Sunday, August 22, 2010

Boom!!

Masuk je malam 1 Ramadhan haritu, dah boleh dengar bunyi mercun kat depan rumah ni. Tiap malam 'meletup' sejak bulan puasa ni. Tak payah tunggu raya. Petang-petang lepas Asar pun ada. Masa lepas azan Maghrib je takde. Yelah, semua duk ralit berbuka. Hehe.


Mercun apa tah ni. Gambar diambil dari carian di Google

Kalau jenis mercun yang macam dalam perayaan orang cina punya tu takpelah, takdelah kuat mana bunyi dia. Tapi kalau yang jenis macam bunyi bom tu, haish, macam nak tercabut jantung rasanya. Nasib baby dalam perut tak terkejut sama. *Bagus baby, biar Ummi sorang yang tokojut sudah*

Tak Biasa

Saya ni dah lah jenis tak suka bising-bising ni. Buat kerja ketang ketung pun tak biasa. Pendek kata memang jenis orang yang suka akan kedamaian. Eceh. Kalau kat rumah kampung sana, lagi lah. Bukak TV pun tak boleh kuat-kuat, nanti Ummi kitorang suruh slow kan volume.

Dulu masa rumah kami masih diperbuat dari kayu, jalan pun tak boleh laju-laju sebab nanti bunyi lantai rumah bising kruk krek kruk krek. Cakap pun tak boleh jerit-jerit. Nanti jiran dengar, kata Ummi. Ummi marah kitorg pun suara dia tak tinggi. Muka je serius. Hehe. Begitulah umpamanya cara saya dibesarkan.

Berbeza Pendapat

Berbalik kepada cerita mercun tadi. Malam kelmarin sedang saya dan Encik Gajah berborak, tiba-tiba dengar bunyi mercun yang macam bom tu.

nadxoxo: Ish bising betullah! (muncung 1 inci)
Encik Gajah: Abang suka je (muka tenang)
nadxoxo: Sekarang takde baby ok lah. Bayangkan kalau ada baby, cranky the whole day, tiba2 masa dia baru je nak terlena, bunyi boom macamtu. Tak ke tensen kalau baby terjaga balik?
Encik Gajah: Letaklah ear muffs kat telinga dia
nadxoxo: .....(muncung tambah lagi seinci)



Dalam hati saya bersyukur sebenarnya baby lahir lepas raya. Takdelah bunyi mercun-mercun dah masa tu kan. Next year punya raya pun baby dah agak besar dah. Eh tapi nanti Raya Aidiladha, rasanya ada jugak budak main mercun kot. Haih. Nampaknya kena beli earmuffs banyak-banyak lah ye. Haha.


Eh macam comel lah pulak. Haha. Credits

So apa pandangan korang tentang mercun? Korang tak berapa suka mercun macam saya atau satu geng dengan Encik Gajah yang suka 'meriah-meriah' gitu?

16 comments:

  1. nad,
    kat kg kite asal balik berkumpulsure main mercun stock mercun bnyk sangat..cousin yg kecik2 pun ramai, ade yg takut mercun mak ayah budak yg takut mercun pasrah jer lah pujuk anak2 derang ajak baring sambit tutup tinge ngan bantal huhuhu dah cousin2 yg besar nk mein kan nak kate ape.
    cousin ade 40 org, kite yg 2nd older byng kan yg kecik2 berape ramai. sume tengah nakal.

    ReplyDelete
  2. dina sendiri x penah main mercun sebenarnya..penakut..takut kena tangan, kaki etc yg mcm selalu kuar kat tv tu..hahaha..

    pasal suka, x suka tu ikut mood semasa..tapi rasanya kalau malam raya xde bunyi mercun, macam x meriah jer..hehe

    ReplyDelete
  3. sy pon tak sukeeeeee...
    lebih2 lagi yang bunyi kuatt gile tibe2 tu..macam mercun bom ke ape tah...scary je..setakat bunga api ok la..

    ReplyDelete
  4. hahaha..even kita yg besar ni pun terkejut macam apa lagi kalau dgr bunyi mercun..inikan pula budak kecik..

    ReplyDelete
  5. hehe...ingat entry "boom" tu awak dah bersalin..... hihihi....

    ReplyDelete
  6. Ainoor,
    Meriah sungguh ek. Nad punye sepupu sepapat pun bila tambah jadi 40 gak. Tapi sangat ramai baby lagi sbb Nad pun kedua paling tua kalau belah Abah. So takdelah main mercun hehe. Selamat~ :D

    Deena,
    Haha sama lah kita, penakut. Ha'ah betul2 kalau sunyi sepi sangat takde bunyi mercun masa raya memang la x meriah. Tapi jangan la yang bunyi mcm bom tu. Isk3

    Miss N,
    Btul3. Yang mercun selain bunyi mcm bom tuh ok lah boleh terima lagi.

    [z@ck],
    Tu lah kan. Kesian baby tuh. Kecik2 dah tekejut2 hehe.

    Laila,
    Hehe, baru 8 bulan. Belum beranak lagi :D

    ReplyDelete
  7. bes tuh mercun. tp jarang bli. membazir je bli mercun nih hheheheh

    ReplyDelete
  8. Suke jugak main mercun time raya... yang best bila berlawan-lawan dengan jiran seberang jalan or belakang rumah. lawan sape paling kuat n paling byk mercun...

    tp dh lame kot xcucuh mercun sendiri... adik2 lelaki yg conquer. tp kdg2 annoyed pula bila org main mercun. terkejut. kalo saya main sekali xpe... hehehehe...

    ReplyDelete
  9. siss..i msuk dua2 team lah..
    xsuka sgttt klo dgr bunyi2 bising cmtuu..
    tp suka je bnyi tu kalau main skli..haha..

    ReplyDelete
  10. mercun suke yg simple2 je.takde la yg bunyi kuat giler.scary la bunyi kalau mercun yg kuat tu.mcm bom.huhuhuu.suker main bunga api je kot sbb br ada mood nk raya:)
    tgk berita psl bdk thn 2 putus jari main mercun tu yg takut tu

    ReplyDelete
  11. ahahaha. aku still gelak2 baca respons gajah! sungguh bedebah! hahaha :P

    oh btw, mercun2 ni aku rasa dah kurang kot compare ms kecik2 dulu. Masa aku kecik2 dulu manjang bunyik je. Tatau la maybe tmpt aku skang ni kurang mercun kot. Or kat KL mmg org jarang men mercun.

    Aku satu team dgn gajah - cam bes je bunyik mercun. Rasa meriah nak pose dgn raya :P

    ReplyDelete
  12. Ihsan,
    Haha tak sangka budak laki cam ko ckp camni.

    Ryehanna,
    Haha. Ada geng tu lagi sonok tu. Siap lawan ngan jiran tuh. Memang meriah lah!

    Lynn,
    Haha. Kalau sendiri main takpe ek. Ish3

    Ainul,
    Nad pun ok je kalau main bunga api :) Tak bising kan? Selamat dan takde putus2 jari :(

    [re-arrange],
    Haha. Macam ko tak kenal Gajah kan :P

    Kat KL kalau main semeriah kampung kang polis mai pulak. Sebab tu lah diorg tak main kot :P

    Budak laki memang suka mercun pon~~ Kan? :P

    ReplyDelete
  13. woh sama pengalaman kte. kak naz msk umah baru time raya cina okay lg haru. cina sblah rumah dok men mercun kuat cam bom kt gaza. baby dlm perut byk kali tersentak2. bleh rs tau baby tkjut. siyesly mmg rs nk bunuh jek jiran tu mlm tu. hahaha! nie dh ade baby, kalo next raya cina ktorg plan nk tdo hotel jek. heh

    ReplyDelete
  14. i pun tak baper nak suker...buat banyak mengucap aje setiap kali terdengar tuh :) hehe

    ReplyDelete
  15. kite suke je mercun..main pun suka..hahahah..gangster kmpg..

    ReplyDelete
  16. Kunaz,
    Woaaa stressnya gitu! Bagus gak cadangan pegi tdo hotel tu hihi.

    Mrs Nageb,
    Kadang Nad rasa nak doakan diorg tak pass exam je kalau dengar yang bom tuh. Haha jahat :P

    lalink7,
    Husz si gangster kampung :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails