Sunday, July 25, 2010

Sakit Pinggang!

Dah 4 hari berturut-turut dah sakit pinggang tak hilang-hilang. Sebelum ni kalau sakit pinggang, bila tidur, letak bantal bawah kaki kalau baring on my back, dan letak bantal di antara kaki kalau mengiring, esoknya insyaAllah dah ok. Tapi kali ni, tak makan saman langsung.

Apalah saya ni, baru 4 hari tapi dah bising-bising kan? Tapi seriously, sakit.

Kalau sakit pinggang je masih boleh tahan lagi, tapi ini nak melangkah kaki pun sakit! Jalan pun macam penguin dah. Pastu kalau orang tengok sure nampak sarat sangat dah mengandung sebab jalan pun slow je macam berat je. Aduhai. Sememangnya pregnancy dan sakit pinggang tak dapat dipisahkan.

Kat bawah ni ada video macamana exercise untuk kurangkan sakit pinggang ketika pregnant. Siapa-siapa yang mengalami masalah seperti saya bolehlah amalkan.



12 comments:

  1. ini lah pengorbanan seorang isteri dan ibu :)

    ReplyDelete
  2. kan aku dh ckp jgn jalan3 atas pantai.

    haa.. kan btol dh sakit2 ngeh2!

    ReplyDelete
  3. nani pun slalu sakit..ckp kat hubby rasa cm pinggang dh berenggang..hehe..tp still boleh tahan lg..nad, org slalu ckp kalo sakit pinggang simptom mengandung baby boy..hehe..

    ReplyDelete
  4. huuuu...same la kite nyer due baby!
    nad baby per?
    kita baby boy!

    ReplyDelete
  5. mmg la .. kiter pun dah stat sakit pinggang, tido malam tidak lena lagi.. huhuu kalau dah dapat posisi yg best tu memang taknak berubah la...

    ReplyDelete
  6. hurmm..sakit pinggang memang x dapat dielakkan..=(

    ReplyDelete
  7. sakit pinggang boleh dicontrol/diminimisekan

    http://www.cyh.com/SubDefault.aspx?p=432

    pp situ bace pape yg patut

    ReplyDelete
  8. Naz,
    Tula, sob2..

    Nani,
    Seriously? Tak aci la sapa yg pregnant baby girl :P

    Farahfad,
    Hehe, sama lak kan :D Nad tatau lg la gender baby..

    Juelee,
    Btol2 hehe

    Deena,
    Sedey :(

    Ihsan,
    Thx! Aku dah baca. Hehe.

    Backache

    Many mothers get backache during pregnancy because of the combination of softened ligaments and the increasing weight of a growing baby which alters your posture.

    * Maintaining a good posture, practising regular antenatal exercises and wearing comfortable flat-heeled shoes can all help to prevent problems and relieve symptoms.
    * If your backache continues or is worrying you, please speak to your doctor or midwife, or make an appointment to see a physiotherapist.

    ReplyDelete
  9. hehe..tp kalo baby girl org ckp sakit punggung plak..xsakit pinggang..xtau la betol ke tak..org ckp kan..

    ReplyDelete
  10. Nani,
    Haha mcm tu lah pulak ek. Apa2 pun kalau dh pregnant tu sakit2 ni mmg xpat dielakkan, kan? Redha ajelah :)

    ReplyDelete
  11. aaa..yg sebetulnya mmg sakit mcm2 la..sabar je la..kate nk baby kan..terima je la..pengorbanan tu..pahala semua tu..

    ReplyDelete
  12. kalo dh start sakit pinggang maknanya dah tak lama la tu..standby ajer yer..
    tp kalo terlalu awal..pergi la berurut, nnti membantu juga proses bersalin nanti..sb masa kita nk push baby tu ler kita akan guna semua tenaga yg ada..urat2 sume putus..huhuhu
    bila berurut, mgkin akan kurangkan sedikit sakit pinngang sebelum dan selepas bersalin nanti..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails