Saturday, December 11, 2010

Welcome Home, lil Zahin :)

Maal Hijrah lalu kami sambut bersama-sama sekeluarga di Kerteh. Kami dah balik rumah Kerteh sejak Sabtu lepas lagi :)


Sebelum bertolak ke Kerteh

Syukurlah lil Zahin tak meragam dalam perjalanan. Masa mula-mula kereta gerak dia duk tengok je ke arah langit. Saya letak lil Zahin atas tilam kekabu baby yang saya letak sebelah saya kat seat belakang.

Sebelum ni dia tido je time naik kereta. Tapi last time jalan jauh pun masa dia umur 44 hari which was 1 month back. Tu pun 1.5 jam je perjalanan. This time dia dah banyak berjaga dah. So first time lah bertolak waktu lil Zahin sedang berjaga.

Perjalanan yang biasanya mengambil masa 3 jam menjadi 4 jam dengan adanya budak kecik ni :D Sebab banyak singgah-singgah. Sekali nak ter-pee dan sekali membeli makanan untuk isi perut. Itulah dia penangan breastfeed. Kena banyak minum air, bila banyak minum air, banyak lah jugak buangannya. Lepas tu cepat lapar. Kena lah isi perut supaya perut sendiri tak berkeroncong :D

Budget nak sampai before Maghrib di Kerteh sebab tak elok baby kat luar time Maghrib. Tapi akhirnya sampai tepat-tepat time orang azan Maghrib. Kita hanya merancang, Dia yang menentukan kan. Alhamdulillah lil Zahin nampaknya suka rumah ni :)

Bila dah balik rumah sendiri ni, semua kena buat sendiri dah. Memang penat dan tak cukup tidur sebab mengemas rumah. Almaklumlah kat 3 bulan jugak saya tinggalkan rumah ni. Rumah takdelah bersepah tapi berhabuk sebab Encik Gajah balik rumah lepas kerja untuk rehat je. Dia banyak pakai ruang tamu, semua benda dia buat kat situ. So ruang lain tak pakai sangat. Weekend pulak memang takde kat rumah sebab balik Besut jumpa isteri dan anak. Hehe :D

Tapi saya bawak 2 orang adik saya sekali. Bolehlah tolong tengokkan lil Zahin masa saya buat kerja. Alhamdulillah. Lusa diorang nak balik Besut dah. Lepas ni tak tau lah macam mana nak tinggal lil Zahin untuk buat kerja rumah. Harap-harap saya akan terer lah nanti. Hehe.

9 comments:

  1. Welcome home Zahin :)
    Nad,Mareesa pun dah alik umah sendiri since last week,but this week dah rasa dok berdua je ngan Mareesa,most of keje tak sempat buat,nak makan pun curik2 time dia tido..huhu.

    ReplyDelete
  2. haishhh nadia selalu jugak balek ke paka.... teringin nak singgah ke rumah nad, boleh kenal lebih dekat...plus tengok lil zahin yg mulat matanya tu....chomel

    ReplyDelete
  3. Mrs Nageb,
    Tula, time Encik Gajah gi keje duk berdua gak la ni. Marilah kita bertabah!

    Nadia,
    Jemputlah ke rumah bila dah balik Paka nnt k! Pakcik Nad ada duk di Paka gak, kat Tebing Tembah :)

    ReplyDelete
  4. uih welcome home...abg zahin..
    adik auni hujung bulan satu baru leh balik umah. baru 11hari kat sini..
    samalah dgn papa auni ni, duk satu ruang ja.. msti berdebu abis kwsan lain.. apa2 pun, smoga kak nad boleh buat semuanya.. :)

    ReplyDelete
  5. waa congrates congrates kak!
    da ade baby. comelnye :)

    ReplyDelete
  6. ye kew...nadia dulu blaja kat dungun, ramai kwn2 duk paka... ayah saudara nadia duk kat rantau petronas, kemasik tu...memang dekat dah dengan tempat nad... itulaa duk pikir2 ble agaknya nak jumpe bloggers yg duk dekat2 ni...

    ReplyDelete
  7. macam baru semalam jak mengikuti blog ni dari nad solo, kawen skrg dah ada baby...life really great..:)

    ReplyDelete
  8. Salam
    kak yo,rasa rindu plok ke az-zahin.makin montel ye:)

    ReplyDelete
  9. Ros,
    Agaknya duk sorang2 mmg mcm tu kot kan :) Tq!

    arxar,
    Thanks :)

    Nadia,
    Aah mmg dekat dah ngan rantau :)

    Ivy,
    Masa cepat berlalu kan? Hehe.

    Jioh,
    Wslm. Bila lagi nak mari Kerteh? Hehe. Kirim salam semua.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails