Sunday, August 08, 2010

Doktor Kata..

Tidur

Kalau nak tidur baring:

1. Ambil bantal pertama untuk bantal kepala macam biasa.
2. Ambil bantal kedua dan letakkan di atas bantal kepala tadi untuk membentuk huruf 'T'.
3. Baring macam biasa di atas bantal-bantal tersebut.
4. Ambil bantal ketiga dan alaskan di bawah kaki.


Kedudukan bantal lebih kurang macam ni la kalau dari pandangan atas :D


Pandangan dari tepi bersama model yang sedang berbaring :P

Kalau nak tidur mengiring:

1. Ambil bantal pertama untuk bantal kepala macam biasa.
2. Baring macam biasa menggunakan bantal tadi.
3. Ambil bantal kedua, alaskan di bawah badan sehingga kedudukan badan adalah 45 darjah dari tilam (bukan 90 darjah ye! hehe).
4. Ambil bantal ketiga, alas bawah perut.
5. Ambil bantal keempat, letakkan di antara 2 kaki.


Pandangan dari bawah step 1-3


Pandangan dari tepi bersama model yang sedang berbaring. Step 3 tidak kelihatan di dalam gambar


Pandangan dari atas. Step 4 kelihatan sipi-sipi saja

P/S: Korang paham tak ni? Haha. Kalau tak paham tanye ek :P

P/S lagi: Doktor nasihat macam ni sebab saya mengadu sakit pinggang. Hepi giler bila dapat tahu sebenarnya boleh tidur baring. Saya kurang biasa tidur mengiring, lenguh. Hehe.

P/S lagi2: Kalau pakai bantal bulu angsa memang bes! Boleh beli kat Home's Harmony :D Saya beli time sale, kalau tak silap satu bantal harga around RM70. Mahal sikit tapi berbaloi :)

Kalau Pening-pening

1. Sebelum bangun dari tidur, goyang-goyangkan kaki dahulu. Lepas tu baru bangun.
2. Kalau duduk terlalu lama, goyang-goyangkan kaki juga sebelum bangun. Ini memastikan darah cepat mengalir ke otak.

Puasa

1. Semasa bersahur, pastikan makan sayur dan buah. Yang lain-lain tu macam biasa.
2. Selepas berbuka, minum air masak banyak-banyak supaya by the time nak tidur tu air kencing dah jernih semula.
3. Sewaktu berpuasa di siang hari, kalau dalam pukul 2-3 petang tu tak larat sampai tak boleh bangun, silalah berbuka puasa. Otherwise boleh teruskan berpuasa.

Masalah Keputihan

Kalau banyak keputihan, kurangkan pengambilan dairy products selain dari susu.


Itu saja pesanan doktor pada checkup lepas yang saya ingat. Harap-harap berguna untuk kawan-kawan lain yang pregnant :D

18 comments:

  1. nadd..take care....cant wait to experience this...:)

    ReplyDelete
  2. Wahida,

    Thanks ek :) InsyaAllah your time will come :D

    ReplyDelete
  3. EXPRESS BRIDAL MAKEUP CLASS IN TERENGGANU!!!!

    Price: RM480/person
    Place: Residence Resort Paka, Terengganu
    Date: 17th & 18th December 2010. (pick one date)
    Time: from 10:30am-5:30pm

    Syllabus includes:
    -Makeup application step by step of modern trend of bridal makeup
    -3 styles of hairdo tutorial
    -shading & contouring
    -eyebrow shaping
    -many tips & tricks will be revealed during the class

    **certificate of attendance will be given
    **bring your friends& family along and get RM100 discount for each person you bring.
    **minimum each session 8pax. maximum 10 pax
    **free gift for first 5 students

    HP: 016-2128740
    E: eyrarizal@gmail.com
    Web: http://www.eyrarizal.com

    ReplyDelete
  4. wahhh siap ada model tak berbayar tuu. heehhe

    take care kak.

    p/s: teddy bear sgt comel! =D

    ReplyDelete
  5. wah bagusnya puan nad share info :)
    tapi i kan kalau nak tidur mengiring ke telentang ke,bantal yang 1st tuh aje dah 2,3 bantal,pastu baru side2 bantal yang lain,i akan rasa lemas kalau bantal yang 1st tuh rendah :)hehe

    ReplyDelete
  6. nadia-ady,
    sbb free yg suruh dia jadi model tu :P

    Mrs Nageb,
    hehe, memang nak kena tggi bantal kepala tu br selesa kan? nad lipat2 comforter letak bawah bantal, save sikit bantal! heheh

    ReplyDelete
  7. cute model teddy tue..hehehehhe

    ReplyDelete
  8. cute nye model u nad..hehehe..gile rajin ok!tq for sharing the info..
    besnye dpt babyboy..i sukeeee!!;D
    congrats

    ReplyDelete
  9. Husz,
    Hehe, model free :P

    Diah,
    Hehe. No prob :) Thx! Xlama lagi Diah pun akan tahu gak baby girl or boy :D

    ReplyDelete
  10. mule2 bantal ke-4 ade kat kaki, tak sampai esok pagi bantal ke-4 dah kene sepak jatuh lantai.. ;p
    mule2 je mak buyong tido sopan, kalo dah lena.. beyond our control! hehe

    ReplyDelete
  11. BaHa,

    Haha. Biasa la tu. Sapa la dapat bini yang bantal kat kaki x jatuh bawah tu mmg bertuah sungguh :P

    ReplyDelete
  12. hahahaha..so cute ok gambaran yg di beri.. tp mmg slalu tido cara ngiring sambil ade support kt bhgian blkg tu..selesa skit..

    tak tau la larat ke x pose ni..
    kene kuat semangat ..

    ReplyDelete
  13. info menarik la nad! thanks yer. ooo sy suka gak tdo mengiring. tp bila dah pagi tgk sudah terlentang.

    hope dpt puasa penuh dgn semangat kan!

    ReplyDelete
  14. Miss N,

    hehe thx! tdo byk2 bantal xpe asalkan selesa :)

    moga2 penuh puasa sebulan kita tahun ni yer :D

    Mrs.aishiteiru,

    no prob :) nad xbape suka tdo mengiring, tapi kalau lenguh tdo baring nak tdo mengiring gak hehe.

    insyaAllah, moga dipermudahkan utk puasa penuh, amin! :)

    ReplyDelete
  15. nad..kelakar and unik lah entry nih..siap gune teddy bear lagi tuh..so kiut!


    pssttt..bleh tak share how to survive early months of pregnancy..especially the first month..thanx dear!

    ReplyDelete
  16. Nad Nazira,

    Terpaksa la guna teddy bear sebab takde orang dah nak dipaksa untuk jadi model. Encik Gajah kerja masa tu :P

    How to survive early months of pregnancy? Wah! Ada berita baik kah? Hehe. Hurm soalan tu macam 'luas' sangat lah topiknya. Boleh detailkan lagi tak soalannya? Hehe.

    Nak beremelan pun leh. n_nadiah@yahoo.com. Saya sedia membantu mana yg mampu :D

    ReplyDelete
  17. pn nadxoxo,

    tengs for the sharing in ur blog. helps me a lot yg dah mula sakit pinggang teramat ni :) my baby will due nx month insya-Allah. congrats for your baby boy! :)

    ReplyDelete
  18. he3...br bace...tq coz sharing info yg amat berguna ni... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails