Tuesday, March 10, 2009

Cara Download Anime / Drama Series / Movies

Korang minat tengok anime tak? Ataupun drama bersiri omputih/jepun/korea? How about movies?


Salah satu anime kegemaranku, Bleach

Kalau minat, macam mana korang dapatkannya?

OK kepada sesiapa yang tak tau macam mana nak cari dan download benda-benda tersebut, mari nak kongsi cara ku buat :D



Step 1: Download software Thunder 5 dan install.

Mula-mula kena install software untuk men-download dahulu. Sila email me di n_nadiah@yahoo.com untuk dapatkan software ni ye! Software ni dalam bahasa cina tau. Tapi boleh tukar jadi English dengan cara install English language pack. Dlm email akan diberi kedua-duanya sekali nanti.

Step 2: Unzip kan file Thunder5.6.8.329.zip dan install kan ia.

Pastikan path nya ialah C:\Program Files\Thunder Network\Thunder untuk menyenangkan pencarian. Tapi terpulang lah pada anda jika tak mahu install di situ.

Step 3: Start the software.

Step 4: Unzip kan lagi satu file iaitu en_us.zip

Inilah English language pack yang kukatakan tadi. Bila dah unzip akan dapat satu folder bernama en_us. Copy folder en_us tadi dan paste di C:\Program Files\Thunder Network\Thunder\Languages.

Step 5: Di sofware Thunder 5 yang dah start tadi, klik di task bar option ke-3 -> Languages -> English (US). Sekarang bahasa sudah jadi English, bukan bahasa Cina lagi. Sila lihat gambar di bawah untuk lebih faham.



Step 6: Layari website Mininova.

OK, software dah install, sekarang masa untuk cari bahan yang nak di download. Sila layari website Mininova. Kat sini lah selalunya aku download anime/series/movies :)

Step 7: Type kan keyword anime/series/movies yang anda mahu cari di search bar.



Step 8: Klik pada seeder lebih banyak dari leecher



Bila dah type keyword, akan keluar satu list yang mengena dengan keyword yang anda masukkan tadi. Jika terlalu banyak pilihan, sila tengok jumlah seeder dan leecher kat column Seeder dan Leecher spt dlm gambar yang dibulatkan tu.

Jika seeder lebih banyak, recommended utk di download. Sebaliknya kalau leecher lebih banyak, tak recommended. Seeder ialah org yang provide bende tu, manakala leecher org yg download. Kalau orang yang download lagi banyak dari orang yang provide, bknkah lama untuk menunggu habis download? Tak gitu? Hehe. Namun anda boleh try download kalau anda mahu ;)

Lagi satu tips ialah, tengok kat bahagian komen/thanks. Yang ni anda boleh nampak kat column Name tapi belah kanan, sebelum column Size. Tengok yang ku bulatkan tu, komen/thanks adalah banyak kan. Jadi klik yang tu.

Step 9: Review comments/thanks yang orang post untuk memastikan ia worth it untuk di download

Ini penting kerana kadang-kadang ia bukanlah anime/series/movies yang kita mahukan. Contohnya ia mempunyai video/audio quality yang tak bagus, takde subtitle english, atau sebagainya. Dari comments/thanks tu lah kita dapat tahu ia bagus atau tak.

Step 10: Klik 'download this torrent'



Klik 'Open'.



Klik 'identified'.



Step 11: Beri masa semalaman atau beberapa jam, bergantung kepada kelajuan dan availability of the torrent untuk siap download~ Lepas dah siap download, check kat dalam folder 'Download' untuk menikmati bahan yang anda download tadi :)




Sekian saja dariku, semoga dapat membantu semua. Tapi kalau ada salah atau ada tambahan info, boleh lah tegur/nyatakan kat komen, OK? Thanks :)

6 comments:

  1. ako tak gune sumer tuh pon. ako gune application 'nadxoxo', mmg laju la.

    :D

    terima kaseh nad, sbb ko la ako leh selalu hapdet ngan bleach. wieeeyyy

    maseh maseh maseh maseh maseh (ulang sampai pengsan)

    ReplyDelete
  2. aku guna direct donlod je, torrent2 ni leceh... zmn dulu2 je la aku pakai, skang tidak lg.. ddl paling laju... hehehe

    ReplyDelete
  3. thanx, me nak cuberr teraiii..

    ReplyDelete
  4. huhu..wireless upm nye server, diorang block torrent so takkan dapat donload :(

    ReplyDelete
  5. fio:
    haha. kalo ko bayar sure aku dh kaya dah :P

    areknee:
    ajar la!!! share kat blog ek

    en_me:
    jum2 teraiii

    nadia-ady:
    alorr shian..cuba donlod kat umah?

    ReplyDelete
  6. emm,aku pun gune direct,ade 2website aku slalu cek
    http://www.animebreaker.com/
    http://anime-drama.blogspot.com/

    dua2 gune megaupload,direct dwld...

    klu torrent aku cek kt
    http://www.baka-updates.com/releases.php

    klu bc manga kt
    http://www.onemanga.com/recent/

    klu ade ape2 tnyla,aku try tlg stkt tmmpu :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails