Wednesday, June 18, 2008

A year has passed..and 2 months to go

Last year, 18th June 2007 was the very first day I entered career life. It feels like it just happened yesterday. There are so many things that I have been through - friendships were built, love was born, happiness, sorrow..

I want to dedicate this entry for my dearest friends in Satyam especially the best lunchmate ever - Emi, Maria, CT, and Dejah. I hope our bond will grow stronger in the future. I hope that we will share more moments together - be it sad or happy. Really, I want to thank all of you from the bottom of my heart. Without you girls, I will be as lonely as ever.

And 2 months from today, I will be someone's fiancee. There are a lot of things to do for the preparation. And only 20% settled as of now. I think 2 months is an ample time for me to settle everything. Hopefully. I am really looking forward to it =)

Thursday, June 12, 2008

Tujuh.. [Part 2]

Hehe, mari kita sambung tentang number TUJUH ini..

7 Perkara Yang Menakutkan Saya Di Dunia

1. Mati dalam keadaan tidak beriman
2. Kehilangan orang terdekat/tersayang
3. Labah-labah
4. Kegelapan
5. Gaduh dengan bestfriend
6. Melahirkan anak secara normal
7. Dibenci oleh orang sekeliling

7 Lagu Kegemaran Buat Masa Sekarang

1. I'm Yours by Jason Mraz
2. Ikenai Taiyou by Orange Range (Hana Kimi OST)
3. How Can I Not Love You by Joy Enriquez
4. Aku Dan Dirimu by Ari Lasso ft. Bunga Cinta Lestari
5. Ada Untukmu by Nubhan
6. No Air by Jordin Sparks ft. Chris Brown
7. Pemuja Rahasia by Sheila On 7

7 Perkataan Yang Selalu Saya Sebut

1. Comel!~
2. Mwahx!
3. Amik ko!
4. Hehehe
5. Bismillahirrahmanirrahim..
6. Yeay!
7. Hampeh..

7 Perkara Yang Bernilai Bagi Diri Saya

1. Islam dan iman
2. Family
3. Friends
4. Gajah and family
5. Nyawaku sendiri
6. Henfon
7. Pekerjaan = duit

7 Pertama Kali Dalam Hidup Saya

1. Dilahirkan ke dunia - 10 Ogos 1985
2. Masuk sekolah - 1989
3. Membuat persembahan di khalayak - 1991
4. Masuk asrama - 1998
5. Masuk universiti - 2003
6. Kenal Encik Gajah - 2005
7. Masuk kerja - 2007

7 Orang Yang Bertuah Untuk Menjawab Soalan-soalan Di Atas
-kepada sesiapa yang di tag tapi xmau wat pun xpe. kalau x di tag tapi nak wat pun takpe. hehe

1. Maria
2. Kay
3. Dejah
4. Enol
5. Zulbo
6. Dy
7. Kak Kemi


Phew~

Wednesday, June 11, 2008

Tujuh.. [Part 1]

Puan Cik Ah telah meng-tag ku di fotopage nya. Dia cakap ku asyik mem-blog tentang ku dan si dia saja? Mana ada!! *blush*
Ahh..layankan saja..hehe..


7 Fakta Mengenai Diri Saya


1. Nama sebenar ialah Nurul Nadiah binti Ahmad Suhaidi. Anak pertama dari 6 adik beradik yang terdiri dari 5 perempuan dan 1 lelaki. Adik lelaki tu ialah yang paling bongsu dan kini berumur 8 tahun. Nama ku adalah yang paling kurang canggih di kalangan adik beradik sebab agak common :P Nama panggilan ialah:


  • Nadiah/Nad - di kalangan rakan-rakan
  • Kakak - di kalangan adik-adikku
  • Nurul - parents and bakal parents panggil :P
  • Yo - nama yang ku bahasakan di kalangan family ku dan nama yang dipanggil oleh family members selain parents and adik-adik (nenek,atok,pakcik,makcik)
2. Sangat suka mengelamun. Sebenarnya bukannya suka, tapi selalu. Tak sengaja termengelamun. Hehe. Banyak berfikir ketika di dalam bilik air dan tandas. Kadang-kadang mengelamun sampai tak sedar rupanya dah siap mandi. Hihi.


3. Suka sangat muzik. Dan suka menyanyi. Hehe. Tapi baru 3 kali pegi karaoke :P Biasanya menyanyi kat dalam bilik je. Tak menyanyi kat bilik air macam orang len. Hehe. Biasanya dengan secara tak sengaja, ku menjadi source orang untuk mencari lagu. Sampaikan masa industrial internship kat Freescale dulu, SV kawan aku slalu mintak lagu dgn aku. Masa tu sangat gilakan lagu Indon.


3. Suka berkemas. Selalunya bersemangat lebih untuk berkemas pada waktu sebelum tidur dan selepas bangun tidur. Kadangkala menyusahkan diri sendiri jugak sebab walaupun kul 3 pagi dan mengantuk, kalau nampak sesuatu yang menyakitkan mata dan akan serabut kalau tak kemas, memang akan kemaskan masa tu jugak. Pastu baru boleh tidur dengan aman. And pagi2 pulak, walaupun dah lambat nak pegi keje, kemaskan jugak sbb tak boleh tgk benda bersepah nnt tak sedap hati.


4. Mempunyai kenderaan yang berwarna oren iaitu sebuah Perodua Kenari kepunyaan Abah :P Warna sebenar kereta tu ialah silver. Oleh kerana ada accident yang telah mencacatkan kecantikan kereta itu, Abah decide untuk mengecat kereta itu dengan satu warna lain. Abah suruh ku decide nak warna apa. Aku excited sebab dapat decide warna baru kereta itu. Selepas berfikir-fikir, bertanya rakan-rakan, dan beberapa kali bertukar fikiran, akhirnya warna muktamad yang ku pilih ialah Baby Blue. Sekali Abah cat kaler oren T_T (nak lain dari yang lain punya pasal).


5. Suka sesuatu yang comel. Tak kiralah benda ataupun orang. Hehe. Memang sangat mudah attracted to benda2 yang comel, be it perangai yang comel sekalipun. Dan sebab itulah ku sangat sukakan budak2 kecik dan baby kerana mereka memang indeed comel!! Kat dalam pc ku ini memang ada 1 dedicated folder gambar budak2 atau baby namely 'Obsession' :P
Dari segi anime pulak, ku prefer tgk anime yang comel/kelakar (tanye sinopsis kat Encik Gajah dulu sblm tgk..hehe).


6. Suka speeding, because I feel good when I speed :P Tapi selalunye kalo kene saman tu nanges gak la kot. Haha


7. Selalunya muka monyok atau tidak bermaya atau nampak sedih atau bermasalah ketika di dalam kereta, waktu drive balik kerja. Orang yang tak kenal diriku ini sure ingat aku ni psycho. Haha.





Itu saja dulu utk part 1. Tunggu yang selebihnya di part 2. Hehe. Daa~

Sunday, June 08, 2008

I'm Yours :)



Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks
Now I'm trying to get back

Before the cool done run out
I'll be giving it my bestest
Nothing's going to stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find love love love love

Listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And it's our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours
Scooch closer dear and i will nibble your ear
I've been spending way too long checking my tongue in the mirror

And bending over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what i be saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It's what we aim to do
Our name is our virtue

But I won't hesitate no more, no moreIt cannot wait I'm yours
Open up your plans and damn you're free

Look into your heart and you'll find the sky is yours

I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

No please, don't complicate
Our time is short

This is our fate, I'm yours
No please, don't hesitate no more, no more
It cannot wait
The sky is yours!



I'm Yours - Jason Mraz

Friday, June 06, 2008

Hari Yang Happy :)

Hehe.
Sebab entri ni menyatakan hari ni hari yang hepi, jadi start dengan gelak sket. Hehe :)

Alhamdulillah, semalam Si Dia dan family telah selamat kembali dari Beijing. Flight mendarat lebey kurang jam 11:16pm. Lega bila dapat tgk insan tersayang selamat dan sihat dan muka hepi jer. Memang la hepi jer, sbb pegi sana bawak 4 beg, tapi balik bawak 8 beg. Ish..ish..sakan sungguh membeli belah. Hehe.

Memang sungguh seronok bila tengok Si Dia seronok. Sebab bila Si Dia seronok, dia akan banyak bercerita. Sepanjang perjalanan balik dari airport ke Bangi tu, dia aje yang bercerita. Tapi memang hobi dia suka bercakap pun :) Walaupun excited jugak mendengarkan cerita-ceritanya itu, aku tak banyak mencelah kerana mengantuk dan keletihan. Kepala pun dah berat masa tu. Aku tiba di rumah pada jam 1 pagi dan terus mencari Encik Katil untuk ku lena. Hari ni kalau jumpa Si Dialagi, tentu sambung cerita lagi :P

Tentang kereta aku yang meragam semalam, aku dah figured out kenapa jadi macam tu. Rupa-rupanya kereta tu tak akan boleh start kalau pintu kereta dibuka dengan menggunakan cara manual iaitu dengan tidak menekan butang pada remote untuk unlock kereta. Baru ku tahu, sebab sebelum ni memang tak pernah guna cara manual pun tapi since aritu remote tu dah habis batteri, jadi terpaksa la buka cara manual.

Alhamdulillah, lega kerana segala kekusutan telah diungkaikan.

Moral: Kenali kereta anda, jangan pandai drive jer :P

Wednesday, June 04, 2008

Hari Yang Kurang Bernasib Baik..

Haih..kurang bernasib baik sungguh ku harini. Kenapa?

1. Kereta Buat Hal
Bangun saja pagi-pagi jam 730, terasa bersemangat nak pergi kerja. Setelah kemas rumah sedikit sebanyak dan bersiap-siap untuk ke pejabat, aku turun dari apartment aku untuk ke parking lot. Sesampai saja aku ke kereta, bila cuba start kereta, eh, tak mau hidup pulak dia. Aku lihat di gear kereta auto ku itu, dah Parking mode dah. Cek lagi, lupa nak tutup lampu kereta ke? Tak pulak. Patutnya tiada masalah. Aku cuba start lagi. Tak mau jugak hidup. Takkan masalah bateri lagi kot? Seingat aku, hujung tahun lepas aku dah tukar bateri kereta ni. Takkan dah kong kot? Lalu aku membuka bahagian enjin keretaku, tengok-tengok kalau ada apa-apa yang longgar, kerana sebelum ni aku pernah kena kat UTP dulu, kereta tak mau hidup sebab ada sesuatu yang longgar. Setelah memastikan semuanya OK, aku cuba start kereta sekali lagi. Dan akhirnya hampa. Terpaksa meminta bantuan housemate untuk menghantarkan ku ke pejabat. Terima kasih Kak Muni.

2. Petrol Naik Harga
Di pejabat, berita tentang kenaikan harga petrol menjadi isu hangat. Katanya harga petrol akan naik hampir RM5 seliter, tu pun effective dalam bulan Ogos nanti. Tak kesah lah kan. Lambat lagi. Around 6pm, Emi, rakan sepejabat yang on the way balik rumah sms: Petrol naik 78 sen, start esok.. Aku macam..hahh?? Takleh ke cakap lagi 'lambat'?? Petang2 baru nak cakap. Cakap la awal sket. Tiba2 jer, macam tak sabar2 jer. *&^%#. Masa on the way balik rumah, tumpang kawan, pun dengar kat radio perkara yang sama. Aduh..sakitnya hati dengar. Banyak tu naik. Sepanjang jalan, kat mana ada stesen minyak, memang sesak. Grr..dahla kereta aku rosak. Haih..

3. Kereta OK??
Malam pulak, dah mintak tolong ayah Encik Gaj untuk tengokkan apa masalah dengan kereta aku. Ayah Encik Gaj sampai agak lambat ke rumahku sebab jalan menuju ke rumahku sesak gara-gara bersebelahan dengan stesen minyak. Tanpa membuang masa, dia membuka bahagian enjin keretaku dan cuba start enjin kereta. .........Dan kereta itu hidup dengan baiknya. Huhhh??? dan Argh!! Malunya aku! Pagi tadi tak mau hidup pulak. Sangat pelik. Ayah Encik Gaj lagi la pelik. Dia ada doubt aku tak pulas kunci sampai habis. Aku gelak je la sebab that would be impossible la kan. Dia pun terfikir jugak, kereta ni aku yang duk selalu bawak, gi amik and hantar dia ke airport lagi. Takkan la aku tak reti nak pulas kunci kete kot. Haha. Then lepas everything settle, dia suruh aku pergi beratur kat stesen minyak untuk penuhkan tank since dia tengok minyak aku tinggal separuh tank jer. Aku cakap aku malas nak beratur. Setelah berterima kasih kepadanya, dia pun pulang dengan peliknya kot..Haha.

Namun, jauh di sudut hati, aku bersyukur kerana kereta kenari berusia 5 tahun itu tidak ada apa-apa yang rosak. Alhamdulillah. Tak perlu aku risau lagi fikir nak tumpang pergi dan balik kerja dengan sape. Susah jugak takde kereta ni ya?

Hanya satu perkara saja that excites me right now.. Encik Gaj balik dari Beijing malam esok! Wee~ Ku doakan agar perjalanannya pulang ke Malaysia akan selamat. Rindunya..

Sunday, June 01, 2008

Sehari Bersama Enie

Sangat gumbira ini hari. 9 pagi bangun tidur (hehe). Mandi dan bersiap-siap, lebih kurang jam 1030 bertolak ke LRT Sungai Besi untuk meng-fetch cik Enie. Cik Enie ni adelah sahabatku masa kat MRSM Pengkalan Chepa. Dia suka pow biskut aku dulu. :P Drive ke Mines, dah sampai tu, beli tiket wayang cerita Apa Kata Hati tayangan jam 245 petang. Aku yang pilih cerita tu. Hehehe. Pastu gi beli handbag/sling bag and makan kat food court. Aku makan nasi daging merah and Enie makan chicken chop.

Shopping lagi sandal and baju. Then Enie ajak karaoke pulak. Kami nyanyi 10 lagu. Rupanya kawan aku ni suka karok. Baru aku tau. Boleh tahan gak suara si Enie ni. (Amek ati. Hehe). Dah puas nyanyi and aku sakit tekak and semput (haha), kami ke surau untuk solat zohor setelah masuk waktu. Tiba waktu tayangan, kami ke TGV, tonton cerita itu. Seronok, kelakar jugak. Ramai artis glemer berlakon dalam cerita tu walaupun watak kecil. Para pelakon: Raja Farah, Farid Kamil, Dynaz, Awal Ashaari, Awie, Ogie Ahmad Daud, Kartina Aziz, Harun Salim Bachik, AC Mizal, Shaney, dan Vanida Imran.

Dah habis wayang, pegi hantar henfonku untuk dibaiki. Lepas tu kami shopping lagi. Hehe. Aku beli sehelai china silk. Sebenarnya aku la yang banyak shopping. Enie beli barang kat Guardian and Giant jer. Lepas hantar Enie ke UPNM (nama baru ATMA), aku pulang dengan bahagia dan gembira :) Ku tiba di rumah jam 730 malam.


To Enie: Thanks Enie sudi temankan aku harini. Hepi sangat dapat jumpa kamu and spend masa bersama kamu. Walopon aku dah abes RM200 arini, tapi pengalaman bersamamu adalah tidak ternilai :) Doa-doa la agar dapat kerja dekat-dekat sini jugak nanti, boleh spend masa bersama lagi! (boleh karok lagi :P)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails