Sunday, January 03, 2010

Masakan Kedua Isteri

..bukan masakan isteri kedua ye. Hehe.


Inilah masakan kedua saya sebagai isteri yang mithali yang beginner memasak:


Ayam Paprik yang gelap haha~ Terlebih letak kicap :P
Yang belah kiri ialah yang original. Bila nak amik gamba close-up yang belah kanan tu, Encik Gajah cilok brokoli dari lauk satu lagi haha


Sayur goreng campur bersama udang 2 ekor. Satu sorang (kedekut punya bini) haha


Ini ialah keadaan sebelum makan. Air teh o panas dihidang bersama. Namun susun atur pelakon2 di dalam gambar (pinggan, sudu & gelas) ialah kerja Encik Gajah :P


Selepas makan~ ada pinggan dan gelas hilang kene telan~ :P
Rating dari Encik Gajah tentang masakan saya pada kali ini ialah 4 dari 5. Wee~ Suke bebenor. Sebab first time masak lauk ni hahaha. Eleh, macam la selalu masak sebelum ni pun haha.


Itu saja makanan malam kami pada Khamis lepas. Oh jika anda terfikir apakah masakan pertama saya, ia adalah ayam masak kicap dan sup cendawan untuk makan tengahari Selasa lepas :P

Semalam masa adik2 dan Abah datang sini, saya dan Encik Gajah bekerjasama memasak lauk yang sama macam kat atas ni cuma level up skit iaitu masak untuk 8 orang, sebab biasanya masak untuk 2 orang je :D

Untuk makan malam ni, Encik Gajah cadangkan sambal udang! Dah google resepi dah. Yosh! Semoga berjaya kepada saya! Haha.


P/S: Selamat tahun baru pada semua! Azam tahun baru saya ialah menjadi seorang yang terer masak! :D Anda pula bagaimana?

13 comments:

  1. tengok kat ym kak nad, baru perasan ade entry baru...pasal makanan lak tu!! xD

    ehem2....saya fes time tgk lauk kuantiti sikit camtuh...
    sebab perut saya ni besar gaban macam lori tangki, sekali ngapp je kak nad!! hehe..


    tp masakan kak nad tu saye ngap dengan pinggan2 sekali....

    =p
    =p

    ReplyDelete
  2. haha patutla ilang pinggan!! :P

    ReplyDelete
  3. Wah! Nanti bila dah hari-hari masuk dapur, masak.. mesti best punyer ;). All the best!!!

    ReplyDelete
  4. aik dh bp bulan kawen br masak 2 kali?

    ish2 budak2 zmn skang

    ReplyDelete
  5. happy new year nad & encik gajah..

    wah..bahagianya...best makan sampai licin hehehe....

    ReplyDelete
  6. hi nadh comey..

    bestnyer masak2 utk hubbykan. Dpt bayangkan mcmne perasaan nadh bile gajah kate best:D. excitedkan..hehe. Ina pun br berapa kali je masak utk hubby..kalo kat umah mentua mmg ina xmasak la..segan..huhu. Tp bile dpt masak n die kate best..mmg sukerr giler..ehe.

    All da best nadh..practice make perfect..hehe;p

    ReplyDelete
  7. ihsan: a'ah sebab before this duduk ngn mentua jadi mentua yg masak hehehe..segan lorr nak masak kat umah org..dh la terkial2 lagi haha

    ivy: thanks ivy! selamat tahun baru juga untuk kamu dari kami :) hehe pinggan dia licin yg membuatku senang hati :P

    ina: hi ina!!

    sangat bes masak untuk suami! nak2 bila dia kata sedap dan nak tambah lagi tapi xleh tambah lagi sebab makanan cukup2 je hahaha. tula, sian ina kan. dulu nad duk umah mentua pun mmg xmasak. goreng2 je n wat breakfast hehe

    thanks ina! gambatte untuk kamu juga :) miss u :(

    ReplyDelete
  8. ah, at least kamu ada peluang nk tunjuk skill kt incik gajah. aku blm berpeluang lagi. skrg ddk dgn mentua, so jadi co pilot je masa masak. haha

    ReplyDelete
  9. salam nad


    ermmm.. wat terliur je.. dushh dushh.. simple tapi menyelerakan.

    ReplyDelete
  10. nad. pinggan sape yg telan?? hahahaha :P

    ReplyDelete
  11. wah...bestnya dpt msak utk hubby! En Gajah tu klau nad masak apa je dia suka.. ^^

    Tu mkn kat bwh ek.;) hehe.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails