Tuesday, September 23, 2008

Sebuah rumah baru dan sebuah rumah lama

It is 7 days away from Raya. I can't really wait to go back home in Besut. I am counting days, hours, and minute waiting for this Thursday to come. Yes, this Thursday nite after Isyak insyaAllah I'll be going back with my pakcik and cousin by my car. Mula2 fetch my cousin kat Uniten, then g airport amik pakcik yg belajar kat Unimas, then zasss trus balik Ganu! Hihi.

Going back this time, there'll be a lot to do. My family is moving into our new house this Thursday. Right now everything is done except for cermin tingkap. It is a rush jugak since tuan rumah yg kami tumpang skrg ni nak masuk rumah tu balik on Ahad for Raya. So mcm2 mana pun kene pindah gak barang, paling lambat hari Khamis sebab ari Jumaat leh kemas rumah baru kitorg n hari Sabtu kene basuh rumah yg kami tumpang tuh. Fuh!! Dengarkan aje dh boleh bayangkan kepenatannya! Dengan puasanya lagi, dengan nak raya nye lagi..Wuu~ Kene amik ecstacy cmnih :P

This time around, I'll be having a long holiday of Raya. It's from 26th September till 5th October. Hehe. Balas dendam coz last time Raya sekejap je kat kampung. Apply leave 4 hari walaupun remaining leave aku ialah 3.29 hari je. Jadi 1 hari loss of pay T_T. Tapi takpe, asalkan dapat berlama2 dengan family di hari raya, dan lebih2 lagi di rumah baru!!! :D

Seriously, memang tak sabar sangat nak duk umah baru. Dulu aku selalu ckp kat parents suruh buat rumah baru. Aku nak ade bilik sendiri, yang lebih luas dan selesa untuk kami semua. And aku takkan dapat kawin selagi rumah tak buat baru. Hehe. Rumah lama kami rumah kayu yang dibina oleh arwah moyang aku tanpa menggunakan teknologi canggih. Aku masih ingat masa kami buat renovation kat rumah lama tu dulu. Selari dengan tiang lama kat pintu utama rumah tu ade tiang baru untuk porch. Disebabkan tiang baru tu menggunakan teknologi terkini yang mana memang diyakini tegak dan stabil, bila dibandingkan tiang lama n tiang baru, tiang lama tu rupa2nya senget!! Kami memang tak penah perasan pun bende tuh walaupun rumah tu telah diduduki oleh banyak generasi. Masa tu aku dah stat cuak takut umah tu akan runtuh tak lama lagi. Tapi smpi skang tak runtuh2 gak sampaila diruntuhkan untuk buat rumah baru skang ni ;) Alhamdulillah~

Umah lama aku tu aku rasa part paling sedih ialah dapur. Penah satu ketika dulu bumbung kat dapur tercabut sebab ade ribut. Pastu sistem pengairan kat umah tu pun kurang sempurna. Kalo jalan kat dapur kene jalan slow2 sebab nanti bunyi mcm nak runtuh. Hehe. Tetibe terasa duduk di rumah lama tu challenging. Barang kat rumah tu pulak banyak, tak padan ngan kebesaran rumah tu aku rasa. Biasalah tu mak aku, mestila nak yang terbaik untuk rumah kami :) Bilik kat rumah lama pulak ade 3 je. 1 bilik parents + adik ke-5 + adik ke-6 (bongsu), 1 bilik aku + k.ngah + atim + k.chik, n satu lagi bilik sembahyang/baju/dokumen2 abah yang takde katil. Kesimpulannya keempat2 anak dara Ahmad Suhaidi ni akan tidur satu bilik yang tak berapa besar, yang ada 1 katil 2 tingkat yg kat bawah sebesar queen n kat atas sebesar katil single. Jadi sorang akn tidur di atas, 2 akan tidur di bawah n sorg akan tidur d lantai (volunteer) kalau semua org ade kat rumah. Kalau hari2 biasa, ada 2 orang budak kecik tu jer kat rumah since semua duduk asrama/kerja, jadi bilik aku akan kosong je lah.

What I wil miss the most about our former house is that it has a beautiful and larger front yard. Although we seldom spend our family time there but looking at it will make my heart warm. Lamanku sungguh hijau sebab dipenuhi oleh rumput cantek ;) Kami pernah menang tempat ke-3 dalam satu pertandingan lanskap laman di kampung :D Disebabkan ruang yang terhad, dan rumah baru kami lebih besar, halaman rumah kami kini lebih kecil. Aku harap halaman rumahku nanti akan cantik walaupun kecil :)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails