Wednesday, December 22, 2010

Kalau Demam Boleh Breastfeed Baby Tak?

Sejak Sabtu lepas saya mula sakit tekak selama 3 hari. Hari ke-3, dah mula selesema pulak. So pergi klinik untuk dapatkan ubat. Alhamdulillah tak demam tapi doktor kasi jugak ubat demam in case demam nanti. Petang lepas balik dari klinik tu, 'air hidung' turun laju seperti air mata :P

By malam dah tak seteruk petang, tapi still banyak tisu yang digunakan. Lepas lil Zahin tidur pukul 1 pagi, makan ubat selesema/resdung then tidur. Pagi semalam bila bangun rasa tak larat, ada demam sikit. Masih lagi selesema tapi dah tak sakit tekak dah. Encik Gajah terpaksa ambil emergency leave sebab nak dukung lil Zahin pun tak berapa larat. Kepala pun pening lagi.

Encik Gajah suruh saya tidur sementara dia melayan lil Zahin. Bila lil Zahin nak menyusu baru dia kejutkan. Bangun lepas Zohor barulah rasa ok. Jadinya lil Zahin mandi lambat lah haritu termasuklah Ummi dia ni :P

Harini pulak dah start batuk-batuk tapi takdelah teruk. Ada gatal kat tekak sikit-sikit. So kesimpulannya dah 3 hari saya tak kiss lil Zahin. Oh rindunya! Geram nak kiss. Dah berapa kali entah nyaris-nyaris nak kiss dia tapi bila dah dekat nak kiss tu baru teringat tak boleh kiss dia. Terpaksa tarik balik :(


Kalau Demam Boleh Breastfeed Baby Tak?

So, berbalik kepada soalan, kalau demam boleh breasteed baby tak? Jawapannya BOLEH! Sebab bila si ibu demam, si ibu akan menghasilkan antibodi yang disalurkan melalai susu ibu kepada baby so baby takkan kena demam.

Same goes to selesema, sakit tekak, batuk, dan lain-lain sakit yang biasa. Cuma kita kena selalu basuh tangan, limitkan face-to-face contact dengan baby, dan of course jangan bersin directly ke muka baby. Hehe. Boleh refer sini untuk kepastian :)

Macam mana nak elakkan demam, selesema, sakit tekak, batuk, dan lain-lain penyakit biasa? Selalu lah amalkan makan vitamin C :) Other remedies can be found here.

10 comments:

  1. get well soon, nad.. sian zahin nak manja2 dgn ummi dia.. ehhee

    ReplyDelete
  2. take care nad, bykkn minum air tau. ;D

    ReplyDelete
  3. ye betul.boleh terus je bf bb.ainul dl pun mcmtu gak.huhu..take care ye

    ReplyDelete
  4. salam perkenalan..

    welcome lil zahin

    n too mommy, cepat2 sembuh yer...

    www.mamalilcaliphs.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Semoga cepat sembuh kak nad! =)

    ReplyDelete
  6. akak bfeed jer tp ada satu kali time akak demam akak bf terus anak akak pun demam sekali tp dr ada ckp kalau blh elakkan takut bby jangkit... take care yer

    ReplyDelete
  7. try amalkan amek multivitamins.antibodi badan makin kuat naturally :)

    ReplyDelete
  8. Hi Mommy,
    Let's win cute slogan tees for your kids in conjunction with our blog launch!
    mykedaibaby.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. rite nad!!mmg xde problem bf baby even kita x sehat.in fact, lagi bagus sbb banyak antibodi produced!!=)

    ReplyDelete
  10. get well soon.. nieza & rania br baek dr demam... pasni confirm akan amik vit c! thanx for the info =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails