Saturday, August 28, 2010

Perut Memulas

Salam dan Selamat Hari Sabtu :)

Sekarang saya kat rumah parents Encik Gajah di Bangi. Kul 7 pagi semalam bertolak dari Kerteh, kul 11 pagi sampai Bangi dengan selamat, Alhamdulillah~

So semalam first time berbuka dengan family Encik Gajah sebagai seoarang menantu. Sebab masa belum kawin selalu je berbuka dengan family dia walaupun dengan ketiadaan Encik Gajah hehe.

Dapat la saya makan Kari Ayam & sayur goreng masakan Mak Encik Gajah. Kari Ayam tu Encik Gajah la yang request. Dah lama tak makan kari la tuh hehe. Ayah Encik Gajah pulak masak Ikan Kerapu Merah Stim :) Air pulak ialah air tembikai blend yang Encik Gajah buat. Encik Gajah memang terer bab buat air hihi.

Petang tu sebelum pergi Bazaar Ramadhan, Ayah Encik Gajah tanya saya nak pesan kuih apa, saya cakap nak kuih Tepung Pelita :D So dapat la makan Tepung Pelita made in Bangi semalam. Hehe. Selain kuih tu, Ayah Encik Gajah beli jugak Murtabak dan Roti John.

Perut Memulas

Malam tu dalam kul 10 malam, perut saya start memulas. Sakit yang amat sangat sampai terfikir macam mana lah rasa sakit nak beranak nanti :( Menitik jugak la air mata menahan sakit. Tapi saya masuk tandas 2 kali je. Last sakit perut kul 1 pagi kot. Alhamdulillah tak lama.

Tapi bila sakit perut masa pregnant ni adelah sedikit tensen sebab takleh tekan kat perut untuk menahan sakit. Minyak panas pun takleh letak kat perut. So letak kat betis dan tapak kaki je.

Penyebab

Saya perasan orang lain kat rumah ni takde pun sakit perut macam saya. So saya fikir balik apa yang saya makan, diorang tak makan. Baru saya teringat yang saya sorang je makan kuah murtabak yang warna pink tuh sebab diorang memang tak makan murtabak dengan kuah.


Murtabak & kuah pink. Credits

Nasib saya makan 1 keping kecik je murtabak tu. Tu pun dah sakit perut gila-gila. Huuu. Pasni saya tak makan dah kot murtabak dengan kuah dia. Makan murtabak aje :(

9 comments:

  1. Kak nad tak biasa makan murtabak ngan bawang jeruk tu kot?
    di terengganu, murtabak makan dengan kuah@dengan bawang jeruk tu?

    ReplyDelete
  2. bila dh masuk 3rd trimester ni, sakit perut pun takutkan.maybe perut terkejut kot.lgpun kuah pink tu org letak cuka kalau saya tak silap la.take care :)

    ReplyDelete
  3. take care ye nad..
    sy pon rasa kuah pink tu ade cuke..
    better jgn mkn la..
    tak penah mkn pon kuah pink tu..
    mkn murtabak je sedap..hihi

    ReplyDelete
  4. kuah merah tu lah yg sedap tapi perut lagi penting kan? haha take care kakak

    ReplyDelete
  5. betul tu..kuah merah tu biasenye bawang rendam ngan cuka..nad biasenye tak makan sebab macam tak ngam je makan murtabak nagn kuah tu..pasni kene jaga makan tau.nad dah rase aritu sakit perut sebab salah makan camne...memulas tu memang bleh buat rase nak nanges..

    take care!

    ReplyDelete
  6. Nad,orang pregnant memang perut sensitif skit...senang nak cirit birit...so take care ye dear :)

    ReplyDelete
  7. hOnEYdEar,
    Kak Nad orang Ganu, memang biasa makan kuah tu. Kak Nad memang suka kuah tu pun, dah lama dah tak makan. Maybe perut sensitif kot bila pregnant ni..

    Ainul & Miss N,
    Tulah, parents Encik Gajah pun ckp dlm tu ada cuka, sebab tu sakit perut kot~ Thanks korang :)

    naz,
    Tulah, memang sedap. Tapi kalau saket perut memang tak tahan la :( Thanks Naz!

    Nad Nazira,
    Hehe, Nad suka je kuah tu sebab kat Ganu slalu makan macam tu :D Cuma tak seswai kot org pregnant mkn sbb ada cuka tu kan. Thanks Nad :)

    Mrs Nageb,
    Tu lah kan. Thanks ya :)

    ReplyDelete
  8. Nadiah, lenkali makan bawang jeruk tu, makan bawangnye je.. Sbb mmg kuah tu bubuh cuka, tp insyaAllah, kalau makan bawang je, x sakit perut.. Pernah try dulu..

    Luv,
    You know who :)

    ReplyDelete
  9. nad,
    kuah pink tu cuka,mybe awak takleh mkn cuka ngn bawang kot..
    ohh sakit perut nk beranak lg sakit dr yg memulas tu..hahaha..sajer wat nad takut..
    tp percaya ler..sesakit mana pun kita bersalin..kita akan rasa perasaan yg luar biasa slpas bersalin..rasa puas hati gembira sedih mcm2 lg ler..pastu dah tak ingat dah sakit mcm mana..pastu pastu..taun dpn bersalin lg..wahahaha..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails