Wednesday, October 29, 2008

Long Weekend

Saturday, 25th October

I woke up at 8:30 in the morning, rushed to Putrajaya to pick up the ordered cupcakes from Noli, and arrived at Auntie Nora's house at 10:15. A lot of people came to the open house. When I mean a lot, it really means a lot. Below are the comparisons made between last year's open house over this year's.

Meehoon - 1 kali masak vs 3 kali masak
Drinks (bandung+soda) - 2 ke 3 tong vs 6 tong
Chicken for rendang - 4/5 ekor vs 8 ekor
Laksa - 7/8 packets vs 11 packets

Makanan cukup-cukup untuk semua guests makan. Tak kurang tak lebih.

Other dishes served are kuih seri muka, roti jala, apam Malaysia, and kuih raya.

I reached home at 11 pm, did not managed to snap even a pic but I really enjoy the day :)


Cupcakes ordered from Noli :)



Sunday, 26th October

12 noon
# Went to fetch Encik Gajah at his house, convoyed with his family car to his auntie's open house at Kampung Pandan.
# Ate 2 plates of Nasi Minyak there whereas Encik Gajah had 2 plates of Nasi Dagang.

1:30 pm
# Went with Encik Gajah to Enol's open house in Cheras Indah.
# Ate 2 orange slices. Encik Gajah had 2 plates of heavy meal (can't remember what he ate).

2:45 pm
# Arrived at Enchik A's open house in Balakong.
# Had a small quantity of spaghetti, 4 slices of watermelon, and a slice of Kek Hati Pari.
# Encik Gajah had a small bowl of spaghetti, 2 slices of watermelon, (apa lagi dia makan? tak perasan pulak sebab pergi sembahyang zohor jap masa tu).

4:30 pm
# Arrived at Bandar Sri Putra, Bangi for Kak Fatin's open house.
# Ate 3 cucuk Satay and a slice of layered cake whilst Encik Gajah had a several cucuk Satay je kot. Ke ade lagi?

5 pm
# Went back to our houses.
# Initially, we planned to go to The Mines but both of us were so tired after going to 4 open houses, so we cancelled it and just rest at home for the night.

Conclusion: Encik Gajah makan banyak giler ok! Ada je ruang dalam perut dia tu untuk makanan masuk. Ish ish ish. I am amazed! P/S: Jangan marah saye Encik Gajah! :P



Monday, 27th October

In the morning, I went out with Encik Gajah to The Mines. Bought a USB cable for RM15 and a vacuum cleaner which costs RM169 from Best Denki :D


My new vacuum cleaner ;)




Best Denki



I spent the evening with Che Long (my auntie) and family. Teman her to Nilai Square to buy some shawls for her new baju kurung. Terpaksa tahan nafsu membeli belah kerana duit gaji belum masuk lagi sampai sekarang :(

Wednesday, October 22, 2008

29 months

Kerja hari ini seperti biasa, oh anda tau perkataan itu, BOSAN. Dari pagi sehingga tengah hari aku menyibukkan diri seperti biasa dengan membaca blog rakan-rakan, kenalan-kenalan, orang-orang asing, orang-orang gorgeous, orang-orang comel, dan kedai-kedai online. Bila dipikirkan, aku rasa rasa macam stalker pula. (Apakah stalker di dalam Bahasa Melayu?)

Hari ini aku berasa gumbira kerana hari ini hari Rabu. Aku gumbira kerana esok ialah Khamis. Khamis esok Encik Gajah akan pulang selepas kerja ke Bangi~ Kali ini dia cuti lama sedikit berbanding kebiasaan kerana dia mengambil cuti pada hari Ahad dan hari Isnin Deepavali ini dia akan pulang semula ke Kerteh :) Dalam kepala berkira-kira di mana mahu berjalan-jalan ke tempat yang jarang sampai.

Hari ini aku berasa gumbira kerana sudah 29 bulan kami berpegang kepada fakta bahawa kami mencintai antara satu sama lain. Mudah-mudahan visi kami pada November tahun depan tercapai, insyaAllah :)

Sabtu ini aku bakal sibuk. Bakal mentuaku akan mengadakan rumah terbuka di rumahnya di Fasa 3 itu. Sudah semestinya aku bertanggungjawab untuk sibuk sama seperti tuan rumah :D Berbanding sewaktu rumah terbuka mereka pada tahun lepas, aku hanya menjadi tetamu sahaja :) Memikirkan benda-benda seperti ini membuatkan aku tersenyum sendirian. Ku masih ingat aku masih kekok di rumahnya dan tidak dapat berkelakuan seperti aku yang normal. Jantung berdegup kencang dan muka seperti kejang, tidak banyak bercakap dan hanya banyak senyum sahaja. Itulah yang terjadi jika aku nervous :P

Tahun ini tidak pula. Aku sudah menjadi seperti teman rapat ibunya. Mendengar celoteh, cerita gembira, dan kerunsingan yang bersarang di kepala ibunya adalah kerjaku. Membawa ibunya ke mana-mana juga adalah kerja ku. Berjumpa di setiap hujung minggu dengan ibunya adalah kewajipanku. Berulang alik ke Rawang (sekolah adik bongsu Encik Gajah), KLIA dan LCCT (menghantar ayahanda Encik Gajah untuk fly ke Bintulu dan mengambilnya dari situ), UPNM Sungai Besi (tempat adik ketiga Encik Gajah belajar di situ), dan komuter UKM (menghantar adik kedua Encik Gajah ke situ untuk dia ke Kolej di Melaka) adalah rutinku. Pendek kata, setiap masa berkepit dengan emak Encik Gajah. Itu belum lagi dikira waktu-waktu membeli belah dan cuci mata (window shopping) bersama. Alhamdulillah, aku amat bersyukur kerana mengenali insan-insan ini (Encik Gajah dan keluarga) di dalam hidupku.

Untuk rumah terbuka keluarga Encik Gajah Sabtu ini, aku telah menempah kek cawan (cupcakes) dari rakan sepejabatku. Dia berniaga kek cawan sebagai pendapatan sampingan. Aku harap keluarga Encik Gajah gumbira dengan kek cawan itu :)

Itu sahaja untuk kali ini. Mahu pulang ke rumah pula :D

Monday, October 20, 2008

Sengal 2

Alhamdulillah, sudah selesai membayar hutang MARA sebanyak RM700.59. Bayaran dibuat melalui Maybank2u. Itu pun telah di divert dari page baru ke page lama semula. Senang sikit urusanku ;)

Jika entri sebelum ini kuceritakan tentang hari Sabtuku, kali ini kuingin berkongsi tentang hari Ahadku pula.

Begini ceritanya,

Jam 12 aku ke rumah bakal mentuaku untuk menghantar bakal bapa mentuaku ke lapangan terbang untuk menaiki Air Asia ke Bintulu. Ibu mentuaku ada bersama untuk menemani kami. Dalam perjalanan yang melalu jalan kampung, kami berbual-bual. Uncle berpesan sesuatu kepada Auntie tentang air di rumah mereka kerana hari Jumaat dan Sabtu itu rumah mereka terputus bekalan air.

Aku: Eh, rumah Auntie takde air ek aritu?

Auntie: A'ah hari Jumaat dan Sabtu. Sekarang dah ada dah.

Aku: Ooo. Orang tengah buat saliran lagi ek. Patutla air rumah Nurul macam keruh je sejak hari Jumaat lagi rasanya.

Lepas hantar Uncle, kami ke rumah terbuka Adun Bandar Baru Bangi di Stadium Seksyen 15, Bangi. Makan tengah hari di sana. Ada sesuatu yang menarik. Kulit karipap digoreng, dimakan dengan rendang. Sedap. Namanya roti pop rasanya. Tapi tak ambil gambar pula. Gambar aku dan Auntie adalah :D


Mak Encik Gajah pun suka ambil gambar macam ni tau! :P


Selepas itu aku menghantar Auntie ke rumahnya semula. Lepak di sana sekejap sambil baca surat khabar. Tumpang sembahyang Zohor di sana. Jam 3:30 aku pulang ke rumah dan berehat lagi kerana selepas Maghrib nanti mahu keluar lagi untuk menghantar adik Encik Gajah pulang ke asramanya di UPNM, Sungai Besi.

Sewaktu mahu ambil wuduk untuk menunaikan solat Asar, aku perasan air yang keluar dari paip itu sudah menjadi kecil dari biasa. Setelah selesai solat Asar, aku tadah baldi kat shower sampai air tak keluar lagi dari shower tu. Hasilnya 1/4 baldi pun :( Jadi lah untuk masuk tandas buang yang kecil-kecil. Haha.

Jam 7 aku mahu ambil wuduk sembahyang Maghrib pula. Ku buka pili namun tiada apa yang keluar. Gelabah. Air yang kukumpul tadi adalah tidak mutlak. Tidak boleh dibuat air wuduk. Teman serumahku juga gelabah. Lalu ku teringat kepada bakal ibu mentuaku itu. Kuhantar sms kepadanya.

"Auntie, rumah Auntie ada air x? Rumah Nurul takde air"

Lalu dibalasnya.

"Kah..kah..kah ada byk air. Mari lah mandi kat sini"

Isk. Sampai hati dia gelakkan aku yang sedih ini. Dalam hati gelakkan diri sendiri dan gelak sebab bakal dapat ibu mentua sepertinya. Bahagia sebentar.

Ku balas.

"Nurul nak tumpang smyg je. Nurul bawak Kak Su skali boleh tak?"

Dia balas lagi.

"Boleh je"

Dalam pada tidak mahu mandi itu, sesampai di rumahnya, dua-dua mandi :P

Emak Encik Gajah memberikan kami 2 bekas air yang penuh dengan air yang setiap satunya seberat 3kg air mutlak untuk dibawa pulang. Dia juga membekalkan kami dengan satu liter air mineral untuk diminum. Terharu.

Oh sebelum itu, ku mahu ceritakan sesuatu benda yang sengal.

Sewaktu bersiap-siap untuk ke rumah bakal ibu mentuaku, Encik Gajah menelefonku.

Gajah: Hai budak busuk!

Aku: Memang busuk pun. Takde air ni. Nak g umah mak abg nk tumpang air.

Encik Gajah: Oo takde air. Hahahaha ok la siap-siap la.

Aku: OK.

Encik Gajah: Hahahahahahahahhha. Hahahahhaha.

Aku: Dah-dah la tu gelak. Grrr.

Encik Gajah: (Gelak sampai aku letak telefon).



Tadi mak dia gelakkan aku. Ni anak dia pulak. Sama je anak beranak.

Sengal.

Sunday, October 19, 2008

Sengal 1

Jika anda mengikuti entri ini, pasti anda sangkakan bahawa hujung minggu ku akan gumbira dan happening. Namun kesudahannya, tidak sama sekali. Sabtu semalam seharian aku menghabiskan masa dengan berada di rumah, di depan televisyen atau di depan komputer. Kenapakah?

Ia bermula begini..

Malam itu makcikku yang mahu mengajakku ke Nilai menghantar sms bahawa dia tidak jadi ke Nilai. Jadi serta merta aku membuat keputusan untuk mengikut bakal mentuaku ke majlis kahwin dan rumah terbuka adik beradiknya. Aku sudah memikirkan baju apa yang mahu dipakai nanti dan dengan gembiranya menjahit semula span bahu baju itu kerana ianya tidak kena dengan seleraku. Jadi tidur malamku sudah dibayangi mimpi-mimpi ke majlis kahwin dan ke dua rumah terbuka di Shah Alam. Excited katakan.

Paginya aku bangun sembahyang Subuh dan tidur semula jam 7. Aku sudah set kan alarm di telefon bimbitku untuk mengejutkan aku jam 8 kerana mahu bertolak jam 9 dari rumah. Tiba jam 8 dan aku bangun, masih mengantuk dan aku tidur semula. Mimpi lagi pergi ke majlis kahwin dan ke dua rumah terbuka di Shah Alam. Terjaga semula jam 0840 kerana terkejut dan takut terlambat. Kepalaku terasa pening amat dan tekakku loya. Aku pelik. Namun tekakku memang loya semacam.

Lalu aku ambil telefon bimbitku dan menghantar sms kepada bakal ibu mentuaku.

"Auntie, betul ke nak bertolak kul 9 ni?"

Tidak lama kemudian bakal ibu mentuaku menelefonku.

Auntie: Assalamualaikum Nurul. Auntie sedang siap-siap la ni. Jap lagi Auntie ngan Uncle ambik Nurul ye.

Aku: Waalaikumussalam Auntie. Kepala Nurul pening giler nih. Rasa nak muntah la.

Auntie: Ooo. Bangun mengejut kot. Takpela, Nurul rehat dulu, jalan-jalan dulu ke, dalam kul 0910 tengok macam mana ye. Auntie pun tengah kemaskan barang Izzaty ni.

Aku: Ok2. (Blur2..mana sempat nak recover dlm 20 minit..isk isk teruk gak pening nih..)

Selepas itu, aku cuba untuk mengikut apa yang bakal ibu mentuaku suruh namun tidak berjaya. Jam 0910 berlalu namun tiada panggilan telefon darinya. Aku menunggu sehingga aku tertidur. Telefon berdering jam 0950, bakal ibu mentua bertanya tentang keadaanku. Pelik juga aku waktu itu kerana bakal ibu mentuaku itu bukan jenis yang tidak menepati masa. Bila difikir-fikir semula, rupa-rupanya aku tersalah dengar, sebenarnya dia beritahu mahu keluar jam 10, bukan 0910. Adohai. Terlepas lah peluangku hari itu. Jadi, sambung tidur lah jawabnya. T_T

Sengal.

Friday, October 17, 2008

Mood Tidak Baik

Sangatlah bosan hari ini. Sampai ofis kul 9:30 (kot). Lepas tu reply emel jap, lepas tu check bank duit claim spek dah masuk ke belum (dh masuk, Alhamdulillah). Try bayar MARA melalui m2u tapi m2u yang bari ni selowwww giler. Bengang pulak tunggu lama2. Hmm. Yang dh berniat nak bayo ni tak jadi nak bayo. Huh! Kalo guna internet kat umah lagi la slow internet. Aduh~~

Wahai encik Maybank, sesunggunya site baru anda itu tidak bes berbanding yang lama.

Lepas tu anta claim medical yang ku gi klinik Rabu lepas. Harap2 cepat la masuk. Hah. Nak yang cepat aje.

Lepas tu pulak, takde pulak email masuk dari budak ITISJan03. Lagi lah bohsan. Hadoi. Encik Gajah pulak tak mereply sms. Tergantung di tengah jalan. Sambung tido kot. Besnye Jumaat camni tido2 lagi di katil. Aku mahu kerja di Terengganu jugak!!

Oh. Teringat pasal Terengganu, aku teringat pulak kat kawan aku, Jie yang cakap ade kerja kosong untuk programmer di Terengganu, kat Kemaman. Kampeni oil n gas katanya. Petronas kah? Aku nak sgt keje kat Ganu. Leh balik kampung selalu. Mungkin juga leh jumpa Encik Gajah selalu. Tapi kadang2 tak bagus gak kalo jumpa selalu. Nanti gaduh pun selalu. Haha. Ye, saye telah terbiasa hidup mcm ni bila 2 kali sebulan je jumpa Encik Gajah.

Oh berbalik kepada tawaran kerja tadi, aku telah pun menghantar resume ku kepadanya. Tak taulah apa kesudahannya nnt. Kita tunggu dan lihat jer.

Thursday, October 16, 2008

Jamie's Wedding

Pasangan Pengantin: Nur Jamilah binti Hasnawi & Mohd Nasir
Di: Alai, Melaka
Tarikh: Sabtu, 11 Oktober 2008



Saya (si tembam) dalam kereta Enol, dalam perjalanan



Sesampai di rumah Jamie, terus menyempit di dalam bilik pengantin. Sowi Jamie :P



Setelah siap di makeup, Jamie menunggu hero nya datang



Haa..dah sampai pun hero Jamie, berlatar belakang kan bunyi kompang



Lalu mereka pun duduk di pelamin ini



Lalu Encik Gajah pun sibuk mengambil gambar. Alamak baju dia sepasang la pulak dengan pengapit pengantin perempuan. Cettt.. :P



Namun saya tidak sempat melihat pengantin makan di meja makan ini



Yang hadir: Dari kiri ialah Miss Nurul Huda, Miss Intan Marliana, dan Miss nadxoxo



Turut hadir: Mr. Zamani bersama Mrs.-Zamani-to-be



Aku suka kasut oren itu!




Semoga Puan Jamie kekal jodohnya dengan Encik Nasir, menjalani kehidupan yang diredhai-Nya, dan mendapat kebahagian selamanya! Jangan lupa untuk hasilkan anak-anak yang cumel serta soleh dan solehah k! Dan selamat berpindah ke Bintulu bersama suami terchenta~

Edited: More photos at gajahchan fotopages

Wednesday, October 15, 2008

Kan Dah Cakap

Kan dah cakap, aku MC lagi harini. Hehehe. Aik suka pulak. Padahal sakit gila tekak dan dada sebab batuk-batuk dan banyak kahak. Hidung pula tersumbat. Isk. Tak patut gembira. Suara pun dah takde ni. Kalau ada pun, rock habes..

Dari semalam sebelum tidur, aku dah sakit gila tekak. Sakit sampai tension. Dah lah Ubat Batuk Cap Ibu dan Anak itu ketat gila nak bukak cap dia. Akhirnya setelah Encik Gajah memberi cadangan untuk merendam cap nya di dalam air panas, akhirnya berjaya membuka dan memakannya sebanyak 2 sudu besar sebelum tidur. Time kasih Encik Gajah. Kau lah hero ku.

Hari ini tidak larat bangun pagi. Decide tak mahu pergi kerja. Bangun jam 10 pagi. Duduk depan pc. Surfing di internet. Mencari rumah sewa. Huh. Susah betul nak cari. Lepas tu balas emel orang yang nak tawarkan kerja. Sila kasi kerja kepada saya! Dengan gaji yang lebih tinggi dari sekarang, okay! Dan sediakan task-task yang mencabar minda. Haha. Macam mampu je. Aih melalut pulak.

Jam 11.30 pagi sampai di klinik. Dalam 15 minit menunggu, akhirnya dapat jumpa doktor. Doktor kata kahak ku banyak. Temperature badan okay. Tapi masa cakap dengan doktor, suaraku antara keluar dan tidak. Dia kasi aku 6 jenis ubat. Aku kene bayar RM43. Mahalnya. Semua ubat me-lalok-kan. Doktor kata ada satu ubat yang akan membuat degupan jantung semakin laju dan tangan terketar-ketar. Doktor kasi MC.



Setelah makan tengahari merangkap makan pagi, aku telan kesemua ubat seperti gambar di atas. Tak sampai setengah jam aku dah tak rasa tangan dan kaki aku. Tidur ajelah. Zzzz. Mimpi pelik-pelik. Setelah dengar guruh yang kuat macam letupan bom pada jam 6 petang, aku terjaga. Masih tidak merasa kaki dan tanganku. Namun aku bangun perlahan-lahan untuk mengelakkan kepala pening. Pergi amik wuduk dan sembahyang. Off pc sebab kilat dan guruh sedang rancak di luar. Tak tahu nak buat apa di bilik, aku bukak tv kat ruang tamu. Pun kene tutup jugak sebab guruh dan kilat. Baring di karpet ruang tamu untuk menyejukkan badan yang agak berpeluh akibat memakan ubat yang menyebabkan degupan jantung semakin laju dan tangan terketar-ketar.

Harap esok dapat pergi kerja. Walaupun sudah tahu akan bosan. Haih.

Tuesday, October 14, 2008

Indecisive

Hai hai semua.

Hari ini tekak saya gatal sangat. Ini adalah permulaan kepada batuk. Nak telan air liur pun susah. Suara pula sudah mula menjadi lain sedikit. Saya agak esok saya dapat MC lagi kalau pergi klinik. Kita tengok pada esok hari bagaimana ya! :D <-- suke betol kalo dapat MC :P


Hari ini saya pening sikit. Sebab saya kena buat pilihan aktiviti untuk hari Sabtu ni.

Pilihan 1

Aktiviti: Pergi majlis kahwin kenalan bakal bapa mertua (juga ex-student UTP) dan juga bakal ibu mertua, selepas itu terus ke 2 open house yang dianjurkan oleh adik beradik bakal ibu mertua di Shah Alam (saya memang dijemput).

Kenapa saya mahu pergi: Seronok juga berjalan-jalan melaram dan berbaju kurung ke majlis kahwin orang + dapat tengok pelamin/makeup/baju pengantin/hantaran mereka supaya menjadi panduan saya nanti. Saya suka juga beraya di rumah adik beradik bakal ibu mertua saya kerana saya sudah selesa dengan mereka dan saya dianggap seperti keluarga mereka sendiri walaupun masih belum berkahwin dengan Encik Gajah. Salah satu sebab untuk pergi ialah kerana saya tidak perlu memandu.

Kenapa malas mahu pergi: Ada sedikit perasaan bahawa aku selalu mengutamakan keluarga mereka berbanding diri sendiri. Setiap minggu keluar dengan keluarga mereka terutamanya bakal ibu mertuaku.

Pilihan 2

Aktiviti: Ke open house kawan sepejabat di Seri Kembangan.

Kenapa saya mahu pergi: Kawan-kawan sepejabat yang lain tentu menyerbu rumah ini. Seronok jika dapat beraya bersama, serta lepak bersama rakan-rakan. Sudah tentu ada mengambil gambar yang sungguh ceria (dapat bayangkan).

Sebab malas mahu pergi: Saya perlu drive ke sana. Seorang diri pulak tu. Kalau dekat tak apa lah juga. Tapi sebenarnya bukannya jauh sangat pun :P

Pilihan 3

Aktiviti: Menemani makcikku ke Nilai untuk membeli baju dan tudung. Dia mengajakku sebagai penasihat fesyen. (bangga)


Kenapa saya mahu pergi: Boleh bermain dengan anak-anaknya (Ameera dan Aisha) yang kurindui. Boleh juga cuci mata window shopping. Selain itu, ku tidak perlu drive.

Kenapa malas mahu pergi: Akan terlepas peluang untuk melaram memakai baju kurung dan diambil gambar bersama rakan-rakan.



T_T

Friday, October 10, 2008

My Favourite Anime Series - Part 1

This time I shall talk about my favourite anime series. But before that, I want to give some credits to Shikin (my first roomate in UTP) and Kak Nik (my batch-mate in UTP), who influenced me to watch my first anime, Naruto. Credits also goes to Encik Gajah who taught and shared knowledge about anime with me - we are anime-lovers until now :)

1. Naruto


As I mentioned before, this was the first anime I watched. It was during my first semester in UTP. When weekend comes, me and my friends don't know what to do and Kak Nik suggested me to watch this anime. I think Naruto series has just started at that time with 20+ episodes. At first, I ignored her suggestion but later when I tried to watch the first episode, I fell in love with it and watched it until the latest episode at that time. I followed the anime until the end (200+ episodes), and now I am still following the ongoing series of Naruto Shippuuden (teenager version of Naruto). Now they are airing the 79th episode of Naruto Shippuuden. For more info, please click here.

Why I love it:
It tells us about loneliness, friendship, and Naruto's strive to become recognized by people around him that makes me feel so touched. Apart from that, Naruto's hyperactiveness as well as his clumsiness never failed to make me laugh. The same goes to the other characters which most of them are hillarious! I also love how they fight - using kunai, ninjutsu, etc etc (not using modern weapons).

2. Bleach


As far as I can remember, this was the second anime I watched. I can't really recall who was the one influenced me to watch it but I think it was Encik Gajah. This anime is an ongoing anime series and up to this moment, it has 189 episodes. For more info, please click here.

Why I love it:
I think it is similar to Naruto when I say it is about loneliness, friendship, and ability to make viewers laugh. I love how persistent Ichigo is to protect his friends and family from danger. I love his power and the way he fights. Not to mention how cute Rukia's drawings when she wants to elaborate about something ;) The opening and ending song is always interesting especially the lyrics, really touching!

3. School Rumble


I think this is the most hillarious anime I have watched. It is about Tenma who have crush on Karasuma while she herself was being admired by Kenji. This love triangle + friends at school = School Rumble. School Rumble have 2 series which are School Rumble 1 and 2. Thanks Encik Gajah for introducing me this anime :) For more info, please click here.

Why I love it:
Tenma's character + Kenji's character + out-of-imagination scenes = hillarious!! Recommended to watch to cheer up your day :)

4. Ichigo Mashimaro


It has only 12 episodes with the theme of "cute girls do cute things in cute ways". Encik Gajah suggested me to watch it because I said I want to watch anime series that are cute :D For more info, please click here.

Why I love it:
CUTE characters and personality. I really adore them! This is the funniest anime I have watched after School Rumble.

5. Nana


The theme is love and friendship. I heard this anime from many people since study years but I didn't watch it until this year. I felt like watching it because I by chance watched it from Maria's laptop when Dejah watch it. At that time the scene when Komatsu Nana and Osaki Nana first time met in a train and I think Komatsu Nana is clumsy, cute, and funny whereas Osaki Nana is looking so cool. That's when I decided to watch it. For more info, please click here.

Why I love it:
I can relate Komatsu Nana's life with mine, keep falling in and out of love until she finds her true love. She is also someone who loves attention, dependant on people around her, and very fragile. Once I watched the first episode, I can't wait to watch the next episode and the next and next. Really addicted to it! I would say that this is the most touching anime that I have watched. I cried so much watching this anime. At one time, I was so brokenhearted watching a scene which Shoji dumped Komatsu Nana for another girl, I cried at the office when I told Emi about the scene. Not recommended to watch when you are down. Haha. The OSTs are also nice! I love all of them :)




Stay tuned for the next part! :)

Thursday, October 09, 2008

Bebelan Nad di Pagi Khamis

Pagi ini ku bangun awal. Bersemangat nak ke pejabat sebab semalam dah seharian terperuk kat rumah. Tapi kepala dan mata ni rasa berat sungguh. Lepas mandi pun sama. Dah la rasa sejuk giler. Masa drive pun sama. Bawak laju-laju pun tak jadi jugak. Sampai pejabat pun macam tu jugak. Haih! Dari tadi berura-ura nak pegi tidur kat surau tapi tak pegi-pegi jugak sampai sekarang.

Sekarang jam menunjukkan pukul 10:17 pagi. Aku baru je lepas isi borang claim sebab amik medicine semalam. RM33. Banyak gak tu. Boleh makan buffet berbuka. Eh..lupa pulak dah lepas bulan puasa. Hmm..harap-harap dapat cepat la duit claim ni. Mereka (company insurance) masih berhutang dengan aku duit spek RM430 dan duit perubatan gak RM32. That was 2 months back, ok. Lama giler tunggu. Sekarang diorang nak kene bayar aku lagi RM33. Total up semua jadi RM495. Kalau dapat, makcik kayo lah jawabnye :D

Teringat semalam ada company call nak offer kerja untuk aku. Yup, since aku dah mulakan aktiviti mencari kerja lain last month kat Jobstreet dan JobsDB, and company tu pun tengah cari orang. Aku tak apply pun sebab aku kalau boleh nak cari kat Terengganu. 18 December ni, aku bakal habis contract dengan my current employer. Biasanya memang akan extend lagi contract tapi aku rasa aku tak mau dah kot. Dah bosan being on-benched sekian lama.

Tapi masa company tu call, aku tengah agak lalok sebab kene penangan ubat-ubatan yang menidurkan. Masa tu kepala berat giler dan macam tak boleh pikir sangat. Aku jawab je mana yang mampu. Uhuk-uhuk. Tak sihat + cuak = gelabah menjawab soklan interview secara tak formal :( Argh terasa fail masa tu jugak sebelum mengetahui result dapat ke tak ke..

Setelah aku mengatakan bahawa aku kurang sehat haritu dan aku on MC, dia pon cakap nak hantar email kat aku je sebab communication through phone tu macam kurang berjaya. Haha. Petang tu kul 6 lebih lepas bangun tidur, aku bukak inbox kat yahoo and tengok dia dah hantar pun email tu. Lepas baca document yang dihantar, baru lah aku tahu bahawa diorang memerlukan orang yang experience 4-8 tahun. Wooo.. cuak tengok nombor-nombor tuh. Alahai, aku kerja tak sampai 1.5 tahun lagi, tapi dia call aku. Pelik jugak sebab dia dah baca resume aku dah terang-terang aku 1+ year experience je. Tapi apa yang aku nampak, semua skills yang dia require memang kene dengan skills yang aku ada. So aku cakap jela aku interested bla bla bla. Tengok lah macam mana nanti. Kalau ada rezeki, ada la. Bismillahi tawakkal tu 'alallah..

Untuk pengetahuan kawan-kawan semua, aku kena kerja Sabtu ni. Ini adalah untuk menggantikan cuti yang diberikan oleh company ku pada Jumaat lepas iaitu hari raya ke-3 untuk memberikan cuti panjang kepada pekerja-pekerja. Yelahkan, Rabu dan Khamis tu memang public holiday. Kalau yang tak meraikan hari raya tu, takkan la nak datang kerja hari Jumaat jugak and lepas tu dah weekend dah. Sah-sah la ramai ponteng :P

Tapi Sabtu ni, kawan aku kawin kat Melaka iaitu Cik Jamie a.k.a Beluncas. Jadi aku akan pergi jugak majlis kahwin dia tapi pandai-pandaila aku uruskan macam mana kat pejabat tuh ;) *gelak jahat*

And satu lagi nak cite, malam ni Encik Gajah pulang ke KL~ *wink* Tak sabar nak tengok rambut 'cacak' nya :P Semoga Si Dia selamat sampai, insyaAllah.

OK lah, itu sahaja untuk kali ini,
Semoga berjumpa lagi di lain entri!

(chewah..macam pantun la pulak) :P

psst: nak gi tidur kat surau jap. hihi

Wednesday, October 08, 2008

Macam-macam Cerita

Bangun pagi ini terasa tekak perit sungguh. Sebenarnya sejak pagi semalam lagi bermulanya sakit tekak ni tapi kuabaikan saja. Malam tadi sebelum tidur aku dah makan ubat sakit tekak yang ada dalam simpananku tapi nampaknya sampai hari ini masih berlarutan.

Aku bangun awal dengan niat mahu pergi kerja. Namun aku membuat keputusan untuk ke klinik sahaja untuk mengelakkan sakitku ini berlarutan. Aku tidak pasti kenapa boleh sakit tekak tapi seingat aku, ia bermula dari pagi semalam selepas makan kuih raya kawan-kawan di pejabat. Too much of kuih raya, maybe? :P Yelah, dari pagi, bawak ke tengahari, bawak ke petang, semuanya kusumbat dengan kuih raya ;)

Selain itu, aku sakit gigi sejak di kampung lagi. Sampai hari ini. Sudah 4-5 hari. Dah sampai masa agaknya untuk gigi yang rosak ni dicabut. T_T Tapi tak boleh cabut kalau masih sakit. Kena lah makan pain killer dulu untuk memastikan gigi tidak sakit sewaktu dicabut. Tapi sampai hari ini aku tak makan painkiller tu lagi :P

Sewaktu aku mahu ke klinik tadi, sedang memanaskan enjin, aku perasan satu benda kat kereta aku.


1 2 3 4


I love fancy numbers. Even my car plate number is a fancy number. Tapi itu semua kerja Abahku. Dia yang pilih nombor-nombor itu semua. Aku cuma tumpang pakai kereta dia saja :)

Berbalik kepada cerita klinik tadi. Selepas tiba di klinik, aku tengok ramai sangat orang kat sana. Semua demam raya agaknya. Kerusi-kerusi yang disusun di koridor klinik semuanya occupied. Aku berdiri sekejap dan tak lama kemudian ada tempat kosong dan aku dapat duduk. Lama juga menunggu baru lah sampai turn aku. Bila dah jumpa doktor, aku dapat MC. Yeay! Ada reason aku tak perlu ke pejabat hari ini. Kanak-kanak, don't try this at home, or...office. This is the reason why I am blogging now :)

Malam semalam aku masak sup ayam untuk kami satu rumah. First time buat sup ayam. Dan frankly first time basuh ayam. Sebelum ni pernah buat sup sayur je :D Ya, saya tahu saya tak pandai masak. Ya saya tahu saya sudah berumur 23 tahun. Dan ya, saya tahu saya tunangan orang. Tapi saya sedang belajar la ni. Kalau cerita kat Ummi atau Encik Tunang, sure diorang happy dengar aku masak :D


Sup ayam Nad


Gambar sup ayam ini diambil beberapa minit yang lalu setelah dipanaskan untuk dimakan pagi ini. Jadi janganlah pelik jika anda tidak nampak ayam di dalam sup ayam tersebut kerana ayam tinggal satu ketul je dan yang nampak hanyalah potato :D Saya mohon agar sup ayam ini tidak dibandingkan dengan sup ayam anda semua yang sudah tentu sedap dan bukan seperti sup ayamku ini. Dan ianya juga tidak ditabur daun bawang atau bawang goreng kerana kesuntukan sumber di dalam peti sejuk rumah mahupun di dapur.

Habis cerita sup ayam, aku nak cerita pasal rumah sewa ni pulak. Sewaktu makan malam dengan housemateku, aku diberitahu bahawa tuan punya bangunan yang kami tinggal sekarang ini mahu kami berpindah dalam masa 2 bulan dari sekarang. Means before masuk tahun depan la agaknya. (Apartment ini dimiliki oleh satu syarikat, bukan orang perseorangan). Ini adalah untuk memberi peluang kepada golongan berpendapatan rendah/ibu tunggal/kurang upaya untuk tinggal di sini. I am aware that this building is actually meant for those people tapi aku tak sure pulak kenapa kami dapat duduk kat sini. Tapi, ketepikan soal itu, mari berfikir di mana mahu tinggal selepas ini.

Kebetulan pula semalam, seorang lagi housemateku telah berkunjung ke rumah temannya di Hentian Kajang. Katanya rumah itu cantik dan lebih luas. Satu floor ada empat rumah. Dan bangunan di situ masih baru lagi. Ia mempunyai 3 bilik tidur yang semuanya sama saiz dan 2 bilik air. Jadi sekarang kami sedang consider untuk mencari rumah di situ kerana bunyinya macam bes. Public transport pun senang didapati di situ untuk housemateku yang tiada kenderaan. So, wish us all the best k!

Aku ada satu lagi cerita nak diceritakan. Bacalah kalau mahu ;) Malam semalam sewaktu aku sedang enak surfing di internet dan bermain game Diner Dash: Flo On The Go, tiba-tiba terdengar ketukan kuat di pintu rumahku. Aku sangkakan housemateku yang pulang dan tertinggal kunci rumah, rupa-rupanya budak-budak anak jiran tetangga yang datang beraya. Ada empat orang girls kesemuanya memakai pakaian cantik-cantik. Aku serba salah mahu mengajak mereka masuk kerana memikirkan tiada apa yang menarik mahu dihidangkan untuk mereka. Tambahan pula, aku seorang saja di rumah waktu itu. Namun tidak sampai hati pula untuk berbuat begitu.

Aku ajak mereka masuk dan hidangkan kuih-kuih raya yang ada. Aku beri mereka minum air Vanilla Coke yang tinggal 250ml saja di dalam peti sejuk - masukkan dalam 2 gelas. Aku suruh mereka kongsi-kongsi minum. Hoho. Kejam atau baik hati aku ini? :P Aku switch on tv ku supaya tidak senyap sunyi kerana aku kurang mood untuk berbual dengan mereka waktu itu. Nampaknya taktikku berjaya mengalihkan perhatian mereka.

Setelah beberapa lama, terdengar lagi ketukan di pintu. Setelah pintu dibuka, kelihatan empat orang gadis-gadis kecil berpakaian cantik-cantik mahu datang beraya juga. Aku jemput mereka masuk dan aku hidangkan air soya berperisa jagung yang cuma tinggal sedikit di dalam peti sejuk - juga cukup-cukup untuk dimasukkan ke dalam 2 gelas. Yang ini juga suruh mereka kongsi-kongsi minum :P

Mereka juga nampaknya suka akan rancangan yang ditayangkan di televisyen waktu itu - Dunia Baru The Movie. Kami menonton dan gelak bersama-sama melihat gelagat pelakon-pelakon di dalam filem itu. Aku hanya bertanya sedikit-sedikit saja kepada mereka - dari blok mana? sudah berapa rumah pergi beraya malam ni?

Setelah habis minuman mereka, dan sudah menerima duit raya dariku, mereka meminta diri untuk pulang. Phew~ Walaupun tidak cukup makanan/minuman untuk mereka, tapi kerana rezeki mereka ada, Alhamdulillah cukup saja untuk mereka :) Akhirnya aku berasa senang hati kerana dapat melayan mereka. Tetamu itu kan rezeki :)

Monday, October 06, 2008

Another long entry

Malam 25 September lalu, aku, Pok Kobik (pakcikku), dan Syafiq (sepupuku) bertolak dari Bangi ke Besut pada jam 12 tengah malam. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 6 jam itu amat lancar memandangkan warga kota belum berpusu-pusu pulang ke kampung lagi. Pada ketika itu juga aku telah belajar route pulang ke kampungku yang sebenarnya kerana sebelum ini aku kurang ambil periksa :D

Alhamdulillah, setelah tiba di rumahku, waktu itu baru sahaja berkumandang azan Subuh. Setelah menunaikan kewajipanku, aku melelapkan mata untuk mengqadha' tidurku yang tidak cukup setelah berjaga di kebanyakan waktu sewaktu perjalanan pulang tadi walaupun tidak memandu. Setelah lebih kurang 4 jam, aku bangun dari tidur untuk memulakan kerja-kerja mengangkut dan mengemas barang di rumah baru. Sememangnya ia amat memenatkan lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan ketika semua ummat Islam sedang menunaikan kewajipan berpuasa. Hari itu badanku sungguh lemah dan haus sehinggakan ada suatu ketika aku nampak air yang keluar dari paip di tandas rumahku amat menyelerakan. T_T

Proses mengemas dan menyusun barang-barang di rumah baru masih lagi belum selesai sampai saat ini. 3 malam pertama kami tidur di rumah itu, pintu-pintu tandas-tandas masih belum dipasang. 2 malam itu juga, tempat tidur kami ialah ruang tamu beralaskan tilam-tilam. Katil-katil dan langsir-langsir pula baru dipasang pada malam sehari sebelum raya. Dan sampai sekarang, cermin tingkap bahagian atas masih lagi belum dipasang. Masih banyak lagi yang tidak lengkap di rumah itu sebenarnya. Pintu-pintu untuk keluar rumah masih belum disyelek. Jubin belum dipasang di porch rumah. Pintu pagar kedua dan ketiga masih belum dipasang. Pagar juga tidak bercat. Grill juga baru separuh yang siap dipasang. Pendek kata memang express untuk raya dan buat yang mana perlu dahulu. Yang penting selamat dan selesa untuk kami tinggal buat masa sekarang. Namun aku gumbira :)

Raya kami tahun ini biasa-biasa saja. Hari raya pertama saja yang agak meriah. Hari lain tidak terasa seperti hari raya sangat pun. Sememangnya keluargaku malas mahu berjalan agaknya. Aku pula malas nak pergi ke mana-mana tanpa Ummi dan Abah. Jadi semua sekali adik beradik tidak berjalan-jalan sangat di hari raya. Ini memang selalu terjadi di hari raya di dalam keluargaku. Walaupun aku sebenarnya tidak berapa gembira dengan keadaan itu, aku diamkan saja. Tahun lepas aje aku bising-bising sebab mereka tak berjalan-jalan di hari raya.

Raya tahun ini ramai sepupuku yang masih kecil terkena demam campak. Kasihan mereka. Aku pun risau juga kalau terjangkit. Tapi bila difikirkan, bagus juga kalau kena. Dapat la MC dan boleh balik kampung :D Dengan kata lain, tak payah pergi kerja.

Raya tahun ini juga aku dapat menyedekahkan duit raya kepada semua sepupuku. Berbanding tahun lepas, ada yang tak dapat kerana tidak bersua muka. Nasiblah. Lagipun aku tidak berapa rapat dengan mereka yang tidak dapat rezeki duit raya aku tahun lepas itu. :P

Raya tahun ini, pada hari raya pertama kami memakai tema coklat/gold. Aku gumbira kerana dapat bergambar satu family seperti ini.


Dan ini


Begitu juga dengan ini


Setelah 10 hari berada di rumah, aku dengan berat hatinya pulang ke Bangi pada jam 11:30 pagi semalam (Ahad) dan sampai di rumah sewa pada jam 2:30 pagi hari ini (Isnin). T_T

Sebelum mengundur diri, kusajikan gambar-gambar rumah baruku yang tak berapa siap. Haha.


Pintu masuk utama..dari dalam rumah



Ruang tamu



Ruang tamu lagi


Ruang tamu lagi dan lagi



Dan lagi



Pintu masuk kedua



Pintu masuk ketiga



Dapur basah..belum pasang langsir lagi



Dapur basah juga



Dapur kering..juga tak sempat pasang langsir lagi



Ruang keluarga



Bilikku yang kukongsi bersama Kak Chik



Bilikku..tengok tu..ada tilam jer.. T_T



Bilikku yang tiada perabot lagi T_T



Porch belum siap lagi. Belum tampal mozek



Pemandangan porch dari pintu masuk utama rumah



Pagar yang belum bercat

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails