Tuesday, August 03, 2010

Hospital Bag: Checklist

Alhamdulillah, semalam kandungan saya dah berusia 30 minggu :)

Sudah tiba masanya untuk menyediakan hospital bag. Sebenarnya masuk je 28th week (7 months) dah patut sediakan tapi barang tak habis beli lagi. Hehe. Now dah beli apa yang perlu :)

Jom tengok apa yang perlu ada dalam beg untuk dibawa ke hospital untuk tujuan bersalin.


MOMMY'S

1. Rekod Kesihatan Ibu
Monthly-checkup card a.k.a kad merah
2. Kad Pengenalan
3. Handphone & charger
4. Baju butang depan - 1 helai
Untuk dipakai waktu discharge dari hospital. Butang depan supaya senang untuk breastfeed baby
5. Stokin - 2 pasang
6. Kain batik - 1 helai
Utk discharge dari hospital
7. Tudung
8. Towel & toiletries
9. Bahan bacaan
10. Maternity pad & disposable briefs
11. Selipar
Untuk dipakai ke tandas
12. Air/minyak selusuh
13. Minyak angin / minyak panas
Boleh disapu di kaki sebelum memakai stokin untuk mengelakkan terlalu sejuk
14. Air zam zam
15. Foods & drinks
Air masak, air kotak, milo, biskut, roti etc.
16. Termos air panas
17. Beg plastik
Untuk diisi baju kotor
18. Sikat, deodorant, cermin muka, getah rambut, tisu dan yang sewaktu dengannya
19. Nursing bra & nursing pad
20. Breast pump
Boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran susu. Tapi sebaik-baiknya bagi baby yang rangsang
21. Sweater
22. Beg khas
Untuk bawa pulang uri yang telah dibungkus oleh pihak hospital


Macam tak muat jer nih..hehe


DADDY'S

1. Kamera & charger
2. Shirts, pants, & undergarments
3. Berus gigi
Toiletries lain boleh kongsi dengan isteri
4. Kain pelikat
5. Snacks


Diaper bag / bag pack Encik Gajah :)


BABY'S

1. Newborn-sized diapers - 10 keping
2. Baju, mittens, booties - 3 pasang
3. Topi
To keep baby feeling secured and warm
4. Barut - 3 helai
5. Kain bedung
6. Selimut
7. Towel & toiletries
8. Baby wipes
9. Minyak telon
To keep baby warm
10. Burp clothes


Baby punya dalam bakul je :D

Thanks to Leen yang share checklist nih :) Ada jugak yang saya tambah dan tolak mengikut keperluan :D

Kalau tak perlu atau tak cukup, bagitau eh? ;)

9 comments:

  1. puan nad....saya tak leh lagi siapkan beg hospital ni..barang barang banyak tak beli lagi nih :)

    ReplyDelete
  2. Mrs Nageb,

    Nad kena setel cepat2 sebab Nad dah tak larat nak shopping dah. Sakit pinggang smpi mcm xlarat nak jalan sangat dah. Smlm pun tahan je masa beli diapers utk baby dan maternity pad kat Giant hehe.

    Kalau xsakit pinggang lg ok la, xrisau sgt nk g shopping2 hehe.

    Tapi kebanyakan brg baby Nad beli online. Tak yah jalan2 :P

    ReplyDelete
  3. wah awal gila. tak sbr jadi ayah lah camni hahaha

    ReplyDelete
  4. Naz,

    Tak awal dah ni. Skrg pun dah leh deliver tau

    ReplyDelete
  5. dina x start packing lagi..baju2 baby pun belum basuh lagi..hihi..brg2 alhamdulillah almost done.diapers je belum beli lagi..

    ReplyDelete
  6. Dina,

    Dah boleh start packing dah kot. Dina lagi lah x lama lagi kan :D Nad br beli diapers & maternity pad smlm. Tu lah barang last hehe.

    ReplyDelete
  7. wahh dh nk beranak. kjap je kn? gudluck nad!

    ReplyDelete
  8. Kak Naz,

    Hihi tu lah kejap jer kan? Thx!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails