Sunday, August 24, 2008

Pengalaman 180808

Setelah sekian lama mau update tentang majlis pertunanganku, baru hari ini ada kesempatan. Sehingga hari ni, genaplah 7 hari ku menjadi tunangan orang. Alhamdulillah, hanya syukur yang dapat kupanjatkan ke hadrat-Nya.

Last week, hari Sabtu jam 7 mlm, aku, pakcikku n kwnnya, n sepupuku bertolak ke kampung halaman menaiki kereta pakcikku. Sepatutnya bertolak Jumaat mlm tapi krn hal2 yang tak dpt dielakkan, delay la sket perjalanan. Jam 1:30 pagi Ahad kami tiba ke destinasi. Syukur perjalanan kami selamat.

Setelah melelapkan mata utk menghilangkan kepenatan travelling 6 jam lebih, pagi itu ku dan Kak Ngah ke pekan yang berdekatan iaitu Jerteh utk membeli brg hiasan kecik2 utk hantaran. Last minute sket :P Ini kerana hantaran2 dr kami hanyalah letak dlm kotak mengkuang, tp dlm tu kene la hias gak sket2. Dh beli tu, aku n adikku memerah otak utk menghasilkan hantaran yg comel. Jadi, ni lah hasilnya:


Persalinan untuk akad nikah



Songket


Cumel kan? :P Hantaran yg lain mcm sejadah, main lipat n letak je kat dlm kotak. Hantaran yg lain2 spt buah naga, puding gula hangus, kek lapis sarawak, n sireh junjung x perlukan kreativiti ku. Letak je kat dlm kotak/bakul yg dibeli.

Petang pulak lepas Asar, kami satu family berkumpul di Pusat Tuisyen/rumah pakcikku di Pengkalan Nyireh. Masa tu mak andam n anaknya dtg utk setupkan pelamin.


Sementara menunggu diorg setup tu, kami semua bersihkan hall tu n cabut2 plastik kerusi2. Seronok!


Jika korang curious kenapa majlis tu dibuat di situ, dan bukan di rumahku sendiri, ini adalah kerana rumahku sedang dibina di tapak lama rumah kami. (Sila tgk previous posts) Sekarang kami tinggal di rumah jiran kami (xde org duduk situ) kat blkg rumah. Rumah tu penuh ngn brg tuan punya rumah n brg2 dr rumahku jugak. Memang crowded la. Rumah nenek sebelah mak pulak kat seblah rumah lama kami je tp rumah nenek pun penuh ngn brg2 umah ku jugak. Xboleh nak buat majlis kat ctu. Memula aku buntu gk memikirkan nak wat kat mana, akhirnya pakcikku offer pusat tuisyen/rumah dia utk wat majlis tu. Selesai masalahku :)

Malam tu plak, penat n cuak2, sambil tu wat draf utk Pengerusi Majlis n Wakil pihak perempuan. Pastu iron tudung utk majlis tu nnt (tu pun nak ckp ke? haha). Pastu tdo kul 11:30mlm kot. Esoknya bangun, cuak2 smpi x lalu mkn. Tp mkn la jugak roti sebanyak separuh keping. Hahah~

Kul 11:30 pagi rombongan pihak lelaki dijadualkan sampai. Jadi kul 9:30pg dh ke tmpt pertunangan memakai sluar trek n t-shirt lengan pendek (bukan bj tdo ek..haha) n bwk skali bj tunang. Dh smpi sana, tlg2 apa yg patot sblm dimekapkan. Kul 10 lebih mak andam dtg mekapkan. First time, sonok kene mekap. Xyah wat pape. Hahah..Dh la xde cermin. Tau2 je dh siap. Hehe. Nasib baik mak andam tu terer sbb dh 2 thn pengalaman. Heheh.

Rombongan pihak lelaki smpi lebih lewat dr yg dijadualkan sbb salah satu kereta rombongan tu tercabut tayar. Alhamdulillah tiada siapa yg cedera. Aku x berapa sure kul bape diorg smpi sbb gelabah sgt masa tu. Tp masa tu dh siap mekap la :P Masa2 genting tu jugak la baru nk cr sarung kaki. Nasib baik makcikku ade wat simpanan 1 walaupun dia x pakai. Hehe.

Setelah rombongan tiba, majlis pun bermula. Aku pun curi2 dengar dlm kecuakan. Hehe. Tiba masa, namaku dipanggil utk keluar duduk kat pelamin, n then disarungkan cincin merisik n tunang, amik2 gmbr, tetamu makan, n tetamu balik. Pastu br aku mkn. Kul 2 lebey kot first meal haritu :P


Sekarang kami sudah bergelar fiancee n fiance :P


Lepas mkn, trus tuka baju balik n g basuh pinggan2 n semua bende yg kene basuh n kemas hall. Hehe.. Kul 5:30 ptg br smpi umah. Phew~ penat sgt masa tu.

Aku puas hati n semestinya bersyukur sgt sebab majlis berjalan seperti yang di plan. Tetamu pun puas hati dengan makanan yang disediakan. Terima kasih semua kerana sudi dtg!

Overall, ku rasa sangat beruntung sbb family ku membantu menjayakan majlis pertunanganku. Pakcikku n makcikku sponsor tempat (termasuk pinggan mangkuk n bekas buffet, meja n kerusi utk tetamu yg dh ade kat situ), Pakcikku yg sorg lg sbg fotografer, Makcikku dr sebelah mak pulak jadi videografer, pengerusi majlis n wakil dr belah perempuan jugak saudaraku, makanan utk tetamu n pencuci mulut sebahagiannya dimasak oleh nenek n makcikku. Saudara2 ku yg lain jugak membantu secara direct n indirect. I am blessed to hv them. Thanks all! I love u all so much! Hanya Allah yg mampu membalas jasa kalian :)

Namun dlm kerianganku pada haritu, ku terima satu berita yang menyedihkan - kul 4 ptg tu bakal mak mentua aku call menyatakan bahawa anak saudaranya (sepupu tunangku) yg masih muda meninggal krn denggi. Al-Fatihah.

p/s: utk gmbr2 yg lebih byk, sila tgk kat frenster k!

Monday, August 18, 2008

Setapak Ke Hadapan


Alhamdulillah. Harini dh selamat jadi tunangan Encik Gaj :) Buat masa ni, tatap la gamba ni dulu eh. Lenkali insyaAllah akan diceritakan dengan lebih detail. Hehe. Stay tuned~ :D

Friday, August 15, 2008

3 hari lagi?

2 minggu lepas sampai harini memang busy.

Busy kat tempat kerja which was so unexpected :P Semua bende ni bermula apabila salah sorg org yg agak besar dlm our unit came all the way from India to our Satyam Malaysia. Yup, sesungguhnya dia datang untuk membizikan orang2 yang idle dan on bench di sini. For your info, in India memang ada banyak IT company n mempunyai pekerja2 yang diletakkan on bench atau lebih senang dikatakan sebagai xde project (menuggu project datang) adalah perkara biasa bagi mereka. Sebab itulah selama ini aku x busy pon :P

Berbalik semula kepada org besar yang mai dr India tuh, dia duk kat cni selama seminggu, wat banyak2 miting ngn kitorg, leh kata tiap2 ari gak la. N kami juga kene attend trainings yang ada kat E-Learning satyam ni. Siap kasi jadual dh, hari2 nak kene wat training apa selama sebulan and ahead. Pastu, kami jugak kene conduct web seminars yang memang dh disediakan tajuk2nya utk kami. Yang ni pulak team-based. My group's topic will be 'Basic Malay Language'. Hehehe. Aku agak bersyukur sebab tajuk yang diberikan utk my group agak senang berbanding dengan group lain yang mana lebih technical. Diorang kene buat pasal SAS, BODi, OWB, internal projects done, etc. Setakat ni kami masih dlm proses preparation. Tadi sempat wat video clip belakon2 sket utk masukkan kat dlm web seminar tu. Seronok juge :D Tapi kami masih blum dimaklumkan bilakah kami akan conduct bende tuh. Minggu ni pulak datang pulak sorang lg another org besar dr India seb baik dia ni wat sekali je meeting ngn kitorg :D

Ku juga busy dengan persiapan pertunangan yang tinggal lagi 3 hari. Sebenarnye takdelah sebizi mana pun sebab Ummi n Abah di kampung la yang bz sebenarnye utk majlis pertunangan anak pertama mereka ni ha. Aku bz mintak update dr Ummi terutamanya. Sll call tanye persiapan. Aku xdpt la nak nolong, nolong kasi duit jer la :D Time kasih banyak2 Ummi ngn Abah sebab bersusah payah untukku~ Tapi persiapan ni xdela se smooth mana. Ada gak la prob situ sini tp xbesar pun. Ok je la. And malam ni me n my uncle are supposed to depart for our hometown but then ada masalah sket dengan kete dia jadi tengahari esok inysaAllah akan bertolak ke Besut. Doakan semoga selamat perjalanan kami yer.

Ahad last week was my 23rd birthday. Selama hidup ni, inilah birthday paling hambar. Gajah xde kat cni, and aku xbalik kampung utk celebrate ngn family sbb esok dh nk balik kmpg kan. Masa jumaat 8hb tu, dh planning dh beli tiket bas ke Kerteh sbb nak g sambut bday ngn Gajah kat sana tp since Mak Gajah memerlukan aku weekend tu, aku terpaksa la mengutamakan bakal keluargaku, lagipun plan nak g Kerteh tu agak tak di plan betul2 jadi xpelah, cancel je. So ari sabtu tu g Rawang ngan Mak Gajah g lawat adik Gajah kat asrama. Ahad tu on my birthday, kuar ngn Mak Gajah lagi g Alamanda jalan2 beli barang sket n cuci mata. Mak Gajah tatau aritu bday ku. Aku pn malas nak bitau since masa bday dia xbeli2 lg adiah utk dia :P So my birthday was spent with my mother-in-law-to-be. It was not as bad as I thought it would be :)

The next day (Isnin), I bought a cake and celebrated my birthday with my colleagues. Ade sorg lg budak Satyam yang sama birthday ngn aku, iaitu Cik Kiah. Jadi kami sambut bersama2.


Sume ckp kek tu bes, Alhamdulillah :D Kek tu beli kat Secret Recipe Cyberjaya yang bernama Strawberry Chocolate. Rasa dia manis (choc) and masam (strawberry). Yummy!


I got a birthday present from CT yang berupa seekor teddy bear kaler pink di seluruh badannya dan kebesarannya lebih kurang sedap dipeluk olehku. Haha. Thanks ct! Tu adelah satu2 nye hadiah bday tahun nih. Haha.


Last 2 weeks gak ku xde sambungan ke internet. Wiu~ Maxis Broadband yang kukongsi pakai n bayar selama ni sudah tidak dikongsi lagi dengan kakak serumahku. Skang dia pakai n bayar sendiri. Kadang2 if lucky leh la tmpg pakai tenet. Kepada Cik Kmar, ku mintak ampun banyak2 sebab masih x punya masa utk edit layout blog mu itu. Mungkin after tunang ni leh kot, InsyaAllah :D Kene beli wireless adapter dulu kot utk pc ku itu. (Skang online kat laptop yg mempunyai wireless adapter, tp laptop ni bakal diberikan kepada adikku yang menunggu di kampung esok).

Ari Jumaat 1 Ogos lepas pegi KL Butterfly Park ngan Encik Gajah. Dia nak test kamera baru. Haha~ Sonok dpt main ngn kamera barunya itu walaupun rama2 dan kupu2 di situ x sebanyak kat Cameron Highlands tapi ok la, dekat jer nak g pon~ Cite pasal ni mgkn akan diceritakan di lain waktu :D

Sekian saja laporan utk kali ini.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails