Wednesday, July 28, 2010

Shopping (Online) Untuk Si Kecil Part III

Wah banyak sungguh part-part ye. Hehe. Yo lah kan, kalau beli semua sekali gus tak ke berlubang besar poket nanti :P Poket Encik Gajah la, bukan poket saya. Hehe. Kalau beli sikit-sikit takdela terasa sangat kan :D

Rasanya dah 80% complete dah barang-barang ni. Cuma ada beberapa barang je lagi yang belum beli. Banyaknye kat barang saya la. Barang baby sikit je lagi yang tak cukup.

Setelah shopping lagi sekali, kali ni kat Jusco Cheras Selatan pulak, ini ialah updated checklist (yang warna purple tu beli online):

Clothes
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Leg/hand warmers (nak beli online)
* Baju tidur
* Baju lubang2
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Tempat jemur baju baby
* Bakul baby
* Baby laundry detergent

Feeding
* Breast pump & storage bottles
* Sterilizer
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care
* Bath tub/basin
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Modern cloth diaper
* Traditional cloth diaper
* Minyak telon/Yuyi

Beddings
* Mattress set (kekabu)
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer (nak cari yang besar skit)

Travel
* Stroller + car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag with changing pad

For Me
* Disposable & washable nursing pads
* Nursing bras (kena tambah lagi beberapa helai)
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin


Breastpump + storage bottles + sterilizer tu agak baru decide nak beli atas nasihat bestfriend saya. Tapi since penggunaannya mungkin tak sebanyak working moms yang lain, mungkin saya beli murah-murah je kot. Yelah, saya kan suri rumah ajo. Hehe. Memang saya plan nak fully breastfeed baby nanti. Breastpump ni macam perlu je just in case kalau terpaksa tinggalkan baby kat orang lain (kalau boleh elak, nak elak). Lepastu takdelah baby kena ada dengan saya je every time saya nak kasi susu. Maknanya orang lain pun boleh kasi susu kat baby tapi still susu dari Umminya ni :D Apa pendapat korang ek?

Baby bouncer tuh ingat nak beli yang kain net je. Bukan yang ada mainan gantung-gantung tu. Kalau ikutkan hati memang nak beli yang ada mainan gantung-gantung tu tapi bila baca pengalaman orang kat internet ni, ramai yang suggest pakai yang net punya je sebab baby tak panas nanti. Harga pun jauh lebih murah. Cuma mak mentua saya suggest beli yang besar skit supaya nanti boleh tahan sampai baby dah agak besar. Ada size-size ek rupenye?

Stroller + car seat tu kami decide nak beli selepas baby dah keluar nanti. Memandangkan kami yang selalu travel ke Bangi dan Besut ni, rasanya penting gak ni. Brand Sweet Cherry macam ada yang affordable price punya. Haritu Encik Gajah dan mak dia dah explore2 stroller + car seat tuh kat Jusco. Haha. Suka diorang. Masa tu saya merayau cari barang baby yang tak cukup lagi. Tapi sementara nak beli tu, pakai la dulu baby sling tu :)

Set bersalin pulak, saya pun masih blur nak beli yang macam mana. Yang saya tahu saya dah ada set Premium Beautiful yang saya beli sebelum kahwin lagi. Bolehlah pakai masa pantang nanti :D Tapi saya belum tanya mak/mentua saya lagi pun pasal set bersalin ni. Apa ciri-ciri set bersalin yang bagus ek? Korang ada cadangan tak? Atau ada pengalaman menggunakan mana-mana produk set bersalin tertentu? Kongsi-kongsi lah ek :)

Btw, set tilam kekabu yang saya tempah online untuk baby saya dah siap hehehe. Tadaa~~


Harini orang tu poskan kat saya :) Ni saya cilok kat website orang tuh hehe. More pics boleh tengok kat sini :D Kain tu saya beli online jugak, hantar kat dia jahit macam yang saya cerita kat entri ni :) Tak sabar nak tengok dan pegang-pegang dan baring-baring (hehe) atas tilam tu bila dah sampai nanti :P

15 comments:

  1. nad..bape ek harga bedding utk baby tu?
    nnt dah dpt jgn lupe review..nk tau lembut ke x..hihi

    ReplyDelete
  2. Hi Miss N :)

    Harga tilam kekabu baby tu total RM215, terdiri drpd:
    1 set tilam (plain) RM143
    Upah jahit 1 set sarung RM38
    Pos Laju RM34

    Details pasal tilam tu boleh tgk kat http://bilikjahit.anggunflora.com/?p=1346

    Ukuran tilam & bantal plak boleh tgk kat http://bilikjahit.anggunflora.com/?p=1323

    InsyaAllah dah sampai nnt Nad wat review ek. Hehe..

    ReplyDelete
  3. nad, nani beli set bersalin NR...ramai ckp ok..tanya kawan2 pun ramai yg bg respon positif..nad bleh tgk kat blog ni..http://bidanbersalin.blogspot.com/
    harga dia pun murah..rasanya ada promotion lg kot..

    ReplyDelete
  4. Hi Nani :)

    Agaknya memang elok kot set bersalin NR ni sbb tgk mcm elok je testimonial sume. Rasanya boleh la beli kot. Thanks ek suggestkan blog tuh, memang bes sbb sangat friendly bidan tuh dan boleh nego harga kat situ hehe.

    ReplyDelete
  5. Salam nadh..

    Ina guna set bersalin NR. Ina beli yg satu set..tp smpi skrg ada yg belum habis lg n uncang cuci dia ina xguna2 lg smpi skrg coz guna ubat doc bg je.

    Ubat phytonatal die mmg best..blh elak sembelit (ina jenis sembelit so mkn ubat ni hari2 buang air n xpnh sembelit la masa pantang. Sakit tau kalu sembelit). Akar herbanika pun ok jgk.
    Tp mcm herbanika barut krim,herbanika lulur,minyak herbanika ina rasa macam biasa je..x panas, so bagi ina xbest sgt nk guna. Guna ubat mestika lg best kot..sbb panas..hehe. Mungkin lain org,lain citarasanya kot. Kalau yg luaran tu, nadh buleh guna kapur+limau nipis utk kempiskan perut..lagi berkesan n murah.

    Bagus2 nadh nk fully bf.. Setelah baca mcm2 psl susu ibu..ku sgt menyokong susu ibu..hehe.

    Bengkung dh beli?

    ReplyDelete
  6. Hi Ina,

    Yang Phytonatal tu Nad baca memang ramai suka sebab lawas hehe. Memang normal kot lepas bersalin sembelit?

    Oh pakai kapur + limau ek, kira sapu kat perut sebelum pakai bengkung la ek?

    Memang dari dulu bercita2 nak bf baby sendiri :) Ni tengah nak beli breastpump lah ni :D

    Bengkung tu Nad pakai Premium Beautiful jelah. Penah denga x? Yang ni Nad memang dah ada dah sblm kawen lg :)

    ReplyDelete
  7. a'a sapu kat perut pastu pakai bengkung;)

    rasanya sbb sembelit tu sbb xleh mkn buah2an n minum air byk kot..

    Nk beli pump ape? ina pnh guna yg manual medela harmony..best:). yg elektrik freestyle..tp mahal la..hehe. Kalu nk beli yg medela ada satu website tu murah dr market price.

    Ooo..dh ada ok la. Sbb xnmpk dlm list ingt xde lg..hehe

    ReplyDelete
  8. Ina,

    Nad beli Medela Harmony :) Baru jer order sekali dengan Set Bersalin NR kat bidanbersalin.blogspot.com. Dapat harga murah sangat sebab tengah offer kedua2 item tu dan boleh bayar ansuran pulak tu. Hihi. Breastmilk storage bottles pun Nad beli situ jugak sebab set Medela Harmony tu dia kasi 2 storage bottles je.

    Now tengah pikir nak kena beli cooler bag & ice pack ke tidak. Ina rasa cemana ye? :P

    ReplyDelete
  9. brp nadh beli medela harmony tu? kat website ajasu tu rm199.

    Penting jgk tu..kalu nk gi jaln2 or on da way balik kampung senang nk bwk susu tu. If xkisah bf kt public,xyah la. Xyah la beli yg mahal,yg murah pun ok dh..ina beli yg biasa2 je.

    ReplyDelete
  10. nadh,
    nk tanya..
    dr review yg nadh buat,nipple sheilds tu ok ke guna?

    p/s:tlg delete yg atas tu,ada dua lak

    ReplyDelete
  11. Ina,

    Nad beli Medela Harmony RM190 je :) Free postage. Hehe.

    Kalau bf dalam kete ok la kan :P Bf kat public, hurm, belum tahu lagi. Hehe. Tapi kalau pakai sling yang Nad beli tu boleh je bf kat public. Cuma kena biasakan pakai dulu kot.

    Nad pun dah survey2 dah cooler bag yang murah2 tapi cantik. Hehe. Tapi hold dulu sampai baby keluar nanti baru beli kot :D

    Haritu Ina ada mention pasal stroller yang company kasi tu kan, jenama apa ek? Nad tgh aim stroller Sweet Cherry SCR5 tuh. Cuma yang tu pn tggu baby keluar dulu br beli.

    ReplyDelete
  12. Ina,

    Pasal nipple shield tu, Nad pun tak reti nak review lagi sebab baby pun takde nak test. Hehe.

    Yang Nad beli tuh jenama Anakku. Memang lagi besar dari nipple sebenar. Huhu. Tapi memang ia di-design-kan macam tu. Br tahu bila Nad tengok website ni macam mana nak pakai nipple shield:

    http://www.medelabreastfeedingus.com/tips-and-solutions/112/nipple-shields

    ReplyDelete
  13. Wah lagi murah..hehe..bagus2.

    Dalam kete ok je..:p.

    Anakku.. em tp not recommended. Sbb berat n xleh nk pusingkan handle die ke dpn. Kalu nadh beli yg ringan lagi bagus..senang nnt nk angkat,masa naik escalator kee..;p

    Jwp la soklan atas tu;p

    ReplyDelete
  14. wahh..byk lak info leh bace kt sini..
    ina ngn nad leh kasik email tak..senang nak tanye pape..
    email sy nisa_khamil@yahoo.com ym pon same gak id..

    ReplyDelete
  15. Ina,
    Nad dah jawab la soklan kat atas tu. Cuba tgk bebetul :P

    Miss N,
    Boley, emel Nad n_nadiah@yahoo.com. Kalo nk tanye pape, tanye la. Kalau boleh jawab Nad jawab hehe. Ina tu my bestfriend tapi tatau apa emel yg dia sll guna ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails