Tuesday, July 13, 2010

Baby Bump at 27 Weeks


27 weeks bump :)
Berat saya sekarang dah 60 kg. Ish3 :P

Perkembangan Si Kecil

Baby sangat aktif sejak seminggu yang lalu. Tak tahu bila dia duk diam. Lagi saya baring nak tidur, lagi lah dia aktif.

Tapi Alhamdulillah dalam seminggu ni jugak saya dah dapat tidur mengiring. Kalau tak, once saya mengiring je nanti rasa lah baby kuis-kuis kat bahagian saya mengiring tuh. Haha. Jadinya tak sedap hati nak mengiring. Pastu kena lah tidur baring macam biasa je.

Kadang tension jugak, sebab saya sakit belakang, jadi nak lah mengiring ke kanan atau ke kiri since meniarap memang tak boleh. Tapi baby has been a good girl/boy this week sebab kasi Ummi tido mengiring. Hehe. Selesa skit. Thanks baby! :D


Bukan baby saya :D

Baby Boy or Girl?

Masih belum diketahui lagi. Beli baju pun yang unisex punya. Baby girl or boy dua-dua boleh pakai :D

Since week 20, patut dah boleh tahu jantina. Dah 2 kali scan, kedudukan baby awkward. Doktor tak dapat nak pastikan jantina baby. Next week saya dan Encik Gajah plan nak gi scan lagi. Baby sila tunjukkan jantinamu ok! Haha.

Kaki Gemok

Semalam saya perasan kaki lebih bengkak dari biasa. Keadaan ni dipanggil edema or water retention. Ianya disebabkan oleh pengumpulan air dalam tisu. Nama gelemer ialah kaki sembab kot. Ke korang panggil apa ek? Hehe.

Sebelum ni kalau ada pun sikit sangat, takde beza ngan sebelum pregnant. Kaki saya memang jenis gemuk2 :P Badan nampak kecik tapi pakai kasut size 7 hehe. Tapi semalam memang nampak lain. Macam pernah tersepak apa je. Saya cuak dan terus baring dan letak bantal bawah kaki untuk tinggikan kedudukan kaki. Sekejap je dia dah kurang. Tapi bila pakai selipar still leh rasa perbezaan dengan sebelum ni.

Saya memang selalu duk depan komputer, kalah masa keje dulu :P Sebab tu lah tetibe jadi mcm tu semalam. Dah terkena macam ni baru nak cuak kan hehe.


Ok lah, lain kali saya bebel lagi :P

Next entry nak cite pasal gambar-gambar kahwin yang di framekan! Hehe.

11 comments:

  1. comel nyer perut nad..kecik comei je ..hehe

    ReplyDelete
  2. Hai Bai!

    hehe..perut nad mcm kecik je ek dlm gambar ni :P kalau dr tepi mgkn nmpk kecik tp kalau dr depan nmpk besar gak rasanya hehe

    ReplyDelete
  3. hai kak... sy ni follower akak..ska tgk gmbr2 akak time pregnt..sjukhati sy rasa.. :))
    tgk perut mcm bby boy... tp kalau bby duk sorok2 jantina sllunyer ppuan.. pe pun harap2 bby sehat.. amin ('',)

    ReplyDelete
  4. hi rizaros :)

    thx jd follower kak nad :D
    hehe, hopefully next checkup leh tau baby girl/boy. papepun nnt kak nad bitau kat blog k :)

    ReplyDelete
  5. hehe..cm tu kena tgk live lah :P
    bai punyer perut ni,kalo kt rumah nmpk la kebesaran si perut.hehe.br beberapa weeks, so tak obvious sgt ;)

    ReplyDelete
  6. Bai,

    hihi bila tah leh jumpa bai :P

    kalau awal2 pregnant mmg cmtu. kita sendiri je yg rasa buncit. kalau keluar, org tak tau yg kita pregnant sbb xnmpk sgt lg hehe. kang kalau dah beso, nk sorok pun tak bleh dah :P

    ReplyDelete
  7. samela kite nad... my baby ni pon klu kite tido ngiring, sibuk die dok kuis2 kt bhgian yg ngiring tu. rse risau plak kot2 die terhimpit ng tilam ke ape (haha tah pape pk cmtu),so tdo terlentang...

    then ade terbace, tdo terlentang tak elok, nnt oksigen tak smpai kt baby. pastu trus tuka tdo ngiring gak wpon dikuis2.. hehe...

    ReplyDelete
  8. Zuhaira,

    haha ada gak yg senasib ek hehe :P kita ni kan memang lah nk yg terbaik utk baby kita kan? kesian takut dia terpenyek je :P

    owh xtau plak pasal oksigen tak sampai tuh. so mmg nk suruh tdo mengiring lah ni. agaknya normal kot baby kuis2 :P

    YnaaOhYnaa,

    hihi thanks Ynaa :D

    ReplyDelete
  9. badan kecik..perut je nampak..jelesnye..badan sy semuenye mengembang terutamanya di punggung..

    ReplyDelete
  10. Miss N,

    jangan tertipu dengan ilusi optik :P normallah kan naik2 sume tuh, bila lagi badan nk jadi curvy2 gitu hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails