Monday, August 23, 2010

Eksperimen di Bulan Puasa

Lepas 3 hari pertama berpuasa yang pening-pening tu, saya dan Encik Gajah buat eksperimen. Kalau tak makan kuih muih yang manis sewaktu berbuka mesti saya tak pening. So hari seterusnya tu dia tak beli kuih muih yang manis seperti kuih lompat tikam dah untuk berbuka. Dia beli lauk je :(


Dan kebetulan pulak saya dah tak pening lepas 'eksperimen' tu sampai lah sekarang. Alhamdulillah! So mungkin betullah kot. Mungkin badan terkejut lah kot tiba-tiba glukosa tinggi dalam darah bila makan manis bila berbuka. Masa berpuasa glucose rendah kan. Teori mana lah yang kami pakai ni. Suka hati je buat kesimpulan. Sila jangan terpedaya :P


Tapi lepas tu dari hari Ahad sampai Khamis Encik Gajah ada training, jadi dia dapat bekal lauk pauk lengkap sekali dengan kuih untuk berbuka. Kuih tu yang kategori manis lah, macam kuih seri muka. Sepanjang minggu berbuka dengan kuih muih macamtu takde pulak pening. So kesimpulan dari ekperimen kami tadi automatik salah. Haha.


Alhamdulillah, dalam bulan puasa ni saya agak konsisten dengan meminum air masak sebanyak 2 liter setiap hari. Rasanya ada dua hari je kot saya minum 1.5 liter je. Kalau nak lebih dari 2 liter, tak larat kot sebab nanti lagi kerap lah saya berulang alik ke tandas malam-malam. Dah lah kena bangun sahur pulak kan. Ngantuk ~_~

So saya harap expecting mothers yang lain pun sehat-sehat aje di bulan puasa ni ye. Ganbatte! Semoga penuh puasa kita tahun ni yer hehe.

12 comments:

  1. kuatkn semanagt utk menjalani ibadah puasa....salam ramadan

    ReplyDelete
  2. wah...bagusnya bereksperimen2 bagai mom to be nih kan.....
    i pun masa memula tuh buat eksperimen gak,konon sebab nasi buat saya muntah,sudahnya sekranga tak makan nasik pun muntah :( hehe
    btw,cekalnya pn nad ni meminum air banyak2.....i tak bape nak minum banyak ler..i cuba ikut lah ye :)

    ReplyDelete
  3. nad pening2 lagi tak lepas minum air 2 liter ni?
    Sy tak pening lg dah lepas minum air 2 liter ni..alhamdulillah..
    cume kalo g tempat ramai org je konfem pening..huhu

    ReplyDelete
  4. dina pulak, x boleh makan nasi terus bila berbuka..kalo x mesti rasa dizzy masa lepas solat maghrib..badan terkejut kot..

    so, kitorg akan berbuka ngan air and kuih dulu, solat maghrib..lepas solat maghrib, baru makan nasi..=)

    alhamdulillah..masih 'kukuh' sampai hari ke-13..

    ReplyDelete
  5. Nad..cm Mar lak..kene mkn kuih manis ckt time berbuka..coz nnti lps maghrib gerenti layu je mata ni..tup2 terlelap..selalu yer mkn tak byk pun..ckt je..

    ReplyDelete
  6. serius jeles giler dgn mom to be yg boleh berpuasa....masuk nie, dah 7 ari kiree tak puasa...sedih sgt..doktor tak kasi puasa...sebab kiree tak boleh tak makan...angin naik satu badan...pening,pitam dan tak lalu makan...takut effect pada baby..
    kiree pun wat eksperimen...hahaha...takleh minum air kosong...nanti rasa loya dan nak muntah...perlu minum air panas..kari pun tak berapa sangat...sebab,muntah juga...kiree lalu makan, nasi mesti ada lauk yang pedas...if tak, ganti sambal belacan or ikan masin...nasi pun makan sesenduk la...lebih je...loya dan nak muntah....

    ReplyDelete
  7. alia,
    InsyaAllah :) Salam Ramadhan juga!

    Mrs Nageb,
    Nak kena tanya doktor kot baru tahu kenapa. Hehe. Btw air memang penting, try la minum cukupkan 2 liter sehari k :) Husband Nad pun Nad paksa minum sekali hehe..Takut dehydrate je bulan2 pose ni.

    Miss N,
    Alhamdulillah tak pening dah.

    Pening kat tmpt rmi org? Dia xmo kasi Nisa gi shopping2 lah tu :P

    Deena,
    Nad xleh la makan kuih dulu, lapor. Hihi..Tapi lepas tu mengah skit :P

    mAr@ZiEy,
    Patutnya macam tu lah kan, dahulukan yang manis. Tapi kalau takleh masuk tu, kena la tukar2 sket :D

    k|ree,
    Siannya dia masih alahan ek. Nad masa awal2 pregnant pun suka gila makan pedas. Kalah husband yang lahir kat N9 tuh hehe. Kiree sabo jelah ek. Ni lah pengorbanan sorang ibu :) Ikut jelah apa doktor cakap tu. Untuk kebaikan Kiree dan baby jugak kan :)

    ReplyDelete
  8. bulan pose ni pun ainul tak suke mkn benda manis2 sgt.kiranye kuih muih mmg tolak tepi la.ms berbuka mkn kurma & air dl pastu solat maghrib.lps solat br mkn nasi.bgsnyer nad minum smpi 2liter air.ainul xigt bp gelas minum tp rsnya tak smpi 2liter.nurse pun dh bebel suruh minum air byk sbb bibir dh kering.tp nk berulang ke toilet tu yg malas tu...

    ReplyDelete
  9. lawak la theory awak ni nadd...haha...
    tergelak kita baca...haha...
    take care okay..

    ReplyDelete
  10. eh, anim pun buat xperiment gak.. tapi tido banyak jadi saket kepala + pening2.. makan manis2 tape time berbuka.. mungkin sbb dah GDM kan, sebab tu tape kot telan manis2 nih.. hehe..

    ReplyDelete
  11. Ainul,
    Hihi Nad xleh la x makan nasi terus. Xsabo2 nak makan :P

    Nad minum 2 liter pun kadang bibir kering tau! Terpaksa pakai lip balm sebelum tdo~

    Noli,
    Hehe, dan2 je jadi saintis :P

    wahidakhairy,
    Hehe baguslah membuatkan Wahida ceria :P Ok thanks :)

    Aniemz,
    GDM tu apa Aniem? Hehe papepun take care ok!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails