Monday, August 17, 2015

Nama-nama Corak Fabrik Untuk Hiasan Dalaman Rumah

Assalamualaikum wbt :)

Mode masuk rumah baru sudah on!

Haritu Nad ada ternampak corak chevron pada tilam kekabu baby yang kawan upload di Facebook. Sekali tengok, waah cantiknya! Nad suka corak simple-simple. Minimalist.

Favourite color (yang utama) pulak putih, hitam :D Selain pink dan purple of course. Haha.

Then tengok di Instagram pun tengah hot corak ni. Chevron tu apa? Nama 'biasa-biasa' dia zigzag :) Dulu-dulu kat sekolah minat sangat corak belang-belang (stripes). Hehe.

Then Nad cari lagi corak-corak lain yang belum diketahui namanya. Dan ini Nad jumpa. Seronok!


Yang Nad minat:

1. Chevron
2. Hexagon
3. Honeycomb
4. Damask
5. Scales
6. Flamestitch
7. Morrocan
8. Zebra

Haha macam semua je Nad minat ni :D

Corak-corak ni kiranya corak-corak moden / kontemporari :)

Herringbone pun menarik!


Which one is your favourite?

Sunday, May 31, 2015

Review Alas Tilam Kalis Air Aula Shield: Tilam Tak Basah dan Hancing Lagi Apabila Anak Kencing Malam

Assalamualaikum semua :)

Anak anda dah diaper-free? Bagaimana anda elakkan tilam basah kalau anak terkencing malam-malam?

Zahin sekarang dah diaper-free, dah besar dah dia. Tapi kadang-kadang terkencing malam walaupun dah suruh pergi toilet sebelum tidur. Basah tilam, hancing pulak tu kan. Esoknya kena jemur tilam pulak. Sayang tilam tu, kalau boleh nak pakai lama.

Selalu Terbabas

Sebelum ni Nad ada beli Waterproof Sheet Protector ni:

Waterproof Sheet Protector

Nad beli size Single tapi letak di katil King di tempat tidur Zahin. Tapi selalu terbabas. Akhirnya basah juga tilam. Harganya RM 50.

Alas Tilam Kalis Air Dari www.littlemunas.com


Nad guna yang Queen seperti gambar di bawah :)

Comel kan?

Mempunyai 2 sides - sebelah bercorak (material lembut), dan sebelah lagi kalis air

Alas tilam ni ada getah di setiap bucu supaya ia kekal fit pada tilam. Nad suka guna bahagian kalis air di bahagian atas. Kemudian pasang cadang macam biasa. So that bila anak terkencing atas tilam, just basuh cadar dan lap alas tilam yang terkena air kencing tu :) 

Ada yang bertanya, ada bunyi-bunyi tak bila kita duduk atas tilam? Jawapannya tidak :)

Harga untuk alas tilam tidak bercorak (plain):
Single RM 50
Queen / King RM 60

Harga untuk alas tilam bercorak:
Single RM 55
Queen / King RM 65

Boleh dibeli di link ini.


Aula Shield Lapik Tilam Kalis Air

Nad juga pernah guna Alas Tilam Kalis Air Aula Shield, dan kawan pun recommend. RM 100 untuk size King. Bahagian waterproof dia cover seluruh tilam juga sama macam Little Muna's kat atas ni kecuali bahagian tepi tilam.

Waterproof Mattress Cover dari Aula Shield

Alas tilam ni ada 2 side, satu fabrik (plain), di sebelah belakangnya barulah waterproof. So kalau taknak pasang bedsheet pun boleh.

Biasanya jadikan alas tilam, pakaikan alas tilam ni terbalik, means bahagian waterproof di atas. Then Nad pasang cadar macam biasa.

Waterproof Mattress Cover dari Aula Shield. Yang warna kuning tu fabrik. Warna putih tu bahagian waterproof

So far Nad memang puas hati :) Harga RM 100 untuk size King. Ada macam-macam size yang mereka tawarkan.

Cadangan Penggunaan dari Aula Shield:

1. Pasang alas terbalik iaitu bahagian waterproof di bahagian atas
2. Kemudian pasang cadar biasa atasnya. Kalau cadar tadi basah, basuhlah macam biasa
3. Alas tadi boleh spray air biasa/Sabun/Febreeze dan lap dengan kain lembab/kering
4. Dah Ready untuk ganti cadar baru!
5. Alas tadi basuh bila perlu dan boleh guna washing machine.

Waterproof Pillowcase Pun Ada :)

Waterproof Pillowcase dari Aula Shield. Warna Kuning

Waterproof Pillowcase dari Aula Shield. Warna Biru

Harganya RM 45 untuk 2 unit :)

Elok guna in case air kencing terkena bantal ke apa :D

Cara Order?

Whatsapp Aula Shield di 012-2043 646.

Moga bermanfaat!

Review Baju Mengandung Little DJE - Cantik, Selesa, Labuh dan Longgar

Assalamualaikum semua :)

Tercari-cari maternity wear yang cantik dan menutup aurat?

Mari Nad share my favourite maternity wear ketika 3rd pregnancy ni.

At 34 weeks + di S2U Wellness Workshop 2015 :)

At 33 weeks + melawat kawan UTP baru bersalin :)

At 32 weeks + melawat anak Shaklee :)
At 28 weeks di rumah Master Nana Macarona :)
Di mana nak beli baju mengandung ni?

Nad beli online di littledje.com. Harga untuk dress tu ialah RM 159 dan untuk blouse tu pula RM 59.

Nad rasa sangat murah berbanding kalau beli di butik pakaian mengandung di pasaraya. Biasanya blouse sahaja pun dah around RM 200 kalau beli di Modernmum :D Belum masuk maternity long skirt lagi. Hehe. Baju kat situ cantik-cantik tapi tak banyak yang labuh dan longgar ;)


Their Maternity Dress, RM 159. At the moment ada SALE! Cepat serbu :)

Their Maternity Blouse, RM 59 each

Material Apa?

Semua ni material lycra tapi yang jenis tak melekap pada tubuh, tak panas, dan sangat selesa pada Nad.

Dan jika anda tak berapa tinggi macam Nad, kena potong sikit labuh kain. Tapi disebabkan material lycra ni berat, labuh biasa jubah / dress kita, kurangkan dalam 1 inch. Macam Nad biasa labuh jubah 52", untuk dress ini Nad akan minta potong jadi labuh 51" :)

Boleh Nursing Juga!

Yup! Apa lagi best ialah ianya untuk breastfeeding mom juga. Ada zip di kiri dan kanan. Nad sangat suka sebab Nad pregnant dan menyusu at the same time :) Nanti boleh pakai walaupun dah tak pregnant :)



Ok semua, moga bermanfaat :)

Assalamualaikum!
Puan Nadxoxo :)

Saturday, May 30, 2015

Review Pregnancy Checkup di Hospital Pakar An-Nur Bangi (Dr. Khamsiah)

Anda sedang berkira-kira untuk membuat pregnancy checkup di Hospital Pakar An-Nur di Bandar Baru Bangi?

Mari Nad share pengalaman Nad sendiri :)

Untuk 3rd pregnancy ni, kami dah mula menetap di Bangi kerana Encik Gajah sudah berhenti kerja di Miri pada Disember 2013 dan kami sama-sama berbisnes Shaklee bermula Januari 2014.

Sewaktu di awal pregnancy, Nad survey dengan kawan-kawan yang dah ada pengalaman dengan hospital area Bangi. Akhirnya Nad pilih untuk checkup dengan Dr. Khamsiah di Hospital Pakar An-Nur Bangi.

Klinik Pakar Wanita An-Nur, Bandar Baru Bangi

Proses Checkup di Hospital Pakar An-Nur Bangi

Untuk first time, boleh call dulu Klinik Pakar Wanita An-Nur di 03-8925 0020 untuk buat appointment. Ada 2 doktor di An-Nur iaitu Dr. Khamsiah dan Dr. Fatimah.

Checkup biasanya hari Selasa atau Khamis. Nad tak pasti hari lain, tapi selalunya checkup antara 2 hari ni sahaja dengan Dr. Khamsiah.

Biasanya pada hari appointment, pagi-pagi seawal jam 7.30 dah boleh pergi ambil nombor. Tapi doktor masuk lebih kurang jam 9 pagi. So sila pergi breakfast ke apa dulu :)

Macam Nad biasanya lepas Encik Gajah hantar Zahin pergi school, dalam 8.30 pagi dia pergi ambilkan nombor. Lepas dapat nombor, kepilkan pada buku checkup dan letak dalam bekas yang ada nama Dr. Khamsiah.

Biasanya kami dapat turn belas-belas. So balik rumah dulu sebab rumah kami 5-10 minit je dari situ :D Around 10 am ke atas baru kami pergi semula ke situ. Kalau dah terlepas turn pun takpe, tak perlu ambil nombor baru.

Bagitahu pada nurse yang nak check BP, dia akan kasi buku rekod kita dan bawa check BP di bahagian belakang. Selepas dah settle check BP, tunggu turn anda keluar di skrin :)

Checkup Dengan Dr. Khamsiah

Dr. Khamsiah ni doktor yang dalam kategori peramah. Setiap kali jumpa mesti salam dengan kita dulu. Tak pernah dapat doktor yang salam dengan patients sebelum ni ;)

Dr. Khamsiah suka beri gula-gula pada Zahin dan Ziyad. Almaklumlah, pergi mana-mana mesti kami angkut anak-anak sekali :D Sejak Zahin sekolah ni je Zahin dah jarang jumpa Dr. Khamsiah masa teman Ummi checkup. Ziyad je selalu pergi. Tapi haritu sempat ambil Zahin di school dulu baru jumpa doktor. And tahu tak, dia tak sabar nak masuk bilik doktor! Ingatkan sebab apa la, rupanya nak gula-gula. Hahaha.

Dr. Khamsiah ni orangnya profesional. Contoh haritu Nad tanya tentang chance untuk nad VBAC, dia kata 70%. Kalau kali ni berjaya VBAC, next time is over 90% untuk vaginal birth. Dan hari lain pula bincang tentang Birth Plan, kalau dia boleh buat dia akan cakap boleh. Dan kalau tak boleh dia akan cakap tak boleh.

Cumanya patient dia memang ramai. Kalau nak ambil nombor dan tunggu kat situ, memang agak lama lah. Sebab tu dia suggest balik dulu kalau rumah dekat :)

Lepas jumpa doktor, tunggu di situ sehingga nama dipanggil untuk buat bayaran.

Kos Checkup

Memandangkan Encik Gajah dah tak kerja Petronas, kami pun kena bayar sendiri setiap kali checkup. Masa ni baru alert harga-harga yang perlu dibayar hehe. Kalau sebelum ni main sign je ;)

Untuk first time kosnya around RM 80 - RM 120. Tapi untuk checkup seterusnya RM 60 sahaja (scan baby). Yang ni bayar kat dalam klinik tu sendiri.

Then kena proceed ke lobi utama (di sebelah klinik pakar wanita tempat checkup tadi). Di situ baru bayar kos perkhidmatan atau vitamin jika ada. Biasanya tanpa vitamin kosnya ialah RM 79. So setiap kali checkup lebih kurang RM 140 lah.

Kos pregnancy checkup dan bersalin di Hospital Pakar An-Nur, Bangi. Klik gambar untuk paparan lebih jelas.

Bagaimana Menghubungi Mereka?

An-Nur Obstetrician & Gynaecologist Clinic
No Tel : 03-8925 0020
No 14 & 16, Medan Pusat Bandar 1, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Friday, May 29, 2015

Video Rahsia Cara Pakai Shawl Tutup Dada

Assalamualaikum semua :)

Kali ni Nad nak share bagaimana cara pakai shawl tutup dada untuk memenuhi syariat Islam, inshaAllah.

Dalil

“Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka.”

(An-Nur : 31)

“Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anakmu dan isteri-isteri orang mukmin: Hendaklah mereka menghulurkan (melabuhkan) jilbabnya (tudung kepala yang labuh menutupi dada) ke tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah dikenal dan tidak diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.”

(Surah al-Ahzaab: 59)

Hasil Pakai Shawl Tutup Dada Cara Nad

Ketika mengunjungi sahabat lama yang baru sahaja bersalin :)

Ketika menghadiri kursus LUA & NLP Presenter: Perform Like Mastery!

Ketika berjalan-jalan di Port Dickson

Ketika menghadiri majlis Master Celebration Master Nana Macarona dan Firdaus

Ibu yang ada anak-anak kecil macam Nad ni pun boleh pakai :)

Tak perlu guna wide shawl pun. Shawl biasa pun boleh. Kalau Nad pakai wide shawl, labuh sangat sehingga terasa agak terganggu sedikit. Mungkin sebab Nad tak berapa tinggi. Nad 156 cm. Yang comel-comel macam Nad boleh lah cuba ya. Hihi.

Mungkin ada yang ingat susah nak buat gaya shawl macam ni. Tapi sebenarnya saaaangat lah senang caranya 😀 Buktinya, lihatlah video cara pakai shawl tutup dada ini:



Haaa..senang sangat kan? 1 minit dah boleh siap tau :)

Aurat Bawah Dagu

Cuma untuk aurat bahagian bawah dagu, dinasihatkan untuk cover bawah dagu masa lilit shawl tu. Nad buat, Alhamdulillah walaupun panas sikit tapi takdelah sampai terganggu. Cuma mungkin panas lah sikit 😉 Tapi panas lagi api neraka kan. Nauzubillah.

Sesuai Untuk Frequent Travellers

Dulu kalau pakai tudung awning, susah juga kalau travelling, risau awning patah. so tak cantik dah jadinya. Sekarang tak risau dah. Tak perlu pakai tudung awning lagi. Cuma shawl kena iron jelah. Tapi shawl yang bercorak kat atas ni tak perlu gosok tau! Haha. Lagi mudah!

Beli Di Mana Shawl Tersebut?

Untuk gambar 1-3 di atas, Nad beli shawl tu kat Radiusite. Boleh beli online atau walk-in ke butik mereka di Shah Alam atau di Rawang. Harganya RM42 sehelai.

Shawl dalam gambar ke-4 pula, Nad beli dari Qaira Hijab di link ini. Harganya RM39 sehelai. Juga boleh dibeli secara online atau walk-in ke butik mereka. Yang ni Nad beli di butik mereka di Bangi Gateway je. Dekat sangat dengan rumah :)

Berapa Ukuran Shawl?

Yang Nad pakai ni tak lah besar sebenarnya. Tapi tips ni menjadikan shawl tu nampak lebih labuh :)

Untuk shawl dari Qaira Hijab tu, ukuran dia 1.7m x 0.6m.

Untuk shawl plain dari Radiusite tu pulak,1.8 x 0.6m dan yang bercorak tu lebar dia kurang sikit dari yang plain. But still jadi labuh kan :)

Material Shawl?

Semua yang Nad pakai ni material chiffon. Cuma yang warna-warna lembut tu kena pakai inner neck untuk tidak menampakkan bayang rambut dan leher especially shawl dari Qaira Hijab tu. Suka material chiffon ni sebab dia jatuh cantik dan beralun :)

So, apa tunggu lagi? Selamat mencuba!



*Jemput SHARE entry ini dengan rakan-rakan anda :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails