Thursday, March 19, 2009

Berkongsi ialah mengambil berat


Hari selasa lepas ada appointment dengan doktor kat Gleneagles untuk dapat result medical checkup haritu.

Overall tak ada apa yang kritikal kecuali tahap kolestrol dalam badanku yang tinggi. Haha. Ye aku memang sangat jarang exercise sejak kecik. Aku tau korang mesti selalu aktif kat skolah, masuk bola jaring ke, bola tampar ke, bola baling ke, lari merentas desa ke, kan.. Aku kat skolah dulu, pas PJ je slalu pitam. Camne tu? Hehe. Alasan sungguh.

Baiklah. Doktor sudah menasihatkan aku supaya jaga pemakanan aku. Kene kurangkan makan makanan yang berminyak (bergoreng) dan seafood kecuali ikan. (Aku suka sotong!! T_T isk isk).

Lepas tu doktor cakap lagi kene lah exercise.
Nad: Hait! (Lari setempat kat tepi katil pagi-pagi pas bangun tido pastu penat sambung tido balik, boleh tak doktor? Hehe)

Pastu kawan aku cakap, makan oat boleh kurangkan kolestrol dalam badan. Sejauh manakah ia berkesan?

Tapi oat rasa dia kurang enak la. Korang leh kongsi tips untuk menyedapkan rasa oat tak?

Atau korang ada cara lain untuk kurangkan kolestrol ni?

Jangan malu-malu untuk berkongsi kat sini k. Berkongsi ialah mengambil berat (sharing is caring) kan ;)

8 comments:

  1. nadiah..mkn je la sup2 jek...sdp gak ape...

    ReplyDelete
  2. oat yg coklat la best....cube2..hehe..xpon mkn oat mcm gaya p.ramlee..tutup hidung dn hirup...hihi...

    ReplyDelete
  3. nad, mkn oat nad. mmg bkesan kurgkn kdr kolesterol dlm bdn. mule2 mmg rs xsdp, tp lame2 nnt biase la.

    ReplyDelete
  4. kak nadiah..mkn oat mmg jd..seriuosly..mkn oat plus susu omega pe tah lupe dah name penuh die.....sedap...try laa...susu tu bau die cam nestum..

    ReplyDelete
  5. hye there..ade satu lg care nk buat oat rase sdp..hehe..masak oat tu dgn kiub tomyam yg maggi tuh..sgt sedap..pastu ltk la broccoli or sayur lain..try la..mmg best..

    ReplyDelete
  6. salam singgah...aku pung kolesterol tinggi.Yg menurunkan kolestrol hmmfhh.....anggur,oat,haizzz...banyak.Cuba selalu baca mag RAPI.Banyak info pasal penyakit.btw kalu aku jumpa nanti aku info okie dokie!
    Add my link http://alina-wonderfullife.com

    ADIOS!

    ReplyDelete
  7. cuba mkn oat dgn buah buahan la...
    hehe... cara lain nk mkn oat.. xtau ler...

    sbb sy pun tak suka oat.. erhk---
    -_-'

    jum exchange link (^_^)

    ReplyDelete
  8. Nabil:
    sup mmg sedap! tp kene masak sendiri lg bes, kurang minyak :P tq!

    Noli:
    haha kelakar la kamu nih. tp idea mkn ngn coklat bes jugak. akan cube :D

    Cik Kmar:
    oh ye ke. harap2 mcm tu la hehe. tq kmar!

    noraini:
    orait orait akan dicuba :D tq tq!

    nurasyiqinabas:
    masak oat tu dgn kiub tomyam? wow. mcm menarik je. kang jadi oat tomyam lak. nnt nadiah cuba k! tq yek! :D

    alina:
    silakan singgah :D

    thanks for the tips! marilah kongsi2 info hehe

    ok sudah di add link kamu :)

    [AiEn]:
    mcmana ek mkn oat ngn buah2an? letak buah dlm oat kah? buah ape ek leh letak? hehe..

    ok~ nadiah dh link kan aien :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails