Friday, August 13, 2010

3 Hari Pertama Ramadhan 1431H & Baby's Kick Video

Sebelum Ramadhan

Encik Gajah dan saya dah bincang nak pasal tarawikh kat surau:

Encik Gajah: Syg nak pegi semayang tarawikh kat masjid tak nanti?
nadxoxo: Tak kot, segan la nanti Syg sorang je semayang duduk atas kerusi.
Encik Gajah: Ooo ok takpe nanti Abg gi sorang jelah ek. Takpe kan Syg duk rumah malam-malam? Takpe, malam-malam bulan puasa takde hantu.


Pasal hantu pulak yang dia risaukan -_-" Kelakarlah Encik Gajah ni, rasa nak geget je. Ngap ngap :P


1 Ramadhan

Kami bertarawikh sama-sama kat rumah sebab Encik Gajah kepenatan baru balik kerja, lagi pun dah lambat masa tu nak pergi masjid. Orang dah start solat tarawikh dah. Jadi dapatla saya berimam malam tu hehe. Si kecik dalam perut pun turut 'solat' sama, aktif semacam je bila dengar Abi dia baca surah-surah :D

Saya bangun pukul 4:50 pagi untuk sediakan sahur. Encik Gajah dah beli siap-siap dah pun lauknya masa on the way balik kerja. Hehe. Cuma nak kena panaskan nasi, lauk dan buat air. Tak menjadi masalah nak bangun awal sebab sebelum ni dah ganti puasa last minute dalam bulan Syaaban :P Niat puasa sebulan terus sebab yakin nak puasa penuh. Keyakinan tu penting, hehe.

Waktu tengahari masa first day puasa tu tetiba rasa macam lapar sangat dan pening kepala. Jadi saya mandi dan basahkan kepala dan buat tak tahu je. Alhamdulillah lepas tu dah ok. Cuma kaki bengkak dan baby sangat aktif start tengahari sampai la Maghrib. Risau lah jugak sebab biasanya tak seaktif tu. Saya tawakkal je dan Alhamdulillah bertahan sampai berbuka.

Juadah berbuka ada 2 lauk dan kuih lompat tikam yang sedap.


Kuih lompat tikam. Credits

Lepas je berbuka saya rasa macam nak pitam. Dah penah jadi masa first day ganti puasa haritu. Saya fikir maybe sebab first day puasa kot, so saya rest jelah sampai rasa ok. Malam tu saya tarawikh sorang je kat rumah. Malam tu baby masih lagi aktif macam siang harinya sampai la saya nak tidur.

Sebelum tidur malam tu masa masak nasi tetiba rasa nak pitam lagi. Saya pun tak pasti kenapa. Siang ok, malam pulak nak pitam. Lepas tu saya terus baring dan Encik Gajah urut-urut kepala dan badan saya. Lepas tu banyak gila angin keluar. Lepas dah ok sikit baru saya boleh tidur.


2 Ramadhan

Sahur Alhamdulillah larat bangun. Tapi lepas Subuh saya pening kepala. Mungkin sebab tak cukup tidur kot. Asyik terjaga setiap jam dan bangun pergi tandas. Saya tidur je dan lepas bangun dah ok. Alhamdulillah tak lapar atau dahaga sewaktu berpuasa. Cuma kaki masih bengkak dan baby masih aktif macam hari sebelumnya. Tapi saya bertahan jugak sampai berbuka.

Berbuka kali ni special sikit sebab Encik Gajah beli lauk ketam masak sambal. Ketam sekor kongsi 2 orang :D


Ketam masak sambal. Credits

Habis je berbuka rasa nak pitam lagi macam hari sebelum. Cuma kali ni tak seteruk tu. Lepas rehat jap dah ok balik. Tapi lepas solat Isyak rasa nak pitam tu datang lagi. Lepas baring dah ok. Bila solat tarawikh pun sama. Kadang dia datang, habis je 2 rakaat saya terus baring. Senang sebab solat duduk kat tepi katil. Terus baring je bila-bila perlu. Dah ok sambung lagi 2 rakaat dan macam tu lah sampai solat witir. Saya fikir Alhamdulillah saya solat kat rumah, kalau kat masjid nak pitam macam mana lah agaknya.

Malam kali ni keaktifan baby ialah tahap biasa. So saya tak berapa risau sangat dah. Masa tengah baring antara solat tarawikh tu saya record video si kecik yang aktif dalam perut nih:



Baby tengah main bola sepak agaknya ;)

Dalam pukul 11 malam macam tu rasa nak pitam lagi. Lepas diurut memang keluar angin banyak jugak macam malam sebelum. Haish. Cakap kat Encik Gajah nak pergi klinik harini tapi sampai sekarang tak terpergi jugak. Sebab siang-siang sehat je. Haha.

Pagi tadi bangun sahur macam biasa. Dan lepas solat Subuh sambung tidur sebab rasa tak larat.


3 Ramadhan

Harini lepas bangun tidur Alhamdulillah dah takde rasa pening atau tak larat. Sampai saya tengah menaip entry ni semuanya ok termasuklah keaktifan baby. Cuma kaki jela masih bengkak sikit. Rasa agak yakin boleh bertahan sampai berbuka, insyaAllah. Lagipun dah nak masuk Asar dah ni :D

Harap-harap malam ni takdelah pening-pening or nak pitam macam 2 malam lepas. Kalau tak memang wajib terjah klinik jugak.

Selamat berbuka dan bertarawikh semua!

17 comments:

  1. amboi aktifnye si kecik tu..
    mmg main bola tu..

    kite pon pening2 la nad..
    kalo pg je mesti buang angin mcm machine gun..

    kol 3 je dah start pening..

    harap takde papekan..

    kalo pening org kate kurang air..
    yeke?

    ReplyDelete
  2. Puan Nad:alalal siannya..I pun masa 1st puasa berbuka tak cukup menu kan,murtabak dan roti john aje,tp i ok,semalam i berbuka buffet dan walaupun makan sikit,tapi i makan nasi,balik muntah2 dan terus tak bermaya sampai ke sahur tadi :(..so i hari ni,tak nak berbuka nasi lah :)

    ReplyDelete
  3. hi nad, lama follow this blog. Syiok tengok proses nad ngandung. Ngan banner kiut tu. Den suko.
    huuuhh.. baby gerak. Semangat dia gerak tu. Dok kesot kiri kanan kot. Utk bakal mama kena jaga diri banyak2 k..

    ReplyDelete
  4. masha allah..excited nya bai tgk perut nad dgn bb yg gerak
    @tgh main bola sepak tu =D

    ReplyDelete
  5. Miss N,

    Nisa pun sama yer, banyak angin? Hurm Nad dah minum 1.5 liter dah sehari. Tak cukup lagi eh? Nampaknya kena lagi banyak lah kot. Take care eh!

    Mrs Nageb,

    Lain org lain tekaknya ek. Kalau taknak masuk nasi xyah makan nasi ek. Asalkan cukup khasiat & kenyang kan :D

    Haizatul Aida,

    Thanks so much Aida! Sonoknya ada loyal reader :D Ha tatau lah baby duk buat apa. Selalu je pesen dia gitu :P

    Bai,

    Hehe, takpe nanti tengok kat perut sendiri pulak k. Live lagi :D

    kimmy,

    Memang sodap! Beli kedai je :P

    ReplyDelete
  6. wahh aktiff!! adekah baby boy? knaz pn dia tendang horror gak. eh tp rsnye dia tanduk kot. cam kepala terbonjol kuar. haha! best2..

    ReplyDelete
  7. nad, sukanya kita tgk video tu. nampak tummy awak bergerak2...ihiksss...
    sure suka bola sepak nnt ni...
    jaga kesihatan elok2 yer. anor pun byk minum air masak tak kira masa sahur or berbuka. alhamdullillah, setakat hari ni masih mampu berpuasa.

    ReplyDelete
  8. syoknye sempat amek video:)boy ke girl? heheh..sungguh aktif laa kan?..salam perkenalan:)

    ReplyDelete
  9. nmpak mcm baby boy ajer..kaki bengkak?org kata kalo 3 kali bengkak..pastu surut, tandanyer nak bersalin la tu..

    ReplyDelete
  10. Kak Kunaz,
    Yup, baby boy hihi. Memang gitu eh baby boy? Ish3. Agaknya baby girl lemah lembut skit kot :P

    relyza,
    Bapak baby tak suka bola sepak sangat pun, macamana anak dah terer main bola sepak dari dalam womb lagi pun tak tau lah :P

    maya amir,
    Salam perkenalan Maya! :D Hehe rezeki jugak ni dapat rakam baby tendang :P Baby boy insyaAllah :)

    Shikin,
    Hehe. Betul tu, baby boy :) 3 kali bengkak n surut ye? Dulu mcm agak senang nak surut. Skrg cam susah skit hehe..

    ReplyDelete
  11. subhanallah..
    speechless ok :)
    xsabar nk ade jgk.. :">

    extra care ok pn nadxoxo ~

    ReplyDelete
  12. kak nad.
    mcm mana rasa ye bila baby tendang2 dlm perut tu?
    nora tak tahu nak cakap mcm mana. tp rasa mcm sebak bila tgk video tu.

    ReplyDelete
  13. Cik Puan Fara,
    InsyaAllah nanti turn Fara pulak :)

    nora bahari,
    Rasa terhibur :D Masa memula rasa baby kick tu memang lah sebak. Lama2 dah terbiasa. Hehe. Rasa geram pun ada gak kat baby :P

    ReplyDelete
  14. Hye mummy~

    Cheqna rase normal kot rase pening2 mase puasa esp first day. Kalau ikut Dr.Yusoff,berbuka ngn buah2an and kurma dlu then solat maghrib.then baru ley makan yg heavy2 sket.Then sahur banyak kan sahur ngn roti/oat..Cheqna try jugak first few days,mmg larat puasa n terawih kat masjid..But now da stat rase bosan sahur ngn roti,so tuka kepada nasi..xtau la ok ke x..

    Tips nk make sure baby ok ke x tyme puase,try observe movement..mmg akan x seaktif normal..p kalau gerak sket2 pn ok dah.Kalau cheqna,bile rase cam lembik,cheqna check glucose level..as long above than 5,baby shud be ok..
    kalau below it might harm baby lak,tyme tu da kne bukak pose la kot..

    btw,cumil je baby kicking..baby cheqna kicking slow2 je p kalau die mengeras mmg senget la perut..ni x main bola kot..main tenis~ :)

    Take care dear

    Love,
    Cheqna

    ReplyDelete
  15. Cheqna,
    Oh mcm tu yer. Dr Yusoff takde pesan lak sedetail itu kat Nad. Dia kasi brief je, ada la ckp pasal buah2 tuh. Hehe.

    Baby sgt aktif walaupun pose. Ish3 cemana tuh. Terlebih hepi pulak masa pose :P Cheqna, how to check glucose level?

    Haha ikut sapa ni suka main tenis? :P

    U take care too!

    ReplyDelete
  16. Heee,Dr Yusoff depends.kalau xde ramai patient die akan terang macam2..siap bagi diet plan(tapi x ikut sgt pon..esp weekends kat umah ma)

    Baby cheqna malam je active esp mase terawih..

    Glucose level tu ade alat die..kat pharmacy ade jual..tapi sbb kat opis cheqna mmg ade provide alat tu..so x beli pon..pakai yg free je :)
    just amek darah yg kt hujung jari tu,then dapat reading glucose..

    Tenis ikut mak die la kot sbb ayah die tahu main kete je..

    Love,
    Cheqna

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails