Sunday, August 24, 2008

Pengalaman 180808

Setelah sekian lama mau update tentang majlis pertunanganku, baru hari ini ada kesempatan. Sehingga hari ni, genaplah 7 hari ku menjadi tunangan orang. Alhamdulillah, hanya syukur yang dapat kupanjatkan ke hadrat-Nya.

Last week, hari Sabtu jam 7 mlm, aku, pakcikku n kwnnya, n sepupuku bertolak ke kampung halaman menaiki kereta pakcikku. Sepatutnya bertolak Jumaat mlm tapi krn hal2 yang tak dpt dielakkan, delay la sket perjalanan. Jam 1:30 pagi Ahad kami tiba ke destinasi. Syukur perjalanan kami selamat.

Setelah melelapkan mata utk menghilangkan kepenatan travelling 6 jam lebih, pagi itu ku dan Kak Ngah ke pekan yang berdekatan iaitu Jerteh utk membeli brg hiasan kecik2 utk hantaran. Last minute sket :P Ini kerana hantaran2 dr kami hanyalah letak dlm kotak mengkuang, tp dlm tu kene la hias gak sket2. Dh beli tu, aku n adikku memerah otak utk menghasilkan hantaran yg comel. Jadi, ni lah hasilnya:


Persalinan untuk akad nikah



Songket


Cumel kan? :P Hantaran yg lain mcm sejadah, main lipat n letak je kat dlm kotak. Hantaran yg lain2 spt buah naga, puding gula hangus, kek lapis sarawak, n sireh junjung x perlukan kreativiti ku. Letak je kat dlm kotak/bakul yg dibeli.

Petang pulak lepas Asar, kami satu family berkumpul di Pusat Tuisyen/rumah pakcikku di Pengkalan Nyireh. Masa tu mak andam n anaknya dtg utk setupkan pelamin.


Sementara menunggu diorg setup tu, kami semua bersihkan hall tu n cabut2 plastik kerusi2. Seronok!


Jika korang curious kenapa majlis tu dibuat di situ, dan bukan di rumahku sendiri, ini adalah kerana rumahku sedang dibina di tapak lama rumah kami. (Sila tgk previous posts) Sekarang kami tinggal di rumah jiran kami (xde org duduk situ) kat blkg rumah. Rumah tu penuh ngn brg tuan punya rumah n brg2 dr rumahku jugak. Memang crowded la. Rumah nenek sebelah mak pulak kat seblah rumah lama kami je tp rumah nenek pun penuh ngn brg2 umah ku jugak. Xboleh nak buat majlis kat ctu. Memula aku buntu gk memikirkan nak wat kat mana, akhirnya pakcikku offer pusat tuisyen/rumah dia utk wat majlis tu. Selesai masalahku :)

Malam tu plak, penat n cuak2, sambil tu wat draf utk Pengerusi Majlis n Wakil pihak perempuan. Pastu iron tudung utk majlis tu nnt (tu pun nak ckp ke? haha). Pastu tdo kul 11:30mlm kot. Esoknya bangun, cuak2 smpi x lalu mkn. Tp mkn la jugak roti sebanyak separuh keping. Hahah~

Kul 11:30 pagi rombongan pihak lelaki dijadualkan sampai. Jadi kul 9:30pg dh ke tmpt pertunangan memakai sluar trek n t-shirt lengan pendek (bukan bj tdo ek..haha) n bwk skali bj tunang. Dh smpi sana, tlg2 apa yg patot sblm dimekapkan. Kul 10 lebih mak andam dtg mekapkan. First time, sonok kene mekap. Xyah wat pape. Hahah..Dh la xde cermin. Tau2 je dh siap. Hehe. Nasib baik mak andam tu terer sbb dh 2 thn pengalaman. Heheh.

Rombongan pihak lelaki smpi lebih lewat dr yg dijadualkan sbb salah satu kereta rombongan tu tercabut tayar. Alhamdulillah tiada siapa yg cedera. Aku x berapa sure kul bape diorg smpi sbb gelabah sgt masa tu. Tp masa tu dh siap mekap la :P Masa2 genting tu jugak la baru nk cr sarung kaki. Nasib baik makcikku ade wat simpanan 1 walaupun dia x pakai. Hehe.

Setelah rombongan tiba, majlis pun bermula. Aku pun curi2 dengar dlm kecuakan. Hehe. Tiba masa, namaku dipanggil utk keluar duduk kat pelamin, n then disarungkan cincin merisik n tunang, amik2 gmbr, tetamu makan, n tetamu balik. Pastu br aku mkn. Kul 2 lebey kot first meal haritu :P


Sekarang kami sudah bergelar fiancee n fiance :P


Lepas mkn, trus tuka baju balik n g basuh pinggan2 n semua bende yg kene basuh n kemas hall. Hehe.. Kul 5:30 ptg br smpi umah. Phew~ penat sgt masa tu.

Aku puas hati n semestinya bersyukur sgt sebab majlis berjalan seperti yang di plan. Tetamu pun puas hati dengan makanan yang disediakan. Terima kasih semua kerana sudi dtg!

Overall, ku rasa sangat beruntung sbb family ku membantu menjayakan majlis pertunanganku. Pakcikku n makcikku sponsor tempat (termasuk pinggan mangkuk n bekas buffet, meja n kerusi utk tetamu yg dh ade kat situ), Pakcikku yg sorg lg sbg fotografer, Makcikku dr sebelah mak pulak jadi videografer, pengerusi majlis n wakil dr belah perempuan jugak saudaraku, makanan utk tetamu n pencuci mulut sebahagiannya dimasak oleh nenek n makcikku. Saudara2 ku yg lain jugak membantu secara direct n indirect. I am blessed to hv them. Thanks all! I love u all so much! Hanya Allah yg mampu membalas jasa kalian :)

Namun dlm kerianganku pada haritu, ku terima satu berita yang menyedihkan - kul 4 ptg tu bakal mak mentua aku call menyatakan bahawa anak saudaranya (sepupu tunangku) yg masih muda meninggal krn denggi. Al-Fatihah.

p/s: utk gmbr2 yg lebih byk, sila tgk kat frenster k!

5 comments:

  1. hehe, smpi x lalu mkn tuh..sbb cuak sgt ek.
    kitaorg melantak jer time bfas sbb cuak x cukup makan dlm perjalanan..mgkn sbb tak tahu jalan n salah simpang 2 kali..hehe~
    seb baik time tuh, semua org rileks sbb dah bgtau abah pasal rombongan kami sangkut selama hampir 45 minit di tepi jalan gara2 tayar tercabut..
    sempat gak la bergmbr untuk pengalaman yg berharga itu..
    jg lupe, ada sorg lg photographer yg ada time tuh dari pihak lelaki..sama2 hebat kot ngan uncle tuh.. :P

    ReplyDelete
  2. haha..korang mmg suke makan kan..nak2 kalo dihidangkan nasi dagang..sape yg takmo lepaskan peluang? ish2..

    photog hebat? sape? adikmu kah? :P :P

    ReplyDelete
  3. kawen nnti jgn lupe jemput aku yerk...

    ReplyDelete
  4. ammvoiii, sonoknyerrr kannns.. moga kekal ke jinjang pelamin tewww..

    ReplyDelete
  5. dear, u beli kotak mengkuang tu katne? lawaaaaa sgt!! i cari lama xjmp2

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails