Wednesday, August 18, 2010

Baby Traveling Needs

1. Baby Sling

Baby sling ada banyak jenis. Ada Pouch Sling, Ring Sling, Wrap Sling, dan Backpacks and Soft Carriers.

Saya pilih ring sling sebab:

1. Pouch sling ada size which depends pada ketinggian orang yang carry tu. Tak flexible
2. Harga soft carriers mahal
3. Wrap sling - saya tak jumpa pulak orang jual
4. Ring sling ni sebab dia ada adjustable ring
5. Boleh breastfeed sambil pakai sling, tak payah ada nursing cover
6. Boleh pakai sampai usia anak 2 tahun
7. Boleh pakai dalam macam-macam posisi depends on usia bayi dan keselesaan

Saya beli ring sling brand Kasihku Sayangku kat mamayayazone.com. Kos termasuk postage ialah RM78.


Comel kan? Tapi saya punya plain je warna oren :D Credits


Posisi yang berlainan menggunakan ring sling. Credits

More info on baby sling including its safety, boleh klik sini dan sini.


2. Stroller & Car Seat

Walaupun dah ada baby sling, mungkin kami nak beli stroller jugak kot. Ingat tak dalam entry ni Encik Gajah & emaknya telah menggodek-godek stroller di Jusco? Haha. Inilah stroller nya.


Sweet Cherry SCR5 Stroller. Credits

Harga paling murah yang saya jumpa online ialah RM410 untuk stroller ni kat sini. Tapi saya rasa kat Jusco haritu lagi murah sebab tengah sale, tak sampai RM400 pun :D

Saya suka yang ni sebab tayar yang kat belakang dia besar dan macam 3-wheeled, senang nak bergerak. Furthermore, stroller ni..


Tak bulky bila nak simpan


Boleh menghadap belakang jugak


Dan boleh dipakai dengan Sweet Cherry SCR7 Carrier Carseat!


Sweet Cherry SCR7 Carrier Carseat. Credits

Jadi car seat inilah yang menjadi pilihan hati :)

Harga car seat ni paling murah yang saya jumpa online ialah RM214 kat sini. Postage fee pulak saya tak pasti.


Cooler Bag & Ice Pack

Yang ini pun belum beli lagi. Tengok keadaan lepas baby dah keluar nanti. Kalau beli, saya mungkin beli yang ini


Jingle Jungle Travel Cooler Bag. RM10.32 kat sini + Jingle Jungle Reusable Ice Pack (3 Pack). RM12.72 kat sini.

Yang ni boleh muat 1 botol je

ATAU


Jingle Jungle Stylo Exec Cooler Bag. RM23.12 kat sini + Jingle Jungle Reusable Ice Pack (4 Pack). RM15.92 kat sini.

Ini pulak boleh muat 6 botol.

So far fabulousmom.com menawarkan harga paling rendah untuk cooler bag & ice pack ni :D


Diaper bag with changing pad

Yang ni saya beli jenama Simple Dimple dengan harga RM59.90 excluding postage kat sini. Kali ni Encik Gajah pulak yang pilih sebab dia yang nak bawak nanti. Hehe.


Simple Dimple Shield Back Pack - Black

9 comments:

  1. terpk gak nk pakai baby sling ni..
    tp hubby cakap nnt kalo dah ade stroller buat pe nk baby sling lak..
    tp pk leh buat nursing cover cam ok gak kan..

    ReplyDelete
  2. wah banyak giler benda nk kena beli kalau ade baby..................

    ReplyDelete
  3. Miss N,
    Hihi terpulangla pada masing2. Yup2 pakai baby sling boleh ganti nursing cover :D

    sweetdrugADDICT,
    Yup betul tu Maria. Ni baru sikit nih. Banyak benda lain yg lagi penting dari ni lagi

    ReplyDelete
  4. eh sma lak stroller 4 baby kita..
    heheh :P

    ReplyDelete
  5. nak beli sling jgk!!!
    comel la stroller tu tp skrg still pk nk beli brand apa.maybe lps bersalin br nk survey.

    ReplyDelete
  6. Rasa nk beli jgk je ring sling tu..biar dh ada baby carrier pun..hehe.

    car seat lbh krg sama cam arsyad punya..tp arsyad dh mcm xmuat dh..dah penuh ngn die..huhu~

    ReplyDelete
  7. rizaros,
    Hehe. Ramai kot pakai stroller ni :D Dah beli ke?

    Ainul,
    Sila beli sling! :)
    Ada banyak brand. Tapi yg ni yg paling affordable la hehe.

    Ina,
    Ina, kalau Arsyad dah berat better beli stroller jelah kot.

    Hehe car seat biasa boleh pakai up to berapa bulan je kan? Depends lah kot~

    ReplyDelete
  8. kalu xsilap car seat tu sampai 10kg kot...skrg dia dh 8kg..huhu.

    menarik ring sling tu sbb leh bt nursing.. stroller dh ada,tp die xmo duduk sgt..xpe abi die ada,leh dukung..hehe

    ReplyDelete
  9. Ina,
    Ok lah kalau ade hubby nak tlg bawakkan kan. Hehe. Bila nak nursing Ina lak pakai ek. Bagus plan tuh hehe.

    Tapi kalau Ina nak beli ring sling tuh beli yang bkn cotton kot (ada silk ke ape tah), sbb cotton ni dia kesat sikit nak ejas2 kat ring dia tuh. Tapi Nad dah terbeli cotton, xpela. Mebi rasa ssh skit sbb xbiasa lg pakai. Mmg mcm tu pun awal2. Kena biasakan dulu. Tapi harga mahal sket la, seratus lebey.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails