Friday, August 27, 2010

Inspirasi Dalam Mendidik Anak

Sangat teruja bila tengok kanak-kanak berumur 3 tahun sudah membaca Al-Quran dan menghafal 30 Surah Al-Quran, manakala yang berumur 1 tahun sudah mengenal huruf-huruf hijaiyah. Saya bercakap tentang Darwisya Adrianna & Darwish Adrian, anak kepada Puan Mazlina.


Darwisya Adrianna, baru nak masuk 3 tahun masa ni


Darwish Adrian, 1 tahun

Ada banyak lagi video Darwisya memperdengarkan surah dari Al-Quran di majlis-majlis tertentu termasuklah surah yang panjang yang saya sendiri pun tak hafal. Boleh tengok kat sini.

Maklumat tentang Darwisya & Darwish yang diambil dari blog Puan Mazlina:

Darwisya Adrianna

Darwisya Adrianna adalah anak pertama saya. Dilahirkan pada bulan Oktober 2006 di sebuah hospital di Petaling Jaya. Boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris dan juga bahasa Melayu serta sedang belajar Bahasa Arab. Seorang kanak-kanak yang boleh dikatakan lambat berjalan dan lambat bercakap jika dibandingkan dengan kanak-kanak lain. Suka menonton TV dan rancangan kegemaran adalah BARNEY and Friends, dan Dora the Explorer.. Kini umurnya 3 tahun (2009), dia sudah boleh memBACA Quran dan telah mengHAFAL 30 surah alquran (anugerah Sijil Hafazan 30 surah terakhir dari Akademi Darul Huffaz)


Darwish Adrian

Darwish Adrian adalah anak kedua saya. Seorang anak lelaki yang dilahirkan pada bulan Mac 2008 di sebuah hospital di Kelang. Dia suka menghisap jari dan bayi yang sangat mudah dijaga berbanding kakaknya waktu kecil dulu. Mula belajar huruf hijaiyah berbaris fathah pada umurnya 6 bulan. Bulan ini (Julai 2009) umurnya 1 tahun 3 bulan dan sudah mengenal kesemua 26 huruf hijaiyah bertanda atas/fathah kecuali huruf 'za' dan 'la'. Sasaran saya semoga dia boleh membaca alquran lebih awal dari kakaknya dan dapat menghafal surah lebih banyak dari kakaknya. Saya berdoa semoga dia dapat menghafal 30 surah terakhir sebelum umurnya mencapai 3 tahun nanti dengan menggunakan kaedah yang sama. InsyaAllah.


Banyak perkara yang Puan Mazlina kongsikan di blog nya tentang cara dia mengajar anak-anaknya:

1. Kaedah mengajar bayi
2. Pengaruh TV
3. Memanfaatkan TV
4. Kenapa Bersegera Mendidik
5. Bahasa Dan Perkembangan Otak
6. Doa dan Harapan
7. Mengajar Bayi Menghafal
8. Koleksi Video
9. Pemakanan Dari Bayi

Bila saya tengok blog Puan Mazlina ni, memang rasa inspired sangat, tak sabar rasanya nak ajar anak macam dia. Saya tak tahu sejauh mana kemampuan saya. Sebab semua ni bergantung kepada kesabaran juga. Almaklumlah orang muda, walaupun dah ada anak nanti, darah masih panas lagi. Takut semangat je lebih, tapi tak sabar. Hehe.

Semoga menjadi inspirasi untuk kawan-kawan juga :)

Sekian.

6 comments:

  1. betul lah nad~~kuat kn semangat!!caiyok2..yg baik kita leh ikut..byk tips dr akak tu kn..

    ReplyDelete
  2. saya juga berharap dapat semangat yang kental gitu..semoga kita semua berjaya :)

    ReplyDelete
  3. good share la nad..
    bagusnye kalo anak kite mcm ni kan..
    inshaAllah boleh..
    didik sejak kecil..
    tibe2 semangat lak huhu

    ReplyDelete
  4. salam ramadhan puan nad ittewww..

    ReplyDelete
  5. Syuhaila,
    Betul betul betul :)

    Mrs Nageb,
    InsyaAllah..mudah-mudahan :)

    Deena,
    Bagus kan kakak tu?

    Miss N,
    InsyaAllah, chaiyok2! :D

    en_me,
    Salam Ramadhan juga en_me teww!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails