Wednesday, June 16, 2010

Nak Pergi Minum Air Gula

Salam. Morning :)

Harini saya bangun awal sebab saya kena pergi minum air gula kat klinik. Baby dah kejut saya awal-awal dah suruh saya bangun sembahyang Subuh lepas tu leh siap-siap gi klinik. Appointment kul 8, kena ada kat sana kul 7:50. Klinik 5 minit je dari rumah :D

Rajin sungguh baby saya ni. Dah lah tidur pun lambat malam semalam. Lagi saya nak tidur, lagi lah saya merasa kaki dan lutut dia. Ish ish ish. Tapi takpe saya suka :D Terima kasih baby :)

Oh semalam saya gi klinik untuk timbang berat. Saya naik 1 kg je for the past 2 weeks. Tapi kena minum air gula jugak :( Sebab nurse cakap total weight gain saya melebihi 6 kg iaitu 9 kg dah. Sedih sangat sebab saya jaga makan sangat sampai agak stress untuk 2 minggu lepas. Rasa kesian kat diri sendiri n baby pun ada jugak :(

Saya tak puas hati lah jugak sebenarnya sebab semalam tetiba diorang cakap saya kena naik 1 kg je sebulan. Masa saya 4 bulan saya naik 2 kg takde plak cakap pape. Grrr..

Tapi takpelah. Saya just fikir diorang concern sebab tu lah kena check if ada diabetes ke tak. Just fikir ni as a normal procedure je. Untuk diorang bantu saya jugak kan if ada pape.

Ok lah nak siap-siap. Ganbatte untuk diri sendiri!!

5 comments:

  1. Kalau nak ikutkan..normal setiap bulan ibu mengandung naik 0.5kg..biasalah tu kalau pg klinik kesihatan..memula dorg tak ckp pape pun..tp kter kene rajin bertanya..mcm sy last month naik 1.5kg..tnye doktor it is normal kalau naik 1.5kg je..dia ckp kalau normal 0.5kg je..tp memandangkan sy 2 bln berat turun..so doktor ckp normal utk sy..hehe

    ReplyDelete
  2. nard.. nape kena minum gula eh? btw ari tu sy cepat penat, husband suruh minum glucose hari2. and i think it helps a lot.

    btw dell da 5 bln ni tapi baru naik 2 kg. rasa mcm kecik gila haha. doc ckp normal kalau naik 0.5kg -- 1kg every month. tapi closer to the date dlm 7 bln ke atas camtu akan naik mendadak. well wait and seeee :)

    ReplyDelete
  3. ok saya belum kawin lagi haha jadi saya kurang tahu tapi nak komen juga

    ReplyDelete
  4. nieza pon kene minum air gula next month... huhu.. aritu pon nurse ckp, seeloknye naik o.5kg every month... nad, jgn risau la... seb baek berat naik, kalau tak naik cmner..kang haru plak.. yg penting baby membesar dgn sihatnyer.. itu yg penting kan...jage diri & baby bebaik ye ^-^

    ReplyDelete
  5. mAr@ZiEy:

    kalau ikutkan apa yg tertulis kat belakang kad merah tu memang 0.5kg pun sebulan untuk awal2 ni tapi sbb doktor takde bagi penekanan pun, 1 kg kira ok. masa naik 2 kg saya ada tanya nurse, dia ckp ok je. doktor swasta pun ckp ok je masa tu. in fact smlm saya gi klinik swasta jugak, diorg ckp ok je.

    saya berat tak turun or tak maintain. naik sokmo. tu yg susah tu ;P

    dell:

    minum air gula nk tahu ada diabetes ke tak. kalau ada, bahaya utk ibu n baby.

    dell, sikitnya naik! dell dah la kecik je. maybe nanti naik lagi banyak kot ;) oh tapi mak nad naik pun sikit jugak lebey krg 6 kg je total masa dia pregnant. mak nad pun kecik2 je hehe.

    naz:

    haha. kena tahu jugak nanti once dah kahwin n isteri pregnant hehe

    niza:

    alhamdulillah, gi scan semalam baby punya saiz memang normal. close to the due date. memang mak dia la punya berat terlebey2 ni hahaha.

    u too take care :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails