Wednesday, August 25, 2010

Raya Aidilfitri Tahun Ini

Sekejap je dah hari ke-15 berpuasa, kan? Alhamdulillah xde lobang lagi setakat ni. Hehe.

Kawan-kawan dah decide nak raya belah mana tahun ni? Kampung sendiri or kampung husband? Hehe. Ni ialah soalan yang penting ok. Especially yang first time raya dengan husband macam saya :D

Actually takdelah first time saya beraya dengan husband, since last year punya Aidiladha saya dah merasa beraya dengan Encik Gajah dah pun. Tapi raya Aidiladha dengan raya Aidilfitri tak sama! Sebab raya Aidilfitri mestilah lagi meriah :) Walaupun orang selalu cakap yang kat Pantai Timur, raya Aidiladha lagi meriah kan. Hehe.


Raya Aidiladha 2009 :)

Initially, kami plan tahun lepas punya Aidiladha raya kat kampung saya, lepas tu raya Aidilfitri tahun ni raya kat kampung Encik Gajah pulak. Sebabnya saya nak dahulukan Encik Gajah, supaya raya yang besar macam Aidilfitri ni beraya di belah dia lah.

Tetapi tup-tup saya pregnant, dan due date sangatlah dekat dengan raya Aidilfitri tahun ni. Masa raya tu saya dah 35th week. So terpaksalah menukar plan tadi. Jadinya tahun ni raya memihak kepada saya lagi lah. Hihi.


Yatta!! Credits

Apa yang lagi best ialah, raya tahun ni saya bakal raya selama sebulan kat kampung! Sebab once dah balik Besut nanti, terus standby kat sana sampai la baby keluar dan habis pantang :D Waa lama betul lepak kat kampung!

Saya rasa sejak saya Form 1 sampai la sekarang saya tak pernah lagi lepak kat kampung lama-lama sebab duk asrama sampai Form 5. Lepas SPM pun tak dapat lepak lama sebab rezeki dapat masuk awal tahun ke universiti. Lepas grad pulak, duk rumah seminggu lepastu dah start keje. Bila dah start keje tu, lagi lah susah nak cuti lama-lama kan!

Now saya dah bergelar suri rumah, bolehlah saya lepak kat kampung lama-lama. Tu pun ada valid reason la kan. Takkan nak tinggal husband saje-saje je :P

Tapi sedih dan kesian bila fikirkan Encik Gajah kena duduk Kerteh sorang-sorang nanti. Dahlah siap janji nak balik Besut tengok saya every weekend sampai saya deliver. Hopefully cepatlah baby keluar after 36th week tu so that Encik Gajah tak keseorangan lama-lama dan kami pun dapat jumpa si kecik ni cepat :)


Terima kasih Encik Gajah! Sabar ek, nanti kita raya Aidiladha tahun ni ngan baby kat Bangi yer :) Amin~

17 comments:

  1. hehe~~sy pon 1st time beraya as husband n wife..tp mmg dh decide b4 kawen lg,raya posa kali neh turn kg sy..hehe..yahuuu..n then, raya haji pon mgkin kg sy jg sbb due sy b4 raya haji...

    ReplyDelete
  2. bestnye nad! seronokkan dpt raya umah sendiri. lama tu! jeles i! hehehe.

    sy tahun ni 1st time raya kat KL umah mertua even sy mmg asal KL. but after solat jumaat balik umah my nenek kat melaka! yeah!

    ReplyDelete
  3. bestnye nad raya kg sendiri.. tahun ni raya kg hubby.. dah la raya tahun ni ayah dah takde.. huhu mmg takde mood langsung nak raya..

    all the best ya nad...

    ReplyDelete
  4. Nad..awak org Besut..tinggal kat Kerteh..kat Bangi plak sape..pening2..Bangi kat area mne..sy pun org Bangi..huhu

    ReplyDelete
  5. Dulu duduk bangi, kene osom nak balik kedah@terengganu. Tahun lepas saya menang, jadi balik Kedah.
    Skang dah pindah balik kedah, umah mak plak boleh balik hari-hari,maka raya tahun ni haruslah beraya di Terengganu, umah mertua.
    Raya mane-mane pun same kan, asalkan dapat bersama yang tersayang. Mak ayah die, mak ayah kite jugak kan..

    Rase eksaited nak beraya di Terengganu sebab 1st time nak celebrate di sane.

    ReplyDelete
  6. sampai sebulan melantak kat sana :) semoga baik baik saja ya puan nad

    ReplyDelete
  7. hehehe... adatla kalau 1st time beraye as husband and wife... ni dikire topik paling penting.. siap leh cetus perang sape tido kat luar tu.. hehehe.. mase nieza dulu pon siap leh nk gaduh2 jugak la even kitaorg sbnrnye dua2 org K.Trg :p.. kg pon tak jauh mane sbnrnye cume nk decide umah parent mane nk pegi dulu...hehehe..skang dh biase...1st pegi umah parent hubby sbb lg dekat.. umah sedara sume tak dapek la nk ziarah sume.. mmg tak sempat... sbb dh ade 2 family kan.. pegi mane yg sempat je.. hehehe :)

    ReplyDelete
  8. aku s e b a h a g i a n engkau,
    Sonok la kalau raya memihak kepada kampung kita yer! Hehe.

    Mrs.aisheiteru,
    Merasa jugakla raya kat kg yer tahun ni! :D

    juelee,
    Ada hikmahnya apa yg terjadi tu Jue. Cuma tabahkan hati je k! Hope u are doing fine. Take care!

    Mar,
    Yang kat Bangi tu umah family Encik Gajah :) Mar duk Bangi kat mana? Family Encik Gajah kat Fasa 3 hihi

    h0nEYdEar,
    Sempoi je main osom2 ek. Hehe. So tahun ni raya belah husband la yer? Terengganu kat mana?

    naz,
    Yup, jangan jelez! :P Ok thanks Naz!

    Nieza,
    Haha. Kampung dekat2 pun ssh gak ek! Pegi la mana yg sempat je kan. Raya bukan leh cuti lama2 pun :D

    ReplyDelete
  9. nad...sonok sebenarnya ada segregration every year,nak balik mana n mana dulu.. :) but tang raya sebulan kat kg tuh yang sangat best lah :) terbaek :)

    ReplyDelete
  10. bestnya raya kat kampung lama2..!!

    ReplyDelete
  11. susah ati kan nk tinggalkan hubby sorg2..kalo leh biarla die dok sama2 ngn kita time nk bersalin tu..

    ReplyDelete
  12. saya raya gurun tahun ni..mcm biasa.sb tak kawen lg.hehe

    ReplyDelete
  13. raye pose tahun lepas dah turn umah saye, pastu raya haji patutnya turn umah hubby.. tp saye ckp, kesian kt anak buah sbb mak ayah dia gi haji.. jadi cancel raye umah hubby, raye haji umah saye.. then, raye pose taun ni patutnya umah hubby, tapi sbb bersalin, raye kt umah saye lagi.. raye haji taun ni memang kompem la umah hubby.. dah tade alasan laen dh.. huhu.

    ReplyDelete
  14. Mrs Nageb,
    Hehe. Nasib menyebelahi diriku tahun ni :)

    Deena,
    Hihi memang best dan tak sabar! :D

    Miss N,
    Betul tu :( Berat hati~

    Cik Selamah,
    Enjoy la selagi takyah pikir nak raya mana bila dah kawen nnt hehe

    Aniemz,
    Hihi. Dah banyak kali tu raya kat kampung sendiri ek. Aidiladha kene la kasi can kat husband pulak :D

    ReplyDelete
  15. ouh..anor plak sepatutnya kg hubby. due to some error (poyo je) terus tukar blk kg anor dulu. hehehe tak sabar nak balik kg.

    ReplyDelete
  16. bestny raya kat kg sendiri...

    time pantang la dpt dok lama kat kg...tp lepas sebuln berat ati plak nak tinggalkn kg

    ReplyDelete
  17. Ooo..kat fasa 3..Mar tggl kat Tmn Universiti..dekat2 ngan GMI..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails