Saturday, August 07, 2010

Pregnancy Checkup at 30th Week

Semalam saya dan Encik Gajah pagi-pagi lagi dah bertolak ke Kuala Terengganu. Ngantuk-ngantuk pun bangun jugak sebab nak pergi ke Kuala Terengganu Specialist (KTS) untuk buat checkup pregnancy kat sana. First time checkup kat sana. Insyallah jika diizinkan, saya plan nak deliver baby kat sana :)

Dari Kerteh nak ke KT ambil masa dalam sejam setengah. 10 pagi kami dah ada kat sana dah. Kami breakfast on the way je masa kat dalam kereta.

Nanti masa raya (36th week) saya nak stand by kat umah parents kat Besut dah. Kalau nak beranak terus shoot ke KTS. Besut-KT ambil masa sejam gitu. Hopefully sempat la. Hehe.

Tunggu dalam 45 minit dapat lah jumpa doktor sebab doktor pegi jumpa patients dulu rasanya. My name was called first lepas doktor turun ke bilik dia. Hehe. Bila scan, rupanya kepala baby dah kat bawah. Dan berat baby sekarang 1.6 kg! Patutla sakit pinggang Ummi ni :)

Doktor ada kasi tips dan nasihat yang berguna. Nanti saya share kat next entry k :)

Tapi yang paling meng-excited-kan sekali apabila kami dapat tengok features kat muka baby! Nampak dia punya dahi, mata, hidung, mulut, dan dagu. Semua clear sangat walaupun 2D je :D Dah tau dah muka ikut sape :P

Organ-organ penting baby pun dapat tengok jugak, so far Alhamdulillah semuanya ok.

Dan kami juga dah dapat tahu gender baby. Hehe. Akhirnya!!


Suka lah Encik Gajah ada geng nanti :)

15 comments:

  1. wah nad...minggu ke 30 br tau gender..bis tu beli baju baby warna pe?huhu..
    teringin nak tau jantina die..senang nk beli baju baby kan..huhu

    ReplyDelete
  2. Miss N,

    Tulah pasal. Lambat kan tau? Tapi bila dah tahu sangat happy :) Nad beli brg2 baby kaler byk cream/putih, dan kaler2 yg tak menunjukkan baby girl or boy hehe..

    Week 20 dah leh tahu gender baby dah sbenanye :)

    ReplyDelete
  3. wow! bestnya....
    mcm anor, hubby nak sgt baby boy. anor nak baby girl sbb anak sedara dia dah 2org boy. ngeeeee tp tak kesahlah. janji baby sihat walafiat & jd anak yg soleh/solehah.

    pasni blh beli bola byk2...ngeeeee

    ReplyDelete
  4. congrat puan nad..baby boy ye.. nice :)

    ReplyDelete
  5. haa...kan akak da ckp...boy kan?hihi...sila bg hadiah ats tekaan yg btol...eheheh

    ReplyDelete
  6. scan 2d kat sane brape nad? nieza planning nk deliver kat klinik keluarga... sblh KTS tu... kakak ipar penah deliver kat situ... KTS nyer caj agak mahal kan kalau nk deliver kat situ..

    ReplyDelete
  7. sis;)

    take care..jg ur pregnancy ye..
    dah lahir inform me....muaahhh to the baby dalam perutt tu...:) hikhik^_^
    congratez n semoga happy2 selalu..n sihat2 shaja ye...

    ReplyDelete
  8. Relyza,
    Btul tu liza, gender apa pun tak penting. Yg penting baby sehat & beriman hehe

    Mrs Nageb,
    Thx Mrs Nageb :)

    Kak Faizah,
    Hihi pandai akak teka. Nak kena kasi hadiah apa? Kasi bakal suami kat Aisya jelah ek hahaha

    Nieza,
    Nad xtau berapa kos dia sebab Nad pegi sana ING cover. Sori ek~ Tapi Nad nyer besfren deliver kat Pusat Perubatan Intan. Dia kata bes :D

    Fifiey,
    InsyaAllah..thx ya :)

    ReplyDelete
  9. Tahniah2x dh tau jantina:).

    Muke cam sape nadh?hehe..xsaba nk tgk!!.baby kuar raya ni laa~;p

    Nadh dapat doktor laki ke pompuan?dl ingt nk gi KTS jgk,tp doc xsure laki ke pompuan,so cancel... Tp KTS best la,pakar pun ada kat situ..xde la die rujuk ke GH.

    My cousin deliver kat situ..dia kata normal dalm rm1.5k++ ..dia stay 4 nights + ank jaundis dlm rm3k++.Tp ceaser mahal..dalm rm6k++..Rasanya kalu bayr cash,blh dpt diskaun kot~

    ReplyDelete
  10. Nad!!insyaAllah time awk bersalin sy kat Msia..
    rumah sy kat blakang KTS tuh je..tp skang mak sy dh pindah kedah...kalo x mmg sy pegi laa visit awk..anyway, in case kebetulan time tuh sy ade kat trg, bak laa no fon awk..bleh sy tgk baby awk!

    ReplyDelete
  11. kalo mata cm nad mesti best..booolat...

    ReplyDelete
  12. Ina,

    Tenkiu2 :D Arsyad ada geng nanti nk main kejar2 haha.

    Doktor yg attend Nad haritu doktor laki. Diorg kata doktor pompuan ada, tp waktu mlm. Xsure lah sapa yg akan sambut baby nnt. Hopefully boleh doktor pompuan~

    ReplyDelete
  13. bUL4N,
    orait Nad dah kasi kat inbox fb awk :)

    Nani,
    hehehe. bulat tapi kuyu :D

    ReplyDelete
  14. baby boy nama sape nanti nad?

    ReplyDelete
  15. Husz,
    Surprise! Takleh kasi tau lagi haha :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails