pun boleh makan nampaknya lagi susahlah nak turun 2 kg ni. Tengok-tengok lagi naik ada. Haha.

Ummi saya cakap kalau pantang sampai setahun makanan/minuman sejuk ni lagi bagus. Fuh tak tahu lah boleh buat ke tak. Mungkin just kurangkan makan/minum sejuk now compared to before beranak kot :D

Ini bermakna lil Zahin juga sudah berusia 100 hari :) Sabtu lepas pergi timbang, berat sudah 6 kg! :D


Nyenyak sungguh tidur. Semalam badan dia panas sikit mungkin sebab penat kot travel Kerteh-Besut-Kerteh weekend lepas. Tapi by night time dah ok dah, Alhamdulillah :)


Memang suka makan tangan/mitten


Kenyit mata kat kawan-kawan Ummi ;)

Baru first time pakai baju-baju ni tapi dah elok-elok je dengan lil Zahin. Haha.

11 comments:

  1. wah...rajin eh pantang 100 hari...akak xde daaa...44 hari jek..kekekek

    ReplyDelete
  2. Makin tomey btul la zahin ni:D..geram aunty ina tgk..nk gigit2 rs..huhu

    Nadh..makan pada2 dah la..dah penat2 pantang 100hari..tetiba bedal semua mknan xcantik lak bdn nnt:p. nnt perut buncit minum ais byk;p..mcm sy skrg..huhu

    arsyad dl penah kembung masa 4bln gitu..sebabnya ina mkn pucuk ubi. myb kena control mknan sejuk dl kot. ina control mknan yg blh baby kembung ni smpi arsyd 6bln. Smpi skrg ina still kurg/jrg minum teh,kopi,nescafe,air bergas takut susu kurg or xde kualiti..huhu. Maggi pun br skrg mkn tp jrg2 la..tp kalu dh terliur or terbau..mmg xleh tahan la..kena mkn jugk..uhu

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dah selamat 100hari... kejap je kan..
    nnt gilirn wani n auni lak..
    makin chomeiii la zahin... bam2 dia.. geram tgk.. auni sbulan dah 4.4kg :P

    ReplyDelete
  4. deena x mampu nak pantang 1 tahun ais..cuma kurangkan laa..=)

    ReplyDelete
  5. the power of mother's milk! ;D

    ReplyDelete
  6. Nad u sgt bagus kan..kan,sgt kagum tau ngan nad :)
    I just mampu kurangkan je :) huhu

    ReplyDelete
  7. vote untuk setahun pantang2..nnti tak sakit urat dah tulang...lgpun brg2 tu mmg kurang elok untuk prmpuan.nak makan ok...sket2...

    oh...im silent reader
    assalamualaikum

    ReplyDelete
  8. mmg la yg terbaik berpantang betul2 kan... org2 tua dulu betul2 pantang, tu sbb dorang sihat sampai ke tua... susah nak sakit.... tak perlu makan supplement byk2.... sayur tanam, air bersih, ayam bela, ikan pancing takde pencemaran. kita ni semeee tercemar, msg, tok aji kalau makan kat kedai, mcD, KFC....

    ais tu sbnyrnya bukan saja tak elok utk bf mommies/isteri...sbnrnya tak elok utk sesapa pun (tapi saya minum jugak...huhuhu).....kadang2 control... kdg2 tergoda... dah sakit badan baru la teringat byk minum ais/teh....huhuh...paling terbaek air kosong suam :)

    Mak selalu tegur suh jaga makan...

    Nad, kalau nak makan benda2 sejuk/angin, sementara anak kecik ni, rasa2 skit lepas gian oklah...takut anak kembung.... dah 6 bulan skit kira oklah....pendapat akak :)

    :).

    ReplyDelete
  9. waaa kena makan aiskrim puas2 la time pregnant ni! hahaha... ana ni dh la jenis suke aiskrim and benda2 sejuk... HUhu

    ReplyDelete
  10. zahin pemurah dengan senyuman.. :) *off topik jap, ehe*

    ReplyDelete
  11. Kak Ina, hehehe.

    Ina, janganla geget Zahin :P Tul tu Nad setuju ngan Ina, makan berpada2. Takat rasa2 ok la kan. Takmo la dia kembung. Nanti dia nanges kita gak yang gelabah hehe. Perut buncet? Oh tidakkkk. I'Allah xminum ais sgt kot :D AIr bergas, nescafe, kopi Nad mmg tak minum. Air teh pun xbape minum sgt. Nad lagi suka milo or vico. Maggi? Oh tatau la kalau tetibe terasa nak mkn Maggi pasni haha

    Ros, hihi sekejap je nnt dah 100 hari. All the best! Dah bam2 ek Auni!

    Deena, okla tu kalau leh kurangkan kan :)

    Asna, yeah!! :D

    Mrs Nageb, hehe ok lah tu kalau mampu kurangkan :D

    she-G, betul tu. Lagi lama pantang lagi elok kan :) Thx for reading my blog :D Wslm :)

    Kak Laila, betul3. Tulah takut baby kembung. Nanti kesian kat dia..

    Ryehanna, haha tul tu! Pas dah beranak susah dah nak mkn. Hehe..

    Nadd, hehe mmg suka senyum2 sengih2!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails