Monday, July 12, 2010

Shopping (Online) Untuk Si Kecil Part II

Lepas dah shopping kat OU pada Sabtu lepas dan online shopping untuk baby, ni ialah updated list nya (dah buang mana yang dirasakan tak perlu atas nasihat kawan-kawan):

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Leg/hand warmers
* Baju tidur
* Baju lubang2
* Socks
* Mittens + booties
* Hats
* Barut
* Bedung
* Tempat jemur baju baby
* Drawer for clothes
* Baby laundry detergent

Feeding:
* Feeding bottles + teats
* Bottle & teat brush
* Bib
* Burp cloths
* Pacifier
* Rattle teether
* Nursing pillow

Bathing/Baby Care:
* Bath tub/basin
* Safety bath mat
* Baby shampoo/bath/lotion/talcum
* Baby bedtime oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Towels
* Changing mat
* Baby wipes
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Modern cloth diaper
* Traditional cloth diaper
* Minyak telon/Yuyi

Beddings:
* Set tilam baby kekabu
* Blanket
* Mosquito net
* Baby bouncer

Travel:
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby sling
* Diaper bag with changing pad

For Mommy:
* Nursing pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs
* Set bersalin


Nampaknya dah banyak dah yang dibeli berbanding last time kan :D Cuma bahagian untuk Ummi nya saja yang banyak lagi tak terbeli :P

Pada mereka yang sudah menjadi ibu, saya nak tanya pasal nursing bra tu. Adakah nak kena tunggu masa dah nak dekat bersalin baru beli sebab mana lah tahu memerlukan bra yang lebih besar ke nanti kan hehe. Or sekarang pun dah boleh beli ek? Tapi tak lama lagi saya nak masuk 3rd trimester dah pun. Siapa-siapa yang berpengalaman boleh kongsikan ek. Thx :)

Online Shopping for Baby

Ada jugak barang2 baby yang dibeli online seperti:

1. Rompers:
sirianakkucomel.blogspot.com dan My Lil Closet Collection di Facebook

2. Set tilam baby kekabu:
bilikjahit.anggunflora.com. Material untuk buat sarungnya saya beli sendiri kat fabricfanatics.blogspot.com dan tempah jahit sekali sama2 dengan tilam. Sekarang tengah dalam proses menjahit. Tak sabar nak tengok hasilnya :D

3. Baby sling:
www.mamayayazone.com

Leg/hand warmers, nursing pillow, modern cloth diaper, baby bouncer, dan diaper bag pun saya plan nak beli online jugak sebab saya tengok online lebih murah berbanding kat luar sana tu :D

9 comments:

  1. nursing bra..for me,saiz xbyk beza.sy beli yg sama saiz je..buleh dh nk beli skrg pun.

    baby sling beli yg cmne?ina beli baby carrier(xbest sgt la). post la gmba~

    xbeli breastpump ke? If ada niat nk exklusif bf..elok la buat stok masa dlm pantang..senang nnt,kalu nk tiggal baby gi jln2/ada kerja.

    ReplyDelete
  2. nak kena beli brapa ek @-@ blur2 la haha :P brand apa bes? hehe

    nad beli ring sling. nanti dah smpi nad post gambarnya k insyaAllah~

    breastpump perlu ek? ingat surirumah xyah pki breastpump :P lgpn nk tggl ngn sapa baby :| wah mahalnya kalau nak kena beli..adoi pokai~

    ReplyDelete
  3. Kalu nk fully bf laa. Mana la tau,tengah2 buat keje umah,en amir nk tdokan baby senang ada susu dlm botol or bila balik kampung,mak ayh nk jaga@main ngn baby senang,bagi je susu dlm botol...sian pulak diorg tgh2 main kita nk amik baby gi nyusu(seperti yg kulalui..huhu.) Kalu nk gi jln pun senang..mesti segan nk nyusu baby kat publickan..huhu~ Em,bpump ada yg murah..dlm rm50++..tp xtahan lama..hehe. Kalu pump sekali sekala ok la.

    Brand xtau jenis ape..main beli je..hehe. Tp ina ada beli 2 jenis..jenis butang n jenis sangkut. Jenis butang xbest.susah nk butang smula..ada satu tu dh tercabut butang dia sbb susah sgt nk buka..huhu. Jenis sangkut lg mudah. Ikut nad la..tp kalu takut xsesuai ke bila dh beli nnt..beli je la 2-3 dulu. Bila dh guna nnt,rasa ok..beli lg.

    Hehe..pengalamanku je la..baru2 jd ibu ni..hehe

    ReplyDelete
  4. kak nad nak ada baby dah.. bestnya! :)

    ReplyDelete
  5. http://cherita-chinta.blogspot.com/

    blog kakak aku yg jual barang2 baby gk

    ReplyDelete
  6. Ina: thx atas nasihatmu itu! baru jadi ibu pun pengalaman dah ada ok! hehe..

    eny: wee~ nnt tggu baby eny plak :P

    ihsan: orait nanti aku jenguk2 :)

    ReplyDelete
  7. alahai... dlu jenuh dok cari2 cotton online utk sarung tilam baby, tak jumpe yg best. last2 beli yg tak best kt kedai biase...

    tergode ng kain dr fabric fanatics ni.. harus beli lg buat lg 1... hehe... thanks nad :)

    ReplyDelete
  8. Zuhaira, memang cantik2 kan kain kat fabric fanatics tu? boleh wat sarung tilam baru :)

    ReplyDelete
  9. Salam Nad,
    Wah! Mesti teruja dan tak sabar-sabar untuk dapat baby kan... and then, episod selepas ada baby lagi lah terujanya.. and Aini sendiri sedang mengalaminya.. padahal anak dah masuk 3 :p. Hehehe...

    Anyways, pasal nursing bra tu, boleh jer kalau nak beli sekarang and selalunya lah saiz adalah satu saiz lebih besar dari biasa, unless tetiba membesar bagai johan tu tak sure lah pulak kan... :p. Aini tak sure lah orang lain perlukan berapa banyak but as for Aini buat masa sekarang ni 6 adalah mencukupi. Tapi, tu ler itupun nak kena ada breast pad lah, otherwise memang tak cukup coz asyik 'basah' jer... hehehe..

    As for brand, I go for Mothercare and Triump.

    Good luck!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails