Thursday, July 01, 2010

Shopping Untuk Si Kecil

Yeay! Dah start beli barang baby dah Sabtu lepas :) Shopping kat Parkson East Coast Mall, Kuantan. Kebetulan pulak ada Baby Fair! Memang rezeki lah tu. Alhamdulillah :)

Mari kita lihat senarai barang yang perlu dibeli:

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Sleepsuits
* Socks
* Scratch mittens
* Hats
* Receiving blankets
* Barut
* Bedung
* Drawer for clothes
* Baby laundry detergent

Feeding:
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Bottle drying rack
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care:
* Bath tub
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon/Yuyi

Beddings:
* Baby cot
* Mattress (latex)
* Blankets
* Bedding sets
* Mosquito net

Travel:
* Stroller
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag + travel changing mat
* Head support cushion for stroller

For Mommy:
* Disposable/washable breast pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs


List ni diambil dari The Pink Stilettos tapi dah tambah dan tolak mengikut keperluan sendiri. Thanks to her :D

Tapi ada gak dalam list ni rasa mcm tak sure perlu ke tak sebenarnya contohnya receiving blankets dan barang-barang di bahagian travel tuh. Pada yang berpengalaman boleh lah kasi pandangan ye. Saya rasa macam blur-blur lagi since ini ialah first pregnancy. Hehe.

Hmm..Rasa macam dah shopping banyak haritu tapi nampaknya banyaaakkkk lagi tak beli ni. Haha. Takpe-takpe shopping tu bes kan. Tapi lagi bes kalau shopping bayar pakai bulu jer takyah pakai duit hahaha :P

Ada sape-sape nak belanja? ;)

7 comments:

  1. hayati nasharuddin1 July 2010 at 16:18

    brg2 travel tu sume pnting la jugak kot. kecuali sticker n head hugger. tp abah amir beli je sticker tu. saje nk bg meriah kereta. :p head hugger nk tunggu after bby lahir pun xpe. sbb besenye bby kecik je pakai head hugger. time kepala die x stabil. pastu kalo nad beli stroller yg boleh pakai ngan carseat pun bagus jugak. try tgk maclaren travel system. tu cth r.. travel bag perlu nk isi brg2 bby. mn tau kot nk tukar tgh jln2.. tp beg yg cmne depend r. best kalo byk poket/compartment. pastu kalo beli beg bunge2 nnti en gajah x sanggup plak nk tlg bawakkn. :p sling pun pnting. bby kadang2 x suke duk lm stroller. die nk duk dkat ngan parent. so kalo xnk pnat sile la beli sling.. [suke bc blog nad. tringat zaman pregnant dulu]

    ReplyDelete
  2. Yati: Wow. Thanks a lot Yati!

    Sticker tu nad pk cam ok gak kasi org paham kalau la tetibe encik gajah bawak slow ke ape ke sblm kene hon kan haha. Kalau jumpa, beli la. Kalau tak, tak kesah rasanya :D

    Yati pakai stroller apa ek? Kalau free leh la kasi review sket hehe..

    A'ah kan btol gak Yati ckp pasal travel bag bunga2 tu kan. Haha. Nanti beli yg dua2 leh pegang kot :D

    Sling tu nad mcm suka tapi bila pk2 nad ni slalu sakit belakang even b4 preggy lagi so mebi kalau beli pun encik gajah lah pakai kot haha :P

    Thanks again Yati, sbb kasi advice n sbb suka baca blog nad. hehe..

    ReplyDelete
  3. Hi nadiah..

    Nadiah, baby fair ada lagi x kat kuantan?sampai bila ek? Nk shopping tp duit xde:(..awl bulan dh licin..huhu..sbb beli pump utk arsyad laa!

    From my experience la kann..
    1) Car seat.. beli mahal2 tp br 2-3 kali guna. Kdg2 arsyad xmo duduk..die lbh prefer ummi die riba. Kalu bwk car seat die,sorg je leh tumpang sbb dh penuh ngn car seat die. Br 3 bln,car seat dh hampir xmuat..car seat tu leh sampai 10 bln sbnrnya. Mcm membazir je!

    2) Stroller. Xbeli pun,co bagi. Br 2 kali guna. First time guna,abi die tolak stroller,ummi die dukung die. Buat tmpt letak brg je! Kali kedua,masa gi giant...sib baik dia nangis masa dh nk kluar..kalu x,xtau cmne nk tolak stroller die. Abi dia dh tolak troly yg penuh dgn brg. Lps tu,insaf xmo bwk stroller kalu gi giant. Lagi satu,bonet keta xmuat nk letak brg lain dh. Make sure kalu beli stroller,beli yg ringan..coz nnt xlarat nk usung. Sling lbh bagus.

    3)Baju2. Byk baju arsyad yg guna dua-tiga kali je..ada yg dh xmuat.Jgn la beli byk2! Kalu siang2 hari,byk guna baju lubang2 sbb panas. Beli la baju tu byk2.

    Sekian. Hehe

    ReplyDelete
  4. hi..tengah hunting barang2 baby jugak sekarang ni..i got my checklist too..jenguk laa ke blog i..=)

    ReplyDelete
  5. kiter pon sama, 1st pregnancy.. setiap kali nak beli brg cam blur.. huhuhuhu so byk carik reference kat blog je, takpun tipon mak..

    ReplyDelete
  6. Ina: Kalau mcm tu, Nad x jadi beli car seat n stroller lah. Nad dah beli baby sling! Yeay! :D

    Baju2 Nad dah beli 5 rompers. Haha. Rasanya kena beli leg warmers kot takut baby sejuk lak musim tengkujuh nanti~

    Thanks Ina :)

    deena awanis: hi Deena! thx dtg blog nad :) dah tgk checklist deena, wah dah banyak dah dia beli!

    juelee: hi juelee! haha tu lah pasal kan, biasa lah, there's always a first time! dari sini kita belajar kan? :D

    ReplyDelete
  7. ade lg ke baby fair kat ECM tu?nak cuci2 mate

    Stroller:kalo kat babyfair tu murah,apesalahnye beli.

    babyseat:yg ni sy no komen sbb my 1st child tak penah n never had a car seat until he turns 2yrs old,now br terpk nak beli since he will be a big bro :).Kalo tak jenuh nak pangku 2 org serentak.Mau pengsan dlm keta

    babycot:if u berniat nak full bf ur baby,rsnye tak perlulah kot beli babycot,mungkin babycot can change to playpen,lebih praktikal(for me la).

    i folow u n link u :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails