Friday, February 06, 2009

Bertukar Wajah

OK tak wajah baru blog ni?

Blog berwajah baru konon-konon menyambut ulangtahunnya yang pertama last week :D

Dah lama nak tukar rupa paras blog ni tapi tak jumpa yang berkenan di hati. Akhirnya terjumpa The Cutest Blog On The Block kat blog Honey To The Bee yang mempunyai layout yang comel itu. Thanks kepada tuan punya blog itu ye :)

Pilih punya pilih kat The Cutest Blog On The Block tu, akhirnya aku memilih layout yang korang semua nampak ni. Rambang mata betul lah masa pilih layout tu sebab semuanya comel-comel!


Layout ni terpilih sebab:

1. Blog tak rasa sempit macam dulu sebab extendable
2. Mata kurang sakit berbanding dulu sebab warna background ialah putih dan tulisan ialah hitam
3. Tulisan lebih besar
4. Aku suka warna hitam dan putih. Kombinasi warna hitam, putih dan merah nampak smart
5. Design yang tak serabut dan comel bagiku


Tambahan pula, blog ni sekarang dah boleh di-follow. Dulu tak boleh sebab layout tu tak membolehkan orang follow blog ni. Ehem. Padahal tak reti edit code. Haha. Layout yang lama tu banyak sangat kene edit, sebab dia tak sertakan sekali codes untuk comment, archieve, follow, dan sebagainya. Semua kena tambah sendiri dan usaha sendiri.

Berlainan pulak dengan yang di website The Cutest Blog On The Block yang mana hanya perlu add gadget je kat page Add and Arrange Page Elements di dalam blogger ni. Codes dia pulak alahai pendek gile. Senang hati nak copy paste. Hehe.

Jadi, jika anda sedang berura-ura untuk menukar layout blog anda, bolehlah consider website yang dikatakan tadi k!

Dan satu lagi, kat dalam website tu jugak ada kongsi tips untuk mencantikkan blog anda, contohnya bagaimana nak buat signature kat setiap hujung entry anda, dan macam-macam lagi. Aku dh try buat kat photoshop untuk signature ku, buat simple-simple je pun tapi tak jumpa pulak nak paste kat mana image signature tu.


Inilah signature tu :D



Jadi, di sini ku berharap agar wajah baru blog ni dapat manfaat kepada semua pembaca, ye! :)




P/S: Tahukah anda, tidur di dalam bilik yang gelap bukan saja membuatkan anda tidur lebih lena, tetapi jugak dapat mencegah penyakit seperti breast cancer dan kanser prostat? Sebab dlm keadaan gelap, tubuh kita menghasilkan hormon melantonin yang dapat mencegah penyakit :)

8 comments:

  1. Saya tidur dalam gelap!!

    ReplyDelete
  2. tahniah ada layout baru! xD ye ke byk designs lawa? nnti free nk pergi tgk la website tu ^^

    ReplyDelete
  3. moga cek nad bahagia sentiasa disamping theme blog terbaru..

    ReplyDelete
  4. sweeeet gile the signature!! love2 tu wjib ada la... eheheheh

    ReplyDelete
  5. wahh comel! saye suke~ kena dgn nadxoxo. hoho

    ReplyDelete
  6. betul tuh nad.

    exp ako klo tido pasang lampu, sakit kepale keesokkan nye. klo gelap, tido nye tersngt la lena. :)

    sile tutup lampu mase tido! wieey

    ReplyDelete
  7. Kavana:
    Alhamdulillah! hehe

    wani ezryl:
    tq! yup comel2!

    nadia-ady:
    kalo x comel, x pilih yang ni. haha

    en_me:
    ohh. ku bahagia!

    afzanranai:
    haha. baru la kena ngn layout :P

    chicz:
    hoho. asal ade love2 je ok lah tu. hahaha

    fio:
    gelap-gelap sangat nnt takut plak :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails