Friday, July 10, 2009

Tiga Bulan Je Lagi

3 bulan lagi statusku akan bertukar daripada Cik kepada Puan >.< Sila panggil Puan nadxoxo lepas ni haha :P

Jadi, apa perlu ku buat dalam masa 3 bulan ni?

1. Kene pegi daftar kawin
2. Buat ujian HIV
3. Listkan penerima2 kad kawin
4. Kumpul lagi lagu2 utk dipasang masa wedding nnt :)
5. Beli barang2 hantaran
6. Bunga telur
7. Door gift

Tu je ke?

Eh ade lagi la..

Kene penuhkan ilmu di dada supaya bersedia menjadi seorang isteri :D


Weekend haritu pergi PKNS Bangi, sebab housemateku nak belanja makan sempena dapat first gaji kat tempat kerja baru dia. Kebetulan pulak ada macam Pesta Buku kat sana. Jadi lihat-lihat la gerai-gerai buku yang ada..

Tetibe ternampak buku ni..


"Kad jemputan? - Sudah diedar
Baju pengantin? - Sudah ditempah
Jurusolek pengantin? - Sudah diberitahu
Khemah kenduri? - Sudah dinaikkan
Doa pengantin? - Apa tu??"

Terasa ah bila bace ni. Pastu trus beli haha :P


Muka depan buku tersebut yang bertajuk
"Hadiah Untuk Pengantin - Koleksi Doa Menuju Alam Perkahwinan daripada Quran dan Hadis"
oleh Wan Shuhairi Wan Muhamad

Bagus buku ni. Bukan saja utk orang yang dah nak kawin je, tapi orang yang belum ada calon pun boleh guna jugak sebab dalam ni ade disertakan Doa Memilih Pasangan, Memohon Petunjuk, Doa Apabila Jodoh Tidak Kunjung Datang, dsb.

Jugak untuk orang2 yang sudah berkahwin dan ada anak sebab ada juga dalam ni Doa Sewaktu Hendak Bersalin, Doa Selepas Bersalin, Doa Semasa Menamakan Anak, dsb.

Juga sesuai untuk dijadikan hadiah :)


Lepas tu ternampak buku yang satu lagi ni..


"501 Soal Jawab Perkahwinan Islam"
oleh Zawiah Hassan & Rohayati Bakri


Setakat ni, buku yang pertama tu baru je tengok secara rawak. Buku kedua ni pulak dah baca separuh. Alhamdulillah, banyak gak sebenarnya yang sebelum ni aku tak tahu, bila baca buku ni, dah tahu dah la hehe..

Buku ni tak bosan bila baca sebab ia buku tentang soal jawab, maknanya ada soalan dan ada jawapan. Bila aku bawa ke ofis, Iqa dan Emi siap buat kuiz kat aku lagi, tanye balik soalan2 tu kat aku tengok aku boleh jawab ke tak. Haha.

Banyak lagi benda yang aku kene tahu. Nanti nak pergi lagi Pesta Buku tu. Nak cari buku lagi :)

24 comments:

  1. salam.
    kak nad,
    pesta buku tu kat bangi juga ke? kat area mana ye?

    =)

    ReplyDelete
  2. wah tak sangka lgi 3 bulan je kan. 3 bulan tu pejam celik pejam celik dah sampa..huhuu..

    bagus tu, tambah ilmu di dada sebelum kawen. Kawan nadia, tyme bercinta lagi dah dapat buku "Isteri solehah idaman suami' dari bf dia..

    ReplyDelete
  3. em...bace buku2 mcm tu mmg makanan jiwa secra xlgsg..ye x kak nad..

    p/s : walopon lama lg..tapi..aku mmg bercita2 nak jadi istri solehah..

    ReplyDelete
  4. nad nid nud...beli buku ni.
    AKU TERIMA NIKAHNYA...cari majalah ANIS.kt dlm dia ada form tuk order.
    Mmg tak rugi.

    ReplyDelete
  5. hurm..dah lama xbuat wedding update ni..macam xde mood jer..em nx buat jugak la..

    ReplyDelete
  6. nk kad jugak tau...boleh p tgk cik nad dan en gajah kawin..ehehe

    ReplyDelete
  7. nora: wslm. yup kat bangi. kat PKNS Bangi (Billion) hehe..kenal tak? Pesta Buku tu sampai 15 hb ni :)

    nadia-ady: a'a kejap je kan :P

    ehehe..kak nad suka beli buku tapi cumanya kene beli buku yang tak bosan. nnt tak habes baca pulak :P

    aYu: betul tu ayu. kak nad ni sebenanye malas baca buku tapi takleh nak malas2 dah dlm hal ni

    bagus cita2 ayu tu, insyaAllah kalau dh ade cita2, mesti berjaya kalau berusaha :)

    kak alina: hi kak alina yang sudah berpengalaman dlm rumah tangga. hehe. yup nad ade jumpa gak buku tu, juga recommended oleh my housemate :) mgkn nnt nad beli kat Pesta Buku tu~~ thanks anyway for suggesting :)

    ariani.aizat: buatla..tambah excited lagi hehehe

    ReplyDelete
  8. mo0ney: boleh2 mooney..jum g trg :D nnt kasi alamat k!

    ReplyDelete
  9. tahniah2.....tak lama lagi dah nak bergelar PUAN...hehhehe

    jgn lupa jemput yer

    ReplyDelete
  10. ihsan: sape la yg x semangat nk kawen? haha

    Kak Yanie: thanks kak yanie :) insyaAllah nnt Nad jemput k! hihi

    ReplyDelete
  11. wah cam best je sume buku tu..
    hehee boleh eh izah bace even xde calon lg ni?? hehe
    cam semangat je.. :)

    hope smuanye bjalan lancar :)

    ReplyDelete
  12. jgn lupa juga utk fokus pada benda2 selepas kawin, kot2 asyik pandang bende2 sebelum dan semasa nak kawin je ;)

    nasihat dari org yg lum kawin. nnt 3 bulan lg sile share experience yea!

    ReplyDelete
  13. nad...3bln tu bile ek tarikh nyer??..nk set calender..takut clash ngan wedding2 yg len lak ..hehehhe

    ReplyDelete
  14. wah.. 3 bln je lg?? bestnye kan...

    eh mcm best je buku2 ni... nk kne cr ni.. nk baca slalu doa apabila jodoh tidak kunjung datang tu.. hehe.. salah satu usaha kan.. ;)

    ReplyDelete
  15. Bestnya.. nak kawin jgk la...bole? haha


    Sori sbb lama x jenguk... agak busy... sori k.... semoga berbahagia

    ReplyDelete
  16. Izah: mestilah boleh. kite tatau bile jodoh datang. takde2 calon ni kang, skali ade calon tros kawen..sape tahu? hehe..

    thanks izah :)

    Ainul Hafiz: baiklah! 3 bulan lg share experience? hihihi..

    intan: ok dh inform :)

    nadea: beli la nadea..hehe, kita berusaha kan :)

    John Iverson: bole2 hihi..

    takpe :)

    ReplyDelete
  17. wah3.. kak nad..
    patotla da nmpak seri pengantin tuh..
    hehe..
    good preparation, moga gembira dan berbahagia selalu...

    mana kad kawen nyer...?
    ;-P

    ReplyDelete
  18. Kalau bekenan..jemput gua skali beb,takat KL gua boleh redah lagi..

    ReplyDelete
  19. kak nad!!!

    theme color wedding ape???
    pastuh pastuh kak nad nak pasang lagu pe ble kawen nanti??
    lagu titanic kah??
    or lagu im yours kah??

    ReplyDelete
  20. "kenek-kenekla udeng..
    lembu patoh tanduk ah..."

    oh! itu lagu wajib tu..kalau ko missed tak tahu lah..

    n lagi satu kalau ko soh DJ ko wat lagu Sanisah Huri - Pengantin Bersanding as a background music...perghhh sure classic la majlis ko nad..

    err..ni pendapat murahan aku je..;)

    ReplyDelete
  21. bestnya dah nak kahwin..jgn lupe jemput tau...

    ReplyDelete
  22. oh 3 bulan lagi, besttt nya dah nak tukar status yer hehehe...
    tahniah tahniah...

    oh ttg yg nad tanya tempahan utk sketch tu, hurmm,,nt sy fikirkan dulu yer, sb selalu sy lukis ni hanya utk mengisi masa2 terluang dan bila di tahap kebosanan saja...
    =)

    ReplyDelete
  23. tak sabor nak kawen ghupernyerr.. ehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails