Sunday, March 29, 2009

Oat itu sangat sedaaaap~ :D

Masih ingatkah entri ini iaitu hari pertama ku makan oat?

Well..well.. Nampaknya oat sudah mengambil bahagian yang penting dan besar dalam hidupku sejak seminggu yang lalu :D

Aku mula makan oat pada 21 Mac. Dan pada 26 Mac, aku sudah habiskan paket pertama oat tu iaitu yang berisi 475 gram + extra 50 gram. Amacam? Hebat tak? Haha.

Lihat ini buktinya:

Di sebelah kiri ialah yang sudah kosong manakala yang sebelah kanan ialah paket baru 900 gram + extra 100 gram :D

Dan dengan habis nye oat paket pertama tu, habislah jugak 3 kotak air Marigold HL perisa coklat. And harini aku tengah melicinkan kotak air yang ke-5. Hehe.

Aku dah addicted dah makan oat skarang. Haha. Bagun pagi makan oat, malam pun makan oat. Tengah hari je makan nasi + lauk :D

Cadangan hidangan oat ialah 10 sudu besar sehari. Tapi aku makan lebih dari 10 sudu. Biasanya 5 sudu pagi dan 5 sudu malam. Tapi lepas habis semangkuk tu, sure rasa nak lagi. Nanti aku tambah lagi 1-2 sudu hihi :P

Kat paket oat tu ada gak tulis pasal Cabaran Jantung Sihat Quaker Oat iaitu ambil 10 sudu sehari oat dalam masa 30, terbukti dapat mengurangkan tahap kolestrol dalam badan :) Memang bagus kan?

Lagipun aku rasa lawas la makan oat ni :P Dan berat badan pun turun sikit walaupun tak exercise (kalau exercise lagi lah turun), paling tidak pun, berat badan maintain.

Besides this cholesterol-reducing effect, oats are also good for your heart because, being high in fibre and low in fat, they are great for helping you manage your body weight. Oats fill you up quicker and keep you feeling full for longer – two important features that discourage overeating. Oats are highly suitable for diabetics as the food does not cause a sudden surge in blood sugar levels.
Diambil dari website Quaker Smart Heart Challenge




Jadi, apa lagi kawan-kawan. Jum makan oat!! :D

4 comments:

  1. wah bagusnyer..
    CONGARTULATION kerana anda telah berjaya menjadi oats lover (how mE™ wish tat mE™ could oso)

    mE™ akan berusaha untuk menjadi oat lover jugak lah lepas nih...tapi bab maintainkan berat itew kurang menarik..coz mE™ nak menahbahkan berat badan ini..lagi..dan lagi..dan lagi...

    ReplyDelete
  2. bagus bagus.. keep it up cek nad tewww

    ReplyDelete
  3. makan je ape2 pon asal eksesais ok nyer

    30 mins 3 time a week... at least

    ReplyDelete
  4. oat tu sedap ker??? erhk...
    ok ok..nk try jgk ler.. :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails