Monday, March 23, 2009

Perlukan Bantuan!

Sewaktu aku pulang ke kampung halaman haritu, aku ternampak sesuatu yang sangat PINK di atas meja makan rumahku. Dari jauh aku lihat, aku macam kenal je bende tu. Lalu ku mendekati bende itu dan melihatnya dengan baik-baik.

Wah!! Hatiku melonjak keriangan kerana bende itu ialah bende yang sangat aku rindui selama ini! Kali terakhir aku berjumpanya ialah ketika aku sekolah rendah. Aku sangat sukakannya! Masih teringat lagi di kala aku meletakannya di dalam mulut. Rasanya sungguh..ahh..tak terkata..

Dan aku fikir aku tidak dapat berjumpa dengannya lagi setelah kali terakhir berjumpanya. Namun kini impianku telah menjadi nyata!! Ianya kini berada betul-betul di depan mataku.


Lalu aku meminta izin daripada Ummi untuk memakannya. Setelah mendapat lampu hijau, aku meneruskan niatku. Rasanya tidak berubah. Sama seperti kali pertama bersua dahulu. Nyum!

Lepas dah kenyang, aku tanya Ummi,

"Ummi, apa nama bende ni?"

Huh. Dah kenyang makan baru nak tanya nama. Dah lah suka giler bende ni. Boleh pulak tak tahu nama. Nanti orang tanya apa makanan kegemaran, kang tak tau nak jawab apa lak. Hehe.

"Seme", jawab Ummi.

Cara sebutannya ialah seperti perkataan 'semek' yang di refer kepada perempuan di sebelah pantai timur, tapi huruf 'K' di hujung itu dibuang. So, 'Seme' ialah nama bende tu. Kalau orang Terengganu atau Kelantan paham la kot. Orang Pahang, aku tak sure.

Kalau tak paham jugak, sila sebut perkataan 'kereta'. Kedua-dua 'e' dalam perkataan 'seme' ialah e yang berbunyi macam 're' dalam perkataan 'ke-re-ta' itu.

OK ye kawan-kawan. Se-me. 'Seme' nama dia ok. Haha.

And I wonder, apakah yang korang panggil bende ni? Adakah 'seme' jugak? Aku sangat hendak tahu. Semangat ingin tahu sangat tinggi sekarang.

Atau korang tak penah jumpa ia? Perlukan bantuan kamu semua!

:D




***********************

OK tag time!! Kali ini dari YanDarwisy :)

If you opened this, you should do it. Tag the person who sent it to you and tag more of your friends.

Two names you are called that are not your real name:
1. Garfield (sebab mata kuyu)
2. Bugsy (sebab mata besar dan bulat)

Two things you're wearing now:
1. 3-quarter sleeve (purple stripes)
2. Short (pink..haha)

What are 2 of your favorite things to do?
1. Singing
2. Blogging

Two things you want very badly at the moment:
1. Money haha. Sebab nak kawen :P
2. Become more fit

Two of the people who will fill this out and return:
1. Tidak pasti
2. Not sure

The persons who I tag Two things you did yesterday:
1. (x paham soalan. mcm berbelit je)

Two things you ate yesterday:
1. Oat
2. Ikan keli & terung

Two favorite holidays:
1. Kampung halaman
2. Pantai

Two favorite drinks:
1. Air masak
2. Barli suam

Lucky bloggers I tag:
1. Jika kamu mahu buat, silakan :)

10 comments:

  1. first time tahu ttg ni kak nad..
    best tak?
    makanan dari negeri mana ni??

    =)

    ReplyDelete
  2. ahaha. dah agk dah bnda ni nad mkn tu.
    sb hint dia "mkn msa sek rendah". favourite ktorg adik bradik la jgk tuuu. kat pasar2 ada g jual rsnya..

    tp bab nama tu funny sket. dunno from where, semua adik2ku panggil mknan ni "SULAIMAN"! pelik dok?? ahaha

    then ada lagi satu "kwn" pada mknan ni. Dia mcm lilin kek tu, kaler pink jgak, biasa dulu kecik2 jual 4 batang satu paket. SEDAAAAAP BANGAT! dh lama ktorg cari tp xjpa ag.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. aku smpai skang xtau nama die pe haha..

    ReplyDelete
  4. anonymous nola:
    best sangat! manis pastu tawar2 sikit sbb ada mcm tepung :D
    dari negeri saya lah kot. terengganu :D

    ihsan_huhu:
    memang best!!

    aura afzan:
    SULAIMAN?? haha. peliknya. mcm nama org je. tetibe teringat cikgu sulaiman -_-"

    lilin kek? mcm mana tu jan?

    aghoo:
    bertuoh sungguh mung. makang je tahu :P

    ReplyDelete
  5. nad...even dada ni org trengganu tp tak penah tau mkanan tu..huhuhu...

    ReplyDelete
  6. wah, nmpk mcm sedap nih.
    nyum2~~

    ReplyDelete
  7. kitorg panggey gula tarik!

    from, terengganu~

    ReplyDelete
  8. Seme Vs Sulaiman... Makanan yang sama... Seme tu Singkatan Kepada Sulaiman.. Macam "mede Vs hamdan"
    huhuhuhu..

    ReplyDelete
  9. benda pink di atas smpi skung sy tak tau namanya... mekasih sbb wat entry ni... hik! sngguh mmbantu~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails