Saturday, August 14, 2010

Tentang Breast Pump & Persediaan Berpantang

Kalau sebelum ni saya pening-pening tentang breast pump mana yang perlu dibeli dan set bersalin mana yang elok, sekarang tidak lagi! Hehe. 2 minggu lepas saya dah book..

1. Breast pump
2. Breastmilk storage bottles
3. Set bersalin

..dengan Kak Engku di blognya.


Breast Pump

Saya memilih Medela Harmony untuk breast pump. Dapat harga offer iaitu RM190. Offer tu masih lagi ada as of now so cepat-cepat sebelum harga naik semula! Hehe. Boleh klik sini untuk details tentang breast pump ini di blog Kak Engku.


Medela Harmony. Credits


Breastmilk Storage Bottles

Oleh kerana breast pump Medela Harmony tu disertakan dengan 2 storage bottles je, jadi saya decide nak tambah lagi. So saya amik PP Breastmilk Storage Bottles (5 oz x 8 bottles). Dapat free 2 bottles lagi! So total 10 bottles for RM38.90 :)


PP Breastmilk Storage Bottles. Credits


Set Bersalin / Confinement Set

Saya pilih Set Bersalin NR sebab dari pembacaan saya, testimonial tentang produk ni sangat ok. Best friend saya sendiri pun pakai jugak masa berpantang :)


Set Bersalin NR. Credits

Lagipun bila saya tengok poll results di blog Kak Engku, ramai yang percayakan Set Bersalin NR ni.


40% dari 160 orang percayakan Set Bersalin NR. Credits

Harga pun dapat yang offer punya iaitu RM290 untuk 1 set lengkap di blog Kak Engku. Yang ni pun masih offer lagi sekarang. Jangan terlepas! :D Boleh klik sini untuk details tentang Set Bersalin NR di blog Kak Engku.

Yang tambah best lagi kat blog Kak Engku ni bila boleh tawar harga dan boleh bayar ansuran! Hehe. Sila klik sini untuk details tentang tawar menawar harga dan bayaran ansuran.


Bengkung

Bengkung pulak, tak perlu beli sebab saya dah ada Premium Beautiful Corset.


Premium Beautiful Corset. Credits

Yang ni saya tak beli online. Beli masa before kahwin dengan kakak kawan. Bayar ansuran :D

Premium Beautiful digalakkan dipakai oleh wanita yg baru bersalin kerana ia membantu:

- Mengeluarkan angin dalam badan
- Mengecutkan dan memperkemaskan semula rahim yg mengembang semasa mengandung.
- Menarik dan merapatkan semula tulang pinggul yg mengembang semasa proses bersalin.
- Menyegarkan badan yang lesu dan letih akibat sepanjang proses melahirkan bayi.
- Mengeluarkan darah nifas yang beku dan berketul2 dengan lancar.
- Mengeluarkan segala sisa kotoran dan air bisa (menggantikan proses tangas) dari rahim.
- Menyokong (menyengkak) rahim dari jatuh.
- Menyihatkan rahim dan memberi persediaan utk proses persenyawaan seterusnya (menyeimbangkan semula hormon estrogen dan progestron).
- Menghilangkan stretch-mark (tanda2 hitam) akibat semasa mengandung atau menggaru perut semasa mengandung.
- Menghangatkan dalam badan dan tidak perlu menggunakan bahan2 seperti param, tapel dan pilis.
- Melancarkan proses pembuangan air besar (sembelit terjadi apabila memakan jamu.
- Membanyakkan susu dan mengelakkan bayi dari cirit-birit akibat pemakanan jamu.
- Merawat luka2 di dalam rahim mahupun di luar.
- Menaikkan metabolisma badan membantu mengurangkan berat badan dgn cepat.
- Membentuk semula payudara, pinggul dan posture badan yg menarik.
- Wanita bersalin “ceasarian” (kerana tidak boleh bertungku,memakai ubat dan sebagainya) paling digalakkan memakai premium beautiful untuk menyihatkan semula rahim anda dan mengelakkan buncit di bawah perut.

Informasi di atas saya copy dari sini.


P/S: Thanks Nani sebab rekemen blog Kak Engku ni :)

17 comments:

  1. wah nice lah nad...
    i beli breast pump yang murah je dulu..tengok macam mana,then lepas delivered baru decide,set bersalin pun i decide nak guna NR nih :),bengkung lak tak sure lagi.. :)

    ReplyDelete
  2. da bli ek bengkung premium beautiful tuh?? nad bli brapa?? akak pn mcm nk bli gak tp mahal la...huhuhuh...ansuran dpt bape? bayar bape bln2??

    ReplyDelete
  3. during confinement ni,kimmy guna bengkung zig zag. tp interested jgk tgk corset yg nad beli tu.bley pakai hari2 biasa jgk kan.

    ReplyDelete
  4. Mrs Nageb,
    Ramai guna NR ni kan, lega sbb menjadi pilihan ramai :D

    Kak Faizah,
    Dah beli dah kak. Nad beli RM1600. Biasanya orang jual RM2000 hehe. Nad bayar ansuran bulan2 RM100 dari tahun lepas. Dah nak abis bayar dah pun :)

    Nad tgh cr gak utk adik Nad, sbb dia pinjam pakai masa Nad pregnant ni n rasa best. Nanti Nad dah deliver baby Nad nak balik corset tuh so dia tgh cr yg baru la. Setakat ni x jumpa lagi harga RM1600 mcm Nad beli. Kalau ada Nad bagitau akak k!

    kimmy,
    Yup kimmy, time tak berpantang pun boleh pakai. Sebab tu Nad dah ada dah b4 this :D

    ReplyDelete
  5. berapa ek corset tu nadd??beli kat mane??

    ReplyDelete
  6. hai nadxoxo,
    kiree pun, dah start nak beli breast pump...tapi, main kutu punya..byr installments, bulan 12 nnt, insyaAllah baru dapat...kiree amik medela juga...
    set NR tue, mmg ramai yg kata bagus...tp,belum nak beli lg...
    corset mmg ada, tp,mungkin awal2...pakai bengkung yang panjang tue kot...huhuh...
    take care dear...tak lama je lagi kan...

    ReplyDelete
  7. semoga dpt breastfeed dgn jayanyer..jgn jd mcm sy..skrg dah topud susu formula, niat dihati nak bf sampai la mampu..tp apa kan daya susu berkurangan..dah la siap beli pam medela swing lg..br 3 kali guna..i
    puan nad-
    iklan jap,sy nk let go medela swing..saper berminat boleh masuk blog sy..

    ReplyDelete
  8. Happy breastfeeding. Susuibu adalah susu terbaik didunia, tiada yg dpt menandingi. Feel free to visit my blog for Confinement Set supplement - supporting breastfeeding, manfaat ibu & anak. http://elaila.blogspot.com/2010/07/40-hari-pantang-trial-pack-set-c.html

    ReplyDelete
  9. wahidakhairy,
    Nad beli harga RM1600, Wahida. Bayar RM100 bulan2. Lagi 3 bulan habis la bayar hehe. Nad beli ngan kakak kawan.

    Nak beli online pun ada. Tapi Nad tak jumpa la harga yg sama. Biasanya org jual RM2000. Kalau Wahida berminat boleh tgk kat h0n3yt0th3b33.blogspot.com atau salhazain.com/blog.

    k|ree,
    Hai Kiree! InsyaAllah tak lama lagi. Esok dah masuk 8th month :) U too take care!

    Shikin,
    Moga2 tercapai lah hasrat untuk exclusive breastfeed baby :) Ha ok la tu sapa2 berminat beli Medela Swing boleh beli kat Shikin :D

    ReplyDelete
  10. ainul pun nak beli NR.kakak penah guna.so dia yg suggest. bc kt forum pun ramai yg bg feedback ckp NR ni bgs.
    PB tu bgs ke? mcm berminat tp mahal sgt la.kena pk 100x kot.hihihii

    ReplyDelete
  11. Nad..tq so much coz bg link blog kak engku tu..macam2 leh tau

    ReplyDelete
  12. Ainul,
    PB tu Nad stat pakai kalau tak silap 4 mths b4 kawen. Hehe. Bes sebab ada banyak benefit bkn je dr segi bentuk badan, tapi utk kesihatan jugak :) Hihi Nad pn bayar ansuran je pun :P

    mAr@ZiEy,
    No prob :)

    ReplyDelete
  13. nad : aahla mmg harga sgt ok utk Medela breastpump tu. rasa mcm nk beli yg letrik..tp budget plak xde. huhu. i pun dah ade corset yg sama jgak. beli b4 kawen.

    wah! ramai jgak yg beli set bersalin NR tu. ok yer???

    ReplyDelete
  14. Mrs.aisheiteru,

    Hihi, letrik punya memang senang, xyah susah2 pump manually kan. Tapi tu lah, mahal la sikit. Cuba lah nego dengan Kak Engku ni mana tau dapat murah :D Bayar lah ansur2 so that tak terasa sangat. Better beli yang elok terus, betul x? Save long term :)

    Senang kan dah ada PB tuh? Bila-bila pun boleh pakai :D

    Set NR tu Nad nak kata ok pun tak tau la sebab x cuba sendiri lagi. But based on my reading, sangat ok la :)

    ReplyDelete
  15. nad, nak menumpang kasih jap...
    sapa nak beli PB blh beli kt ainul.ainul jual rm1600.blh byr ansuran 12bln.

    ReplyDelete
  16. As salam, nad nak tanye BP Medela Harmony tu ok ker. senang ker kalo nak pump susu.selesa tak guna?.kalo ok sy nak order dgn kak engku la..tq nad..

    ReplyDelete
  17. Zaza, Nad rasa ok je. Cuma lenguh la tangan mengepam sebab manual hehe :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails