Saturday, September 25, 2010

Kaki Nak Pecah

Kaki Bengkak Tak Surut

Start balik kampung raya haritu, kaki dah bengkak yang jenis tak surut-surut even saya baring dan tinggikan kaki selama semalaman. Kalau surut pun sikit sangat. Sampai sekarang ni pun still sama lagi.

Jadi waktu beraya topik kaki bengkak saya ni adalah antara topik hangat. Hehe. Mesti orang tegur punya bila tengok kaki saya yang bengkak ni selain dari perut yang sangatlah 'bengkak' juga :P


Bukan kaki saya. Tapi lebih kurang la kebengkakannya. Cuma jari-jari kaki semua jadi rapat hoho. Credits

Sandal/selipar mestilah dah tak muat. Tapi terpaksa pakai la jugak sebab takkan nak beli selipar baru kot, lagi bape minggu je saya akan berkaki gemuk sebegini :P So sabar jelah~ Oh tapi bila saya pakai selipar Abah yang bersaiz 11 tu memang sangat selesa la walaupun terlebih panjang :P

Sekarang saya sudah redha dengan keadaan kaki yang sangatlah gemuk ini. Nak buat macam mana kan, dah di hujung pregnancy macam ni lah rupenye kaki ibu-ibu mengandung. Tunggu baby keluar surut lah dia :)

Kaki Macam Nak Pecah

Beberapa hari lepas, dengan kaki yang tersedia bengkak macam ni, saya termengadap komputer lama sikit. Lepastu bila jalan je, kaki rasa macam nak pecah! Serius! Masa tu cuak jugak lah. Terus bagitahu Ummi saya. Ummi suruh saya pergi tinggikan kaki je in which saya terus buat sebab cuak sangat hehe.

Tapi sempat lagi Ummi saya tu cakap yang kaki saya macam kaki kura-kura! Haha.

Kaki macam kaki Encik Kura-Kura! Credits

13 comments:

  1. Wah! Kalau bengkak tak surut-surut tu, adalah tanda-tanda awal jugaks ;). Baby sudah nak get ready untuk keluar...

    ReplyDelete
  2. erk? yek? akak ipar saye kate sebaliknyer...kalo kaki dah better...baby nak kuar..baby dier baru kuar hari isnin hari tu...masa tu..kaki dier dah surut bengkak dah pon...

    ReplyDelete
  3. Aini,
    Hehe arap2 mcm tu lah!

    Husna,
    Hi Husna! Ada gak dengar mcm tu. Papepun smoga baby cpt kuar hehe

    ReplyDelete
  4. nadd: wahida xtau ape2 pasal kaki bengkak tu...hehe....apa2pun, doakan awak cepat dan selamat deliver....

    ReplyDelete
  5. dah tak lama dah tu..baby nak kuar...smga semuanya slmt...ada minum air/minyak selusuh tak? org tua2 ckp utk mudahkan bersalin...usaha+ikhtiar...semuanya Allah yg menentukan...

    ReplyDelete
  6. Wahida,
    Orang mengandung kadang ada yang bengkak kaki atau dipanggil sembap. Hehe ok thanks ya :)

    Kak Ima,
    Belum minum lagi Kak Ima. Air selusuh tu minum masa dalam 4-6 cm dilated :) Thanks ek!

    ReplyDelete
  7. Aaa bengkak kaki tu memang normal time pregnant.. sebab badan semakin berat n kandungan air dalam badan bertambah. But once baby dah lahir nanti, slowly bengkak tu akan hilang XD

    ReplyDelete
  8. jeng jeng.. get ready your hosp bag nad.. dekat dah tu :)

    ReplyDelete
  9. dah tak lama baby nk kuar..tak sabo nk tgk bb nad :)

    ReplyDelete
  10. a'a la nad.. baby dh tak lame dh nk kuar tu.. nnti bile dh surut sket.. get ready je la :)

    ReplyDelete
  11. salu silent reader jee...
    sy insya ALLAH hjg bulan 10 due ank kedua...mase peknen first kaki mmg tak bgkak lansung pon (agak bangga) y kedua ni agak teruk bgkak..tido kaki tinggi pun masih bengkak..tp mmg ramai kate kalo kaki bengkak tetiba surut..baby dah nak kua...satu g,letak tangan kat antara garisan bawah dada dkt perut..kalo tgn mendatar betul,mean bb dah turun betul2 bawah..dalam 2hari bersalin la..kalo tgn tak mdatar elok..ade g terjungkit2, tu mean baby g..ni petua jeee :)

    ReplyDelete
  12. Nad..me pun sama..cuma dia nye tahap kebengkakan tuh berbeza2..sekejap sangatlah bengkaknya,sampai hubby pun seriau sekejap lagi dia surut tapi still tembam gile kaki..sabar ajelah kan,dah nak hujung2 nih..kan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails